radny.t.szklarski
28.06.11, 21:55
W dniu 27.06.2011r. odbyła się IX sesja Rady Miasta
Wspólnie z innym radnymi na tę sesję przygotowałem następujące projekty uchwał:
1) dopłat do 1m3 ścieków w wysokości 3, 78zł.
Projekt pomimo, że wcześniej był podpisany przez 8 radnych, w trakcie głosowania nad
wprowadzeniem go do porządku obrad został poparty przez 4 radnych (p.Kuczyńska,
Chmielewska, Terlecki, Szklarski) i nie był przedstawiony na sesji.
Przyjęto projekt Burmistrza o wysokości dopłat 2zł., co da podwyżkę cen za ścieki 45%.
Od 01,01.2012r. dopłata wynosić będzie 1, 50 zł, a to oznacza dalszy wzrost ceny za ścieki.
2) zmniejszenia wynagrodzenia Burmistrza o 1 620zł tj. 14,29%
3) zmniejszenia wysokości diet radnych ( ogółem o 12%)
Projekty w poz.2 i 3 w głosowaniu nad wprowadzeniem ich do porządku obrad poparło 4
radnych (p.Kuczyńska, Chmielewska, Terlecki, Szklarski). Radni byli powiadomieni przed
głosowaniem, że mamy przygotowany wniosek o zwołanie sesji na podstawie art.20 ust.3
ustawy o samorządzie gminnym, co oznacza, że sesja będzie zwołana w terminie 7 dni.
Pomimo tego zdecydowali się odrzucić projekty do porządku obrad. W wniosku jest prośba o
zwołanie sesji na dzień 30.06., co skutkuje brakiem diet za sesję.
4) zmiany w komisjach rady miasta.
Zamiast dotychczasowych 3 komisji będzie 4 komisje, co powoduje rocznie wzrost kosztów
diet o 7 200zł. Zwróciłem na ten fakt uwagę Burmistrzowi, który tak bardzo oszczędza, ale
w odpowiedzi usłyszałem, że nie jest to problem dla budżetu. W temacie tym ogłoszono
1, 5 godz. przerwę w trakcie, której dyskutowano nad składami komisji oraz ustalaniem
przewodniczących komisji.