Dodaj do ulubionych

Prawdiłowe temp w I fazie cyklu

11.09.12, 13:36
1. metoda objawowo termiczna po prostu, obecnie 2 cykl
2. ciąża
3. termometr microlife, pod językiem, godz. 6 rano
4. jelito drażliwe, nerwica, oeparol, magnez+b6, skrzyp optima, czasem acard
5. 1 naturalny poród po nim łyżeczkowanie 2008 rok, czerwiec 2012 metoda próżniowego oczyszczania macicy 11 tydz ciąży

Moje pytanie dotyczy obecnego cyklu, tutaj link enpr.pl/4032/183799. Jak widać temperatury (póki co to dwie) są wyższe niż temp podstawowa 36,25st. Dodam, że dwie ostatnie noce nie mogę spać, budzę się często, wstaję do toalety, jestem niewyspana, lekki stres, dużo kawy. Czy to może być powód? oznaczyłam je jako zaburzone/przedwcześnie podwyższone. Czy to może objaw, że cykl będzie bezowulacyjny? albo jakiś problem z hormonami mam? czy po prostu "tak się czasem dzieje" i to o niczym niepokojącym nie świadczy? kiedy temp oznacza się jako zaburzone? Dziękuje za odp.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Prawdiłowe temp w I fazie cyklu 11.09.12, 15:51
      A co ze śluzem? Samo mierzenie temperatury nie wystarcza w I fazie cyklu. Dopiero korelacja tych dwóch objawów może coś powiedzieć.

I nie ma czegoś takiego, jak "objaw, że cykl BĘDZIE bezowulacyjny".
      • nik.men Re: Prawdiłowe temp w I fazie cyklu 12.09.12, 09:21
        więc temp skoczyła tak bardzo w 5dc, a 5 i 6 dc to dwa ostatnie dni okresy byłu. dziś 7dc i temp nadal taka wysoka, szyjka wysoko i zamknięta a śluz chyba taki wodnisty
    • bystra_26 po prostu wyluzuj 12.09.12, 10:41
      Fajnie, że czytasz ze zrozumieniem, i podałaś nam wymagane informacje.

Wyluzuj - na cykl najlepiej patrzeć jako na całość. Na pojedyncze wahania temperatur ma wpływ o wiele więcej czynników niż same hormony, więc nie należy się na nich skupiać. Wnioskować o zaburzeniach hormonalnych można dopiero jak się ma conajmniej 3 pełne cykle obserwacji.

nik.men napisał(a):

> 1. metoda objawowo termiczna po prostu, obecnie 2 cykl
      Skąd znasz metodę, jej reguły itp. Objawowo-termicznych metod jest kilka i dlatego powinnaś wiedzieć, jaka to konkretnie jest.

> 4. jelito drażliwe, nerwica, oeparol, magnez+b6, skrzyp optima, czasem acard
      Czy Acard może jakoś według ulotki wpływać na objawy płodności?

> 5. 1 naturalny poród po nim łyżeczkowanie 2008 rok, czerwiec 2012 metoda próżni
      > owego oczyszczania macicy 11 tydz ciąży
      Czyli jesteś w 2 czy 3 cyklu po utracie ciąży? Współczuję.

> Moje pytanie dotyczy obecnego cyklu, tutaj link enpr.pl/4032/183799.
      > Jak widać temperatury (póki co to dwie) są wyższe niż temp podstawowa 36,25st.
      Linia podstawowa w różnych cyklach może mieć różną wysokość. Temperatury mają prawo się wahać. Czy cykl jest ok będzie widać dopiero patrząc wstecz, jak się ustali faza wyższych temperatur.

> Dodam, że dwie ostatnie noce nie mogę spać, budzę się często, wstaję do toalety, jestem
      > niewyspana, lekki stres, dużo kawy. Czy to może być powód?
      Możliwe.

> oznaczyłam je jako zaburzone/przedwcześnie podwyższone.
      To nie są tożsame określenia i przynależą do metody Roetzera - czy ją stosujesz czy jednak inną?
      Wskazówką dla osób początkujących jest dodawanie notatek o nietypowych sytuacjach w danych dniach cyklu. Dopiero patrząc na więcej dni cyklu można rozstrzygnąć, czy dana temp. była zaburzona. Nie zawsze niespokojna noc podwyższa temperatury.

>C zy to może objaw, że cykl będzie bezowulacyjny? albo jakiś problem z hormonami mam?
      > czy po prostu "tak się czasem dzieje" i to o niczym niepokojącym nie świadczy?
      NIE NIE NIE :)
      Czy cykl był bezowulacyjny można powiedzieć dopiero po fakcie. Obserwuj cierpliwie siebie dalej, jak będziesz mieć kilka cykli, to część wątpliwości sama się rozwieje,

>kiedy temp oznacza się jako zaburzone?
      Zależy od metody.
      • nik.men bystra_26 12.09.12, 12:04
        bardzo Ci dziękuję za te wyjaśnienia

> nik.men napisał(a):
        >
        > > 1. metoda objawowo termiczna po prostu, obecnie 2 cykl
        > Skąd znasz metodę, jej reguły itp. Objawowo-termicznych metod jest kilka i dlat
        > ego powinnaś wiedzieć, jaka to konkretnie jest.
        > /acha... to chyba będzie ta rotzera... /

> > 4. jelito drażliwe, nerwica, oeparol, magnez+b6, skrzyp optima, czasem ac
        > ard
        > Czy Acard może jakoś według ulotki wpływać na objawy płodności?
        > /nie czytałam ulotki, przeczytam, ale biorę go bardzo sporadczynie/

> > 5. 1 naturalny poród po nim łyżeczkowanie 2008 rok, czerwiec 2012 metoda
        > próżni
        > > owego oczyszczania macicy 11 tydz ciąży
        > Czyli jesteś w 2 czy 3 cyklu po utracie ciąży? Współczuję.
        > /po zabiegu to obecnie 3 cykl/

>
        > > oznaczyłam je jako zaburzone/przedwcześnie podwyższone.
        > To nie są tożsame określenia i przynależą do metody Roetzera - czy ją stosujesz
        > czy jednak inną?
        /wychodzi, że roetzera, z resztą jak czytałam tak po krótce, to ta metoda mi przypadła do gustu najbardziej/

> Wskazówką dla osób początkujących jest dodawanie notatek o nietypowych sytuacja
        > ch w danych dniach cyklu. Dopiero patrząc na więcej dni cyklu można rozstrzygną
        > ć, czy dana temp. była zaburzona. Nie zawsze niespokojna noc podwyższa temperat
        > ury.
        /dodaję zawsze notatki, praktycznie do każdego dnia, tylko na enpr. komentarze mam ukryte a tam właśnie szczegóły zapisuję/
    • nik.men podejrzenie pcos 13.09.12, 08:39
      chcę dodać, że po wczorajszej wizycie u gina mam podejrzenie pcs, podejrzenie, bo ja mam cykle regularne jak z zegarkiem w ręku i owulację też mam... zobaczymy jak będzie ten cykl... Rozumiem, ze jeśli to rzeczywiście pcos, to mogę się spodziewać cykli bezowulacyjnych też, tak?
      • njut Re: podejrzenie pcos 13.09.12, 08:50
        A po ilu wizytach i monitoringach gin zaczął podejrzewać pcos?
        • nik.men Re: podejrzenie pcos 13.09.12, 10:53
          njut, lekarz wczoraj poraz pierwszy powiedział o pcos, wcześniejsze usg miałam bodajże w I połowie lipca tego roku i u tego samego lekarza. nie było wtedy mowy o pco jajnikach. z resztą nikt nigdy nawet nie podejrzewał u mnie pcos. a przewinęłam się przez wielu lekarzy na różnych etapach i miała mnóstwo usg.
      • horpyna4 Re: podejrzenie pcos 13.09.12, 11:14
        PCOS nie oznacza automatycznie cykli bezowulacyjnych, mogą być długie cykle z kilkoma nieudanymi "podejściami" do owulacji. I może się teoretycznie zdarzyć, że każdy z tych cykli będzie owulacyjny, tylko dość późno.
        • nik.men Re: podejrzenie pcos 13.09.12, 12:02
          póki co to zwykle mam owulację zwykle w 17 dc + 13 dni fazy lutealnej.
          • guziczekk Re: podejrzenie pcos 19.09.12, 08:32
            nikmenku z tego co mi się rzuciło w oko to oeperol czyli olej z wiesiołka powinno się zażywać do owulacji, zażywasz cały cykl?
            • nik.men Re: podejrzenie pcos 19.09.12, 12:57
              tak, ponieważ i tak nie mam na razie możliwości na zajście w ciążę (często wyjazdy akurat w trakcie owulacji), więc biorę cały cykl jeśli wiem, że nie ma szansy na zapłodnienie (wiem, czym grozi branie wiesiołka po owulacji). Miały być starania w tym cyklu, ale jednak nie wyszło.
    • nik.men pomoc w interpretcji wykresu 22.09.12, 08:53
      czy ktoś pomoże mi zinterpretować ten "kosmiczny" wykres z tego cyklu? dzięki
      enpr.pl/4032/183799
      17dc śluz jest bardzo rzadki, wodnisty, przejrzysto mętny (biały); jajnik nadal kłuje, szyjka nisko miękka i (chyba) półotwarta. Czy mogę się jeszcze skoku spodziewać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka