inka323f 19.03.10, 14:52 Przymierzamy sie do ich stosowania w najblizszych dwoch cyklach i chcialam zapytac, jakie sa Wasze doswiadczenia w tej materii? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystra_26 Re: paski / testy owulacyjne 19.03.10, 15:02 inka323f napisała: > Przymierzamy sie do ich stosowania w najblizszych dwoch cyklach i chcialam > zapytac, jakie sa Wasze doswiadczenia w tej materii? > 1. Testy mówią tylko, że organizm SZYKUJE SIĘ do owulacji, a nie że ona będzie. Można mieć pozytywne, a owulację 2 tygodnie czy np. 6 tygodni później. 2. Testy są wystandaryzowane, czyli nie uwzględniają zmienności osobniczej. Oznacza to, że jeśli właściwy dla Ciebie poziom LH potrzebny do owulacji jest niższy niż czułość testu, to będziesz mieć negatywa mimo owulacji, a jak masz wyższy, to będziesz mieć pozytyw długo przez owulacją. 3. Zamiast testów lepiej kierować się śluzem szyjkowym - za darmo, a skuteczność chyba nawet wyższa. 4. Plemniki żyją statystycznie 3-4 dni, więc nie trzeba współżyć dokładnie w owulację (i tak dnia owulacji bez USG nie określisz), ale w dni płodne wystarczy. 5. Szanse na ciążę ze współżycia w dni płodne to 25-40% u zdrowej pary, więc to normalne, że starania trwają kilka a nawet kilkanaście cykli. Odpowiedz Link
inka323f Re: paski / testy owulacyjne 20.03.10, 16:22 Dziekuje za info. Wolalabym zeby starania nie trwaly kilkunastu cykli, poniewaz bedziemy zmuszeni zrezygowac. Odpowiedz Link
inka323f Re: paski / testy owulacyjne 22.03.10, 23:02 Hmm... pojawily sie dwa paski na tescie (w przeciwienstwie do jednego dotychczas)... ciekawe... Odpowiedz Link
vanilia_cz Re: paski / testy owulacyjne 22.03.10, 23:12 a ktory to twoj dzien cyklu? co ze sluzem, szyjka? obserwujesz? te objawy plodnosci to ogromne prawdopodobienstwo ze bedzie owulacja Odpowiedz Link
vanilia_cz Re: paski / testy owulacyjne 22.03.10, 23:18 ja dluzszy czas bylam zawiedziona testami owulacyjnymi. wiedzialam ze mam dlugie cykle, nie mialam pojecia czy mam wogole owulacje a jesli tak to kiedy? obserwacje prowadzilam poltora miesiaca i zaszlam w ciaze. poprostu pewnego dnia mialam juz bardzo plodny sluz, szyjke mialam otwarta i wysoko, zrobiłam 40 test z kolei (zaden z tych 40 nie mialam pozytywny)zostawilam na pralce a moj maz sie drze: masz dzis owulacje?! ;) no i ze to byl juz 24 dc to stwierdzilam ze nie ma na co czekac;) tak wiec mi testy wykazaly zblizajaca sie owulacje jedyna jaka mialam przez caly okres ich robienia wiec sie sprawdzily. byly to najtansze testy owulacyjne, kupilam 50 szt na allegro po zlotowce;) Odpowiedz Link
nglka Re: paski / testy owulacyjne 23.03.10, 03:49 Tyle, że "pojawienie się drugiej kreski" nie zwiastuje nadejścia owu samej w sobie bo to nie to samo, co pik lh (u mnie kreska testowa pojawia się ok 9 dc i trwa tak sobie różnie, czasem do 14 dc, kiedy następuje gwałtowny wzrost LH i tego dnia mam 2 mocne krechy albo do, na przykład, 20 dc, kiedy PONOWNIE mam dodatni a od 15 do 19 włącznie były znów słabe testowe albo wcale testowej nie było, tylko kontrolna). Jest jak napisała Bystra. 1. Pik pikowi nierówny, jedna ma taką wartość inna inną a przenikalnośc hormonu do moczu u tej konkretnej osoby też nie pozostaje bez znaczenia. 2. 2 kreski nie dają gwarancji tego, że owu się odbędzie, może się odbyć ale nie musi. Bez temperatury ani rusz. 3. Jestem za tym, by ktoś jes stosował jeśli chce ale warto przy okazji znać fakty i testy traktować jako dodatek do temperatury a nie same w sobie, jeśli danej osobie zależy na precyzyjnym określeniu najlepszego momentu na współżycie Odpowiedz Link
vanilia_cz Re: paski / testy owulacyjne 23.03.10, 12:31 oczywiscie zgadzam sie u kazdej kobiety jest innaczej. u mnie to testy pokazaly ze owu bedzie. wiadomo śluz był płodny kilka dni, szyjka juz ze dwa tygodnie orwarta, ale wtedy bardziej i wysoko , ale tez to trwalo kilka dni, wiec u mnie test pokazal ze bedzie owu. temperatura wzrosla po 4 dniach od szczytu sluzu Odpowiedz Link
inka323f Re: paski / testy owulacyjne 26.03.10, 11:21 vanilia_cz napisała: > a ktory to twoj dzien cyklu? co ze sluzem, szyjka? obserwujesz? te objawy > plodnosci to ogromne prawdopodobienstwo ze bedzie owulacja Obswerwuje sluz i sluz dopiero wczoraj wygladal na plodny (przez chwile), bo nastepnym razem jak sprawdzalam, juz nie, wiec do konca nie jestem przekonana. Odpowiedz Link
inka323f Re: paski / testy owulacyjne 26.03.10, 11:23 Na temat szyjki musze jeszcze poczyatac, bo do konca nie wiem jak to ma byc... Odpowiedz Link