Dodaj do ulubionych

pytanie dotyczące śluzu

23.09.12, 18:39
Czy tylko śluz przeźroczysty i ciągnący jest tym w którym plemnik żyją te 2-3 dni?
czy w śluzie poprzedzającym ten przeźroczysty i ciągnący tj. np. w mętnym nie ciągnącym plemniki są w stanie przeżyć kilka dni czy od razu obumierają?
Obserwuj wątek
    • nik.men Re: pytanie dotyczące śluzu 24.09.12, 13:09
      W śluzie lepkim, gęstym, mętnym plemniki padają jak muchy. Najlepsze środowisko tworzy dla nich wodnisty, rzadki, ciągnący, przezroczysty, jak białko jajka.
      • bystra_26 sprostowanie 24.09.12, 14:32
        nik.men napisał(a):
        > W śluzie lepkim, gęstym, mętnym plemniki padają jak muchy. Najlepsze środowisko
        > tworzy dla nich wodnisty, rzadki, ciągnący, przezroczysty, jak białko jajka.

Nie jest to do końca zgodne z zasadami NMRP.

Każdy śluz przed fazą niepłodności bezwzględnej jest oznaką płodności. Gdyby w śluzie gorszej jakości plemniki miały tak niskie szanse na przeżycie, to metody nie nakazywałyby kategorycznie zaprzestawania współżycia przy zauważeniu pierwszych objawów płodności (od zmiany sucho na wilgotno zanim jakikolwiek śluz się pojawi) osobom, które unikają poczęcia.
        • kasssannndra Re: sprostowanie 24.09.12, 16:32
          Zadając pytanie wlaśnie pytałam o ten śluz z pierwszej fazy ten przed owulacją pierwszy pojawiający się po "sucho".
          Mój śluz po "sucho" był włśnie mętny , nie przypominał białka jaja (to przyszło pózniej), ale nie był też gęsty tylko taki mętny ale raczej wodnisty. Dlatego zastanawiam sie czy w takim śluzie plemniki też żyją kilka dni czy tylko kilka godzin.
          • nik.men Re: sprostowanie 24.09.12, 20:34
            bystra zna odpowiedz na wszystko :)

w wodnistym tak, podobno jest nawet lepszy niż białko jajka, ale specjalistką nie jestem.
          • bystra_26 śluz 24.09.12, 21:17
            Nie ma na to badań naukowych. Bardziej uwodniony śluz jest lepszy dla plemników, ale są poczęcia z niepłodności przedowulacyjnej, gdy współżyto, kiedy jeszcze nie było żadnych objawów płodności, a śluz wysokiej jakości pojawił się dopiero kilka dni później.

Starasz się o dziecko, tak? To się tak nie wgłębiaj, po prostu korzystajcie do woli z czasu starań.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka