08.10.10, 10:50
Może wyjdę na jakąś wariatkę, ale cóż... Kiedy najlepiej starać się o dziecko?W którym dniu cyklu? Na pewno na tym forum była już o tym mowa, ale jestem tutaj nowa i nie wiem gdzie szukać. Może ktoś podesłać mi jakiś wątek? Z góry dzięki...
Obserwuj wątek
    • paskud_agg Re: Prośba 08.10.10, 11:11
      Zapoznaj się z podstawowymi wiadomościami tutaj:

iner.pl/?x=1
      oraz na innych stronach linkowni podanych na górze forum.

A na przyszłość najpierw się rozejrzyj na forum i użyj wyszukiwarki, bo dziewczyny dadzą Ci bana.
      • asiek334 Re: Prośba 08.10.10, 12:29
        ale dziewczyna pisała, ze jest tu nowa i nie wie gdzie szukac.
        Po prawej stronie nad Twoim nikiem masz wyszukiwarkę "szukaj" i tak wstukaj temat problemu który cie interesuje. Pozdrawiam ;)
    • nglka Re: Prośba 08.10.10, 12:41
      Przy staraniach kierujesz się śluzem. Cechy śluzu najwyższej płodności: przejrzysty, wodnisty, rozciągliwy o odczuciu: mokro lub ślisko.
      Co bardzo istotne: KAŻDA z tych cech jest jednakowo ważna, choćby wystąpiła tylko raz w danym dniu.
      Staramy się od pierwszego dnia pojawienia się śluzu o choćby JEDNEJ z wyżej wspomnianych cech, do 3 dni po wystąpieniu śluzu o choćby jednej z w/w cech.
      Szybki, prosty przepis :-)

Na ciążę w każdym cyklu masz statystycznie ok 27% szans (max 40%), zdrowej parze starania zajmują do roku czasu (średnia statystyczna starań to 5 miesięcy).
      Nie ma znaczenia kiedy występuje owulacja (a okienko, w którym owulacja wystąpi stanowi tydzień w przypadku posługiwania się samym śluzem; czyli spodziewany się owulacji w przedziale: do 3 dni przed i do 3 dni po szczycie). Gdzie za szczyt uznajemy ostatni dzień z choćby jedną cechą płodną.
      Przeżywalność plemników jest duża, dlatego współżyjąc co 2 dni trafimy na pewno, jeśli dobrze interpretujemy śluz i stosujemy się do zasady współżycia od początku pojawienia się wysoce płodnej cechy, do 3 dni po zakończeniu jej występowania. To wszystko i max, co możesz zrobić w celu zajścia. Reszta zależy od jakości nasienia i samej matki natury ;)
      • mau_rin Re: Prośba 08.10.10, 14:37
        Dzięki dziewczyny:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka