Dodaj do ulubionych

ul.Chopina jak autostrada!

30.07.14, 14:00
Witam.czy jest jakaś rada na kierowców, którzy po tej ulicy jeżdżą jak po szesciopasmowej autostradzie???Policjanci twierdzą, ze nie mają czasu na pilnowanie prędkości z racji natloku innych obowiązków. Czy radar, spiący policjanci lub chociaż znaki drogowe mówiące o dozwolonej prędkości zostaną postawione po tym jak najpierw wydarzy sie tragedia??mieszkam przy tej ulicy i kazde wyjscie z domu z dziećmi, rowerami, wózkami staje sie naprawdę ryzykowne.Wiekszosc kierowcow ma tutaj co najmniej 80 km/h na liczniku!.Moze jakas wspólna akcja?? Pomocy!!
Obserwuj wątek
    • boskimessi Re: ul.Chopina jak autostrada! 30.07.14, 14:37
      Rady dla kierowców raczej nie ma. Ten sam problem występuje w ulicy Kopernika. Samochody rozpędzają się od Chopina i z wielką prędkością pędzą do Kolejowej. Znak STOP przed Staszica, przestrzegany jest przez niewielu kierowców. Może jakaś wspólna petycja mieszkańców Chopina i Kopernika o spowalniacze(leżące policjanty)?
      • jedynyjaku Re: ul.Chopina jak autostrada! 31.07.14, 00:27
        bardzo Wam wspolczuje i doskonale rozumiem jako mieszkaniec WP, po ktorej to ulicy codziennie samochody przejezdzaja w porannym i popoludniowym szczycie z predkoscia znacznie ponad dozwolona. chwiliowo wakacje, ale przez 10 miesiecy w roku dzieci przechodza (staraja sie przejsc) z os. witus w strone sp3, tak dlugo jak nie wydarzy sie tragedia, tak dlugo tzw dynamiczny i nagradzany "burmiszcz" za to nie bedzie odpowiadal. mam dosc pisania do niego petycji, dyskutowania o reorganizacji ruchu na Bankowce, ma to w nosie? to my jego mamy w nosie, urzedas utrzymujacy sie za moje, nasze podatki
        • mariomarines Re: ul.Chopina jak autostrada! 31.07.14, 07:25
          Macie rację, ale jest to w zasadzie problem każdej utwardzonej ulicy w mieście. Jedyna rada to progi spowalniające i to wysokie.
        • anj74 Re: ul.Chopina jak autostrada! 31.07.14, 08:00
          Jedyne szczęście, że na WP jest naturalny spowalniacz w postaci przejazdu kolejowego. Bez niego to w okolicach Witusia byłaby masakra.
        • michal_prickstein Re: ul.Chopina jak autostrada! 25.06.15, 16:11
          Asfalt i tak czasy świetnosci ma za sobą więc ryć w nim trzeba dziury. Dziury dobrze się sprawdzą.
    • anj74 Re: ul.Chopina jak autostrada! 31.07.14, 07:58
      Jedyny chyba sposób to chyba mieć burmistrza mieszkającego na swojej ulicy, patrz Rembertów i Mokry Ług. Progi zwalniające na wielu ulicach są o wiele potrzebniejsze niż ostatnio wprowadzony zakaz wjazdu ciężarówek na Kolejową.
      • jedynyjaku Re: ul.Chopina jak autostrada! 31.07.14, 09:41
        no tak, ale trudno, zeby burmistrz mieszkal wszedzie ;)) ja sobie zdaje sprawe, ze tematow do zalatwienia jest duzo, a srodkow malo, ale nie jest dla mnie akceptowalnym fakt, ze ponad 2 lata zajmuje zmiana organizacji ruchu na Bankowce - pisalem do um pismo w kwietniu ub roku, zeby "na szybko" postawili pana stopka (by the way: fajny ktos mial kiedys z tym pomysl) na pare godzin dziennie, skoro sama reorganizacja musi zajac tak duzo czasu (bo zgody, uzgodnienia, ponowne zgody, ponowne uzgodnienia etc.), ale sugestia realizacji sie nie doczekala
    • zielonkapl Re: ul.Chopina jak autostrada! 25.06.15, 22:36
      Zapraszam na spotkanie z Burmistrzem 26.06.2015 szkoła podstawowa nr1 godz.17.30. Poruszymy ten temat.
      • mlewandi Re: ul.Chopina jak autostrada! 08.07.15, 17:45
        Czy ktos wie co w tej kwestii ustalono???.po spotkaniu na Chopina stala policja.Niestety póki co tylko raz...
    • zielonkapl Re: ul.Chopina jak autostrada! 15.08.15, 17:20
      www.facebook.com/profile.php?id=100008523870429
      Mieszkańcy chcą bezpiecznej ul. Chopina.zostanie złożona do Urzędu Miasta Zielonka.
      Bezpieczeństwo najważniejsze. Jeżeli chcesz montażu progów zwalniających na ul. Chopina można złożyć swój podpis na liście, która jest w sklepie spożywczym przy ul. Chopina róg ul. Kilińskiego. Lista z podpisami
      • woj-31 Re: ul.Chopina jak autostrada! 15.08.15, 23:47
        Jeśli już mówimy o bezpieczeństwie, to proponuję wprowadzić zakaz dla rowerzystów. Skoro Staszica i Literacka są w połowie ścieżką rowerową, to Kolejowa i Chopina powinna być zamknięta dla wszechobecnych rowerzystów.
        • mieszkaniec_zielonki Re: ul.Chopina jak autostrada! 16.08.15, 09:40
          A ja jestem przeciwny progom zwalniającym,dlaczego wszyscy mają być karani ? Czyżby odpowiedzialność zbiorowa ? Na tej zasadzie progi powinny być też na ul.Wyszyńskiego,Kolejowej i innych podobnych.
          • woj-31 Re: ul.Chopina jak autostrada! 16.08.15, 10:54
            No i koniecznie na Kopernika, Lipowej, Piastowskiej, Jagiellońskiej, Słowackiego, Ossowskiej.... A najlepiej zakazać ruchu pojazdów mechanicznych, tylko dlatego, że kilku mieszkańcom przeszkadza zwiększony ruch samochodów.
            A teraz przeanalizujmy, dlaczego Chopina jest tak oblegana? Bo Wyszyńskiego jest zapchana. A dlaczego Wyszyńskiego jest zapchana? Bo kilku wpływowych mieszkańców blokuje poszerzenie Wyszyńskiego, co udrożniłoby ową drogę i inie trzeba by było jej unikać jadąc Chopina.
            Ps. Nie wiem jak obecnie wygląda sprawa z Wyszyńskiego. Opieram się wyłącznie na starych informacjach.
    • agasa-p1976 Re: ul.Chopina jak autostrada! 17.08.15, 14:14
      to ja zapraszam na ul Słoneczną!. Jednokierunkowa, wykładana płytami betonowymi, bez chodnika dla pieszych. A znajdują się kreytni, którzy jeżdżą tam przynajmniej 80/h
      • michal_prickstein Re: ul.Chopina jak autostrada! 20.08.15, 10:12
        mocno przesadzone. Takiej prędkości nie da się uzyskać bez wylądowania na czyimś parkanie.
      • atwar1 Re: ul.Chopina jak autostrada! 21.08.15, 21:54
        Ale Słoneczna NIE jest jednokierunkowa!!
    • zielonkapl Re: ul.Chopina jak autostrada! 11.09.15, 20:49
      Petycja o zamontowanie progów najazdowych została złożona w Urzędzie Miasta, podpisało ją ponad 80 osób. Informacja na stronie Radny Tomasz Wołujewicz- Facebook. Zobaczymy co Burmistrz zrobi.
      • michal_prickstein Re: ul.Chopina jak autostrada! 14.09.15, 11:05
        należy mieć nadzieję że nic nie zrobi. Chory pomysł.
      • milyzorro Re: ul.Chopina jak autostrada! 14.09.15, 14:21
        Zobaczymy czy tacy zadowoleni będą ci przy posesji których zamontowane będą te progi.
        Jak przejedzie coś większego to łózko się trzęsie a szklanki dzwonią.
      • piorek Re: ul.Chopina jak autostrada! 14.09.15, 14:46

W polskich warunkach sprawdzają się tylko skrzyżowania wyniesione lub progi jak te przy budynku Gimnazjum. Nic innego nie zmusi naszych miszczów kierownicy do obniżenia prędkości do 20-30 km/h.

Dzisiaj jechałem Lipową/Wolności ok. 40 km/h, czyli zważywszy na charakter tej ulicy jechałem b. szybko. Jeden miszcz wyprzedził mnie na podwójnej ciągłej, drugi na skrzyżowaniu ze światłami.
        • piorek Re: ul.Chopina jak autostrada! 14.09.15, 14:50
          Polecam też takie rozwiązania:

www.zm.org.pl/img/img.09a/raffi_9667_5970.jpg
          • zielonkapl Re: ul.Chopina jak autostrada! 15.09.15, 17:02
            hałas zależy też od rodzaju progów, w tym przypadku nie mówimy o progach podrzutowych na których samochód podskakuje tylko najazdowych, które są dużo cichsze.
            • michal_prickstein Re: ul.Chopina jak autostrada! 16.09.15, 15:09
              Kto zapłaci za fanaberię 2 mieszkańców Szopena?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka