Dodaj do ulubionych

śluz białko jaja a owulacja

07.06.10, 21:44
przepraszam, jeśli taki temat już był gdzieś, ale nie znalazłam odpowiedzi na
pytanie, które mnie nurtuje...czy jeśli pojawi się śluz jak białko jaja to
można wnioskować, że owulacja już była, jest teraz? Czy nie ma na to reguły?
Dodam, że śluz ten pojawił się dziś, nie było jeszcze wzrostu temperatury,
przy czym wczoraj nie było praktycznie śluzu.
Obserwuj wątek
    • nglka Re: śluz białko jaja a owulacja 07.06.10, 22:10
      Trzeba zacząć od tego, że żadna domowa metoda nie da odpowiedzi na pytanie "już
      była, czy dopiero będzie". Wszelkie objawy, odczucia ktrymi się posiłkujemy mają
      na celu określić fazy cyklu, w tym fazę płodną. A faza płodna to nie tylko
      owulacja ale minimum tydzień przed nią i minimum kilka dni po niej. Przebycie
      owu zaś określa tylko i wyłącznie temperatura (i też nie w sposób o jaki pytasz,
      po kilku wyższych spełniających warunek można orzec że owulacja była ale
      przedział wynosi minimum kilka dni, kiedy mogła się odbyć - do ok tygodnia).
      Śluz wskazuje na fazę płodną. nie wiadomo czy owu już była, czy będzie i czy w
      ogóle będzie. To objaw estrogenowy, czyli świadczy o przygotowaniach organizmu
      do owulacji (ta może się odbyć w innym terminie, lub wcale w danym cyklu). Nie
      tylko białko jaja uznane jest za śluz wysoce płodny. Po jego zakończeniu przez
      2-3 dni może być wodnisty i to także jest śluz najwyższej płodności. Za szczyt
      śluzu uznajemy ostatni dzień z choćby jedną cechą: wodnisty, przejrzysty,
      rozciągliwy, śliski, mokry. i to szczytem się posługujemy przy połączeniu z
      termperaturą w metodzie wieloobjawowej.

Jeśli się starasz o dziecko to współżyj od pierwszego dnia pojawienia się śluzu
      o choćby jednej ze wspomnianych cech - co 2-3 dni aż do 3 dni po zmianie na śluz
      bez ani jednej z wyżej opisanych właściwości. Jeśli śluz mimo wszystko nawróci,
      po kilku dniach, tygodniu czy dwóch, to starania trzeba znów zaczynać, bo - jak
      wspomniałam - bez temperatury nie ma gwarancji że owulacja się odbyła w ogóle.
      • nglka Skrót myślowy 07.06.10, 22:12
        > i to szczytem się posługujemy przy połączeniu z
        > termperaturą w metodzie wieloobjawowej.

W myśl ustalenia okresu niepłodności bezwzględnej, czyli poowulacyjnej, rzecz
        jasna - bo dla rozpoczęcia starań (ew. końca okresu niepłodności względnej)
        zmiana w śluzie jak najbardziej jest istotna.
        • kahakasurdo Re: Skrót myślowy 07.06.10, 22:17
          tak, tak, generalnie wiem o co chodzi :) temperaturę mierzę, chciałam tylko
          wiedzieć jak to jest z tym białkiem jaja - czyli nie ma on "wyższości" nad innym
          śluzem typu płodnego (np. wodnistym)? Czyli nie ma reguły, że jak pojawia się
          śluz bj to jest przed/w trakcie/po owulacji, rozumiem :) Pytam, bo miałam
          nadzieję, że może już po owu, albo będzie za tydzień dopiero, bo męża w domu nie
          mam cały tydzień, ech.
          • nglka Re: Skrót myślowy 07.06.10, 22:55
            kahakasurdo napisała:

> tak, tak, generalnie wiem o co chodzi :) temperaturę mierzę, chciałam tylko
            > wiedzieć jak to jest z tym białkiem jaja - czyli nie ma on "wyższości" nad inny
            > m
            > śluzem typu płodnego (np. wodnistym)?

Nie ma ;)

> Czyli nie ma reguły, że jak pojawia się
            > śluz bj to jest przed/w trakcie/po owulacji, rozumiem :)

Dokładnie tak ;)

• kahakasurdo Re: śluz białko jaja a owulacja 08.06.10, 06:59
      dzięki nglka :)
      • horpyna4 Re: śluz białko jaja a owulacja 08.06.10, 08:29

Generalnie rzecz biorąc, większość dni ze śluzem jest przed owulacją.

Skoro plemniki żyją kilkakrotnie dłużej, niź jajeczko, to następnego
        dnia po owulacji śluz przestaje być potrzebny.

Ale to, że do owulacji ostatecznie doszło, wiadomo dopiero przy
        trzeciej wyższej temperaturze - czyli dawno po fakcie.
    • kahakasurdo Re: śluz białko jaja a owulacja 08.06.10, 15:02
      o horpyna, dzięki za Twoją odpowiedź również :0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka