beniamania 16.10.14, 21:21 Czy którykolwiek z komitetów wyborczych ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu psich kup na chodnikach? Chodzenie po Zielonce po zmroku jest wyjątkowo odrażającym doświadczeniem. Aż mdli, kiedy o tym piszę :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_k84 Re: Psie kupy 16.10.14, 21:32 od tego jest Policja i grzywny. Kandydat żaden za psa tego nie zrobi właściwie... Chyba, że uzna że kasę miejską na to warto wydać. PGK ma siły i środki... Odpowiedz Link Zgłoś
beniamania Re: Psie kupy 17.10.14, 09:23 Naprawdę wierzysz w to, że to Policja rozwiąże problem czy się nabijasz? Jak miałoby to wyglądać? Policjant ma chodzić za każdym psem? To już niech może lepiej sami je wyprowadzają.. W końcu utrzymują się z naszych podatków. Ja miałam na myśli jakąś kampanię informacyjną, żeby ludziom uświadomić jak to utrudnia życie innym i że są za to kary. Inaczej zatoniemy w morzu g*wna. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Psie kupy 17.10.14, 10:45 beniamania napisał(a): > Naprawdę wierzysz w to, że to KAMPANIA rozwiąże problem czy się nabijasz? Jak miałoby to wyglądać? KANDYDAT ma chodzić za każdym psem? To już niech może lepiej sami je wyprowadzają.. W końcu utrzymują się z naszych podatków. Ja miałEm na myśli jakąś kampanię REPRESYJNĄ, żeby ludziom uświadomić jak to utrudnia życie innym i że są za to kary. Inaczej zatoniemy w morzu g*wna. Wybacz zabawę Twoim tekstem, ale dokładnie to samo można odpowiedzieć na Twoje pytanie. Gó...anych kampanii było już w tym kraju setki. W Zielonce są automaty do woreczków na guano... I co? Nic... I tak zostanie. Nawiasem mówiąc, przesadzasz. Wytwory psich kiszek częściej zalegają trawniki, a na chodnikach są raczej zjawiskiem marginalnym. Na trawnikach natomiast, moim zdaniem, są mniej szkodliwe niż produkty zbiorowego spożycia napojów wysokoelektrolitowych przez kwiat naszej młodzieży i nie tylko młodzieży... W kupie można sie umazać jedynie. Potłuczone szkło może zrobić krzywdę nam/dziecku/kuporobowi *)... *)-niepotrzebne skreśl Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: Psie kupy 17.10.14, 11:04 Nie popadajmy w skrajności. Jakby te kupy faktycznie kupami zalegały na chodnikach. Jak ktoś jest prostakiem, to żadna kampania, ani żaden radny na niego nie podziała. Kto rozumie problem, to sprząta i sprzątał będzie, a kto nie, to uwierz nawet się nie zainteresuje akcją informacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
beniamania Re: Psie kupy 17.10.14, 20:53 Kiedy właśnie one zalegają. Polecam spacer ulicą Staszica. W dzień łatwo je omijać, ale po zmroku to jest koszmar. Zgadzam się z Tobą, że prostaków nic nie przekona, ale nie tylko psy prostaków robią na chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
sultanbrunei Re: Psie kupy 17.10.14, 21:05 Kupy kupami. ...a szczekajace psy po nocy! Szczęśliwi właściciele takich durnych skowyrów są dumni ze swych pupilków , które całą noc potrafią ujadać. Na uwagi nie reagują bo przecież psiunio jest po to aby szczekał, policja to olewa chyba że się oficjalną skargę złoży. No a jak się złoży to się jest tym chamem co zwierzątek nie lubi. .. Co tam kupy jak taki psiunio noc w noc Ci ujada. ... Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: Psie kupy 17.10.14, 22:29 Pisząc o prostakach miałam wszystkich, którzy psy wyprowadzają i nie robi im róznicy, gdzie pies po sobie pozostawi. Kiedyś trafiłam na taką paniusię i moja wtedy kilkuletnia córka zwróciła jej uwagę, zanim sama zdążyłam się odezwać :) Wtedy o dziwo zadziałało i pani skrzętnie chusteczką zebrała co trzeba. Nie chodzę Staszica, ale skoro piszesz..znaczy tak jest. Sam pies nie jest niczemu winien..no chyba że ten bezdomny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowa51 Re: Psie kupy 27.10.14, 18:36 Nie wiem co jest gorsze .... . Chodzenie w dzień i lawirowanie między tymi "dziełami sztuki " czy liczenie na łut szczęścia po zmroku .... .Wiem jedno, wracałem dziś Staszica. Spieszyłem się na obiad. Na chodniku przy przedszkolu doznałem szoku .... obiadu nie jadłem. Nie wiem co będzie z kolacją. Nadal przypomina mi się ten obrazek i mam mdłości . Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowa51 Re: Psie kupy 27.10.14, 19:09 Wystarczy może te kupy przykryć plakatami wyborczymi .... . Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Psie kupy 27.10.14, 19:23 eeee tam... Qpy ładniejsze... Proponuję na odwrót. Plakat a na każdy... qpę... Będzie kompatybilne... Odpowiedz Link Zgłoś
blawatek33 Re: Psie kupy 28.10.14, 14:26 Psie kupy - oto najwiekszy problem Zielonki, który jak widać potrafi wzbudzić niemałą dyskusję. Ja p..dole, normalnie wygląda na to, że mamy miasto szczęsliwych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszk38 Re: Psie kupy 30.10.14, 21:54 fajna akcja www.facebook.com/sprzatajposwoimpsie Odpowiedz Link Zgłoś
artur408 Re: Psie kupy 06.11.14, 23:52 Ciekawa propozycja na program wyborczy. Jeśli jakikolwiek komitet wyborczy ma pomysł jak rozwiązać problem psich kup w miejscach publicznych, to chwała mu za to. Na początku proponowałbym udostępnić w miejscach najbardziej problematycznych psie stacje z dystrybutorem torebek i koszem na psie odchody, np. coś takiego: www.eko-arkady.pl/zestaw-tytus-p-544.html a potem uświadamiać właścicieli psów, że sprzątanie po pupilach należy do ich obowiązku :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariomarines Re: Psie kupy 07.11.14, 13:27 Należy wprowadzić obowiązek noszenia przez psy pampersów, a przynajmniej przez wyprowadzających. Będą pamiętać o posprzątaniu psich odchdów. Odpowiedz Link Zgłoś
artur408 Re: Psie kupy 07.11.14, 23:51 Pomysł noszenia pampersów jest ciekawy, ale zdecydowanie tańszym rozwiązaniem są woreczki na psie kupy: koszeuliczne.istore.pl/pl/sprzatanie-po-psach_sprzatanie-po-psach-woreczki-pucek-na-psie-kupy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowa51 Re: Psie kupy 28.01.15, 00:19 Śniegu nie ma, a na ulicach ... masakra! Co i rusz psie "ozdobniki". Szedłem dziś ul. Piotra Skargi. Co kilka metrów na chodniku przy parkanie leży "psi produkt". Czy miasto wreszcie rozwiąże ten problem ? ? ? Proponuję wprowadzić ZARZĄDZENIE, że każdy właściciel psa na spacerze ze swoim pupilem po mieście musi posiadać sprzęt do sprzątania po swoim pupilku!. Proponuję obniżyć diety radnych o kolejne 10 %, a apanaże Burmistrza o 25 % i przeznaczyć to na dodatkowy etat policji. Zadaniem tego funkcjonariusza byłoby egzekwowanie tego Zarządzenia czyli kontrola i wlepianie mandatów !. Odpowiedz Link Zgłoś
po-wiatowy Re: Psie kupy 28.01.15, 06:04 dabrowa51 napisał: > Śniegu nie ma, a na ulicach ... masakra! Co i rusz psie "ozdobniki". Szedłem dz > iś ul. Piotra Skargi. Co kilka metrów na chodniku przy parkanie leży "psi produ > kt". Czy miasto wreszcie rozwiąże ten problem ? ? ? Proponuję wprowadzić ZARZĄD > ZENIE, że każdy właściciel psa na spacerze ze swoim pupilem po mieście musi pos > iadać sprzęt do sprzątania po swoim pupilku!. Proponuję obniżyć diety radnych o > kolejne 10 %, a apanaże Burmistrza o 25 % i przeznaczyć to na dodatkowy etat p > olicji. Zadaniem tego funkcjonariusza byłoby egzekwowanie tego Zarządzenia czyl > i kontrola i wlepianie mandatów !. Od kontroli czy kto sprząta po swoim psie czy nie jest straż miejska, której jak wiadomo w gminie nie ma - rozwalili ją za poprzedniej kadencji,radni min. pisu. Z całym szacunkiem ale policja nie jest od tego żeby pilnować czy każdy właściciel psa sprząta po nim goowna z chodników. Akcja sprzątania po swoich pupilach reklamowana i propagowana jest od lat - tu jest podobny problem jak ze śmieceniem - jest to kwestia kultury i dorosłości mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
podatnik2014 Re: Psie kupy 28.01.15, 08:50 a może to goowna psów bezpańskich??? Dużo ich biega. Chyba, że te, chodzą do miejskiego szaletu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowa51 Re: Psie kupy 29.01.15, 15:14 Policja nie jest od tego ? ? ? Dziwne, ale czy to na Zachodzie, czy w Azji policja reaguje na taka sytuację. A mandaty nawet za zwykłe zaśmiecanie ulic, szczególnie w Azji są katastrofalne dla portfela. Efekty widać. Nie trzeba liczyć na kulturę. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Psie kupy - Podatek 28.01.15, 08:57 dabrowa51 napisał: Proponuję wprowadzić Zarządzenie, że każdy właściciel psa na spacerze ze swoim pupilem po mieście musi posiadać sprzęt do sprzątania po swoim pupilku!. Proponuję obniżyć diety radnych o kolejne 10 %, a apanaże Burmistrza o 25 % i przeznaczyć to na dodatkowy etat policji. Zadaniem tego funkcjonariusza byłoby egzekwowanie tego Zarządzenia czyli kontrola i wlepianie mandatów !. A ja proponuję by każdy kto opłaci podatek za psa posiadał żeton dołączany do obroży i tenże może sr... (jago pies) gdzie chce i gdzie pozwala mu jego kultura... Sprzątnie PGK, które opłaca Gina z tych podatków... Kto żetonu nie ma to... mandat - nawet bez kupy. Srogi lub sprawa do Grodzkiego z wnioskiem o... prace społecznie użyteczne na rzecz miasta :)))) I wtedy się naumie... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_prickstein [...] 29.01.15, 10:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_prickstein Re: Psie kupy 29.01.15, 10:32 Poroniony pomysł. Psy jedzą i kupy robić będą. A kupa na chodniku to wskaźnik zacofania społecznego. Człowiek rozwinięty sprzątnie. (Dlatego Niemcy są czyste) Barbarzyńcy nawet o tym nie pomyślą (więc mamy syf jak we Francji i Szwecji). Ale żeby policja miała nad psami stać to tylko umysł platformiany mógł to wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
po-wiatowy Re: Psie kupy 29.01.15, 11:03 michal_prickstein napisał(a): > Poroniony pomysł. Psy jedzą i kupy robić będą. A kupa na chodniku to wskaźnik z > acofania społecznego. Człowiek rozwinięty sprzątnie. (Dlatego Niemcy są czyste) > Barbarzyńcy nawet o tym nie pomyślą (więc mamy syf jak we Francji i Szwecji). > Ale żeby policja miała nad psami stać to tylko umysł platformiany mógł to wymyś > lić. " Umysł platformiany " wymyślił że pilnowanie sprzątania po psach to robota dla straży miejskiej ( została zlikwidowana głosami min. pisowców ) a nie dla policji, oraz te same tezy o zacofaniu społecznym naszego regionu ( identyczne jak przy wątku o śmieceniu ). Policję jako remedium na srające psy wymyślił umysł prawicowy, religijny i zdecydowanie " antyplatformiany ". Umysł starczy nic mądrego nie wymyślił bo nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Ale dla ONR to widać nie jest kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowa51 Re: Psie kupy 29.01.15, 15:07 Zarzucasz innym nieumiejętność czytania tekstu ze zrozumieniem ... . Ale to TY swoim wpisem dajesz dowód niskiej sprawności umysłu. Ja nie pisałem, ze policjant ma być remedium na "srające psy". NIKT nie oczekuje, że na widok policjanta psy sr... przestaną. Ale to nękanie włąścicieli psów sprawdzaniem, czy posiadają stosowny sprzęt do "obsługi" swoich pupilów i przypominanie o konieczności sprzątania może odnieść jakiś skutek. Taką mam nadzieję. Oczywiście to jest jedna z propozycji ... . Być może skuteczniejsza byłaby poprzez drastyczne podniesienie opłat za posiadanie psów i zobowiązanie służb komunalnych do zajęcia się tym problemem bardziej starannie. Tyle na ten konkretny temat. Nie na miejscu jest upolitycznianie tego tematu. Dywagacje, które psy PO-owskie czy PiS-owskie bardziej zaśmiecają Zielonkę mija się z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_prickstein Re: Psie kupy 29.01.15, 15:54 Technicznie sprzątnięcie małej psiej kupy jest droższe niż niż dużej, bo dochodzi strata czasu związana ze zlokalizowaniem kupy. Dlatego posiadacze ratlerków więcej powinni płacić podatku za czworonoga niż posiadacze bernardynów. Pewnym doraźnym ratunkiem byłoby organizowanie więcej zieleni w pobliżu chodnika, by można było buta o trwaę wytrzeć i oskrobać patykiem. Problemem nie są psy a właściciele. Część celowo wyprowadza swojego pupila na spacer by nie zanieczyszczał parceli. Zjawisko nasila się z wraz opadami śniegu - bo pięknie maskuje. Dopóki nie będziemy czerpać cywilizacyjnego przykładu od Niemców, Japończyków dopóty nasze ulice będą wyglądać odrażająco jak we Włoszech, Francji, Holandi. Odpowiedz Link Zgłoś
po-wiatowy Re: Psie kupy 29.01.15, 16:04 Tak, tobie też. Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem jest jak widać cechą lokalnych prawicowców. Co do reszty zarzutów : przecież w poprzednim swoim poście postulowałeś/proponowałeś stworzenie specjalnego etatu dla policjanta który by pilnował " tych" spraw... Mógłbym powiedzieć że tok myślenia lokalnych przeciwników obecnego rządu jest zawiły jak psie odchody...ale nie zrobię tego. Obejdę ich szerokim łukiem jak psią kupę na chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowa51 Re: Psie kupy 29.01.15, 16:38 Obchodzisz "szerokim łukiem" i wychodzisz akurat na .... Pomnik Bolszewików w Ossowie. Cześć i Chwała. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_prickstein Od Sasa do Lasa 29.01.15, 17:01 Hop sasa! A jeszcze szerszym to kosmodrom w Bajkonurze. Ale o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowa51 Re: Od Sasa do Lasa 29.01.15, 17:53 Rzeczywiście z takiej perspektywy jak Bajkonur albo międzynarodowa stacja orbitalna, to psie kupy w Zielonce ... to żaden problem. Tego po prostu nie widać. Pytasz o co chodzi ..... każdy problem można sprowadzić ad absurdum. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_prickstein Re: Od Sasa do Lasa 30.01.15, 10:45 No więc sprowadza Pan problem psich kup do absurdu. Po pierwsze nie nazywał bym to problemem. Problem to mają mieszkańcy Michałowa i Kątów ze składowiskiem, problem mają mieszkańcy Ossowskiej i Zielonych Łąk z gruntowymi drogami, problem mamy my mieszkańcy z brakiem tunelu obecnie i tylko jednym tunelem który ma być za naszego życia zrealizowany. Psie kupy na chodniku to żaden problem. To efekt bezpańskich psów i braku kultury właścicieli. Co ma do tego przynależność po-wiatowego do tej szkodliwej partyjki? Co ma do tego pomnik na miejscu pochowania poległych żołnierzy rosyjskich/bolszewickich? Pod Ossowem była bitwa, zginęło pewnie kilkaset osób, w tym dawni mieszkańcy Imperium. My mamy tam piękną kapliczkę, pomnik, cmentarz wojenny, krzyż, Pole Chwały, uroczystości, a tamci nie mogą mieć pomniczka na oznaczenie zbiorowej mogiłki? Komu to przeszkadza? Nikomu. No chyba że jest się cieniasem i daje podprowadzić głupolom z PO by urządzać cyrki. Więc co ma z kupami wspólnego bolszewik, sowieci? Odpowiedz Link Zgłoś