Dodaj do ulubionych

Ciąża, okres czy owulacja?

18.01.13, 15:25
Witam,nie wiem co mam o tym myśleć?
Zacznę od tego,że mój cykl trwa 24-25dni. Jestem sporo po 20-stce.
Ostatni okres miałam od 21.12 do 25.12.
15.01 powinnam dostać okres, a zaobserwowałam płodny śluz z domieszką krwi, tak było też 16.01. tylko,że troszkę wilgotniejszy dzień i dużo tego śluzu z domieszką krwi, wieczorem przed kąpielą zaczęły mnie piersi po zewnętrznej stronie boleć i sutki stały się bardzo wrażliwe. (nigdy tak nie miałam) i podbrzusze lekko pobolewało.
Myślałam, że na następny dzień(17.01) dostanę okresu, a tu dalej ten śluz z pasmami krwi, dalej ból sutków i piersi, plus straszny ból mięśni, temp. w okolicach 36.8-37.2. Poza tym dzisiaj(18.01)nic się nie zmieniło.
Może to być oznaką ciąży czy raczej coś nie tak z układem hormonalnym, np. przesunął mi się termin owulacji? Wspomnę,że był też stosunek (pełny, bez zabezp.) 20 dnia cyklu(bolały mnie jajniki, ale śluzu płodnego nie było,był kremowy i raczej sucho; a owulacje miałam zaraz po okresie, chyba że się przesunęła?)
Za tydzień zrobię test, a póki co będę czekać ;/
Co to może być? Okres, owulacja, oznaki ciąży czy coś innego? Siedzę tak i zastanawia mnie to wszystko i musiałam napisać, bo by mi to spokoju nie dawało. Czekam na jakieś odpowiedzi, może ktoś miał podobnie?
Obserwuj wątek
    • agus2616 Re: Ciąża, okres czy owulacja? 18.01.13, 21:21
      a posiadasz jakis wykres?
    • kjut Re: Ciąża, okres czy owulacja? 19.01.13, 19:49
      Tak jak pisala agus - posiadasz jakis wykres?

I po co chcesz czekac tydzien? Termin okresu juz minal, mozesz zrobic sikanca, bedziesz wiedziala czy to ciaza.
    • anija13 Re: Ciąża, okres czy owulacja? 19.01.13, 20:25
      Dzięki za odpowiedzi:)
      Wykresu nie posiadam na necie, robię zapiski na kartkach(tak mi szybciej), jak znajdę jakiś program to wszystko przepiszę i dołączę link.
      Poza tym dzisiaj zrobiłam test i wyszedł negatywny(10dni po stosunku bez zab.) Nie wiem czy jeszcze powinnam powtórzyć czy nie? Ale jeśli to nie ciąża to co? Już sama nie wiem co mam tym myśleć, nigdy czegoś takiego nie miałam.Jak byłam w ciąży to czułam, wiedziałam że to to , bo planowaliśmy i miałam dziwne objawy, które się potwierdziły, a teraz? Ten śluz jak płodny, z krwią, w dzień kiedy powinnam dostać okresu. Dalej mam te wszystkie objawy, nic się nie zmienia, chyba w pon. umówię się na wizytę... eh straszne to czekanie;?
      Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas:) Jakoś tak raźniej mi ,że mogę się tu wyżalić.
      • bystra_26 Podaj nam dane cyklu 19.01.13, 22:29
        Przepisz nam tu w kolumnie dane dla każdego dnia cyklu począwszy od tej "poprzedniej" właściwej miesiączki np.
        1dc krw
        2 dc krw
        ...
        10 dc 36,6 śluz biały itp.

Podaj też dane, o które prosimy z wątku przyszpilonym "Jak prosić o pomoc".

Możliwe, że to co zaobserwowałaś to tzw. krwawienie śródykliczne a nie miesiaczka, a wtedy wciąż jesteś w "starym" cyklu. Takie krwawienie może być okołoowulacyjnym lub nie - to zalezy, czy po nim temperatury wzrosną czy nie.
        Na marginesie - test bym zrobiła.
    • anija13 Re: Podaj nam dane cyklu 20.01.13, 11:52
      Ostatnia miesiączka 7rano / szyjka /śluz /inne
      21.12 -1dc plamienie/krwawienie /temp. 36,8/ wysoko/średnia/otwarta /kremowy/ból głowy
      2dc silne krwawienie
      3dc lekkie krwawienie
      4dc plamienie
      5dc tyci plamienie/koniec okresu 37,00
      6dc 37,00 / suchy
      7dc 36,90/ średnio/- /średnia / lepki
      8dc 36,82/ średnio/- /średnia /białko jaja kurzego, średnio rozciągliwy,przejrzysty
      9dc 36,72 /średnio/-otwarta /wilgotno,białko jaja kurzego
      10dc 36,70/wysoko/-/otwarta /białko jaja kurzego,rozciągliwy, nitki krwi w śluzie,ból podbrzusza,ból pleców
      11dc 36,70 /uczucie wilgoci
      12dc 36,70 / średnio/-/otwarta /uczucie wilgoci
      13dc 36,60 /wysoko/-/średnia /uczucie wilgoci
      14dc 36,71 /lepki
      15dc 36,70 /wysoko/-/zamknięta /lepki/straszny ból głowy
      16dc 37,00 /średnio/-/zamknięta /kremowy
      17dc 37,00/wysoko/twarda/zamknięta /lepki
      18dc 36,90 / suchy/ senna
      19dc 36,82 nisko/-/średnia /suchy/ ból głowy/nerwowość
      20dc 37,01 nisko/-/średnia /suchy/ ból jajników wieczorem/sex bez zab.
      21dc 36,90/ średnio/-/średnia /suchy/rozciągliwy/resztki nasienia / ból podbrzusza
      22dc 37,00/ średnio/-/średnia /suchy / ból w podbrzuszu
      23dc 37,10 /suchy
      24dc 36,82 /suchy
      25dc 36,80 /nisko/-/otwarta /uczucie wilgoci,śluz przezroczysty,ciągnący
      26dc tyci krwi w śluzie 36,80 nisko/-/otwarta /białko jaja kurzego, rozciągliwy /ból głowy
      27dc śluz zabarwiony krwią 36,60 /nisko/-/otwarta /białko jaja kurzego, rozciągliwy, przezroczysty /ból mięśni
      28dc śluz podbarwiony żywą krwią 37,00 /nisko/-/otwarta /białko jaja kurzego i kilka pasm krwi/ ból podbrzusza, uczucie przeziębienia, ból mięśni,sucho w ustach jakby gorączka mnie złapała, ból piersi po zew. stronie , dziwny ból-pieczenie, ból głowy
      29dc tak jak wyżej-te same objawy 36,92
      30dc w dalszym ciągu śluz z krwią 37,00 /śluz przezroczysty,rozciągliwy, podbarwiony krwią, ból podbrzusza i piersi pieką, wrażliwe na delikatne otarcia
      Zrobiłam test siusiany-negatywny
      31dc (dzisiaj 20.01) 36,82 temp. zmierzona 30min później /suchy

Pisałam wcześniej ,że zrobiłam test i wyszedł negatywny.
      Mierzę temp, obserwuję śluz i szyjkę. Termometr rtęciowy, mierzenie w pochwie. Nie planuję teraz dziecka, ale nie będę płakać jak zajdę w ciąże.
      Leków żadnych nie przyjmuję oprócz magnezu. w listopadzie robiłam wszystkie badania podstawowe, mocz , krew, cytologie, wszystko było ok. Usg piersi też zrobiłam i wszystko czyściutkie, żadnych guzków itp. A to krwawienie śródcykliczne? Hmm przed owulacją lub w dzień jej wystąpienia miałam małe pasemko krwi(dosłownie kropelka) i ból brzucha lub pleców, ale w tym cyklu i innych było zaraz po okresie. Odkąd dostałam pierwszy okres tak miałam:)
      Nie wiem co się w moim organizmie poprzestawiało , ale coś na pewno. Dziękuję za odpowiedzi, jeszcze poczekam i 14 dnia po stosunku powtórzę test, ale wątpię ,żeby to była ciąża, ale kto wie? Jak nie ciąża, to co?
      • bystra_26 dodatkowe pytania 20.01.13, 20:59
        O której godzinie mierzysz? Zawsze przed wstaniem?
        Jaka to konkretnie metoda?
        Czy w tym cyklu nie miałaś objawów choroby? Większego stresu? Wyjazdu? Jeśli tak, to w których dniach cyklu?
        Od jakiego czasu prowadzisz wykresy? Miałaś jakieś przerwy na ciążę, antyki itp.?
        Na jakim poziomie masz zwykle temperatury wyższe?
        Śluz badasz wewnętrznie czy zewnętrznie?
        • anija13 Re: dodatkowe pytania 20.01.13, 21:24

> O której godzinie mierzysz? Zawsze przed wstaniem?-
    • anija13 Re: Ciąża, okres czy owulacja? 23.01.13, 13:49
      Tak więc zrobiłam dzisiaj test (14dni po przytulaniu) wynik negatywny.
      Nie wiem jak mam ten cykl traktować, jako długi z zaburzeniami czy jak?
      Temperatura utrzymuje się na poziomie 36,8 i czuję jakbym miała gorączkę.
      Myślałam, że to infekcja,ale nie mam żadnego pieczenia, swędzenia czy coś w tym stylu, ja już całkiem się pogubiłam.... Czy ktoś może mi coś doradzić?
      Aha wizytę u lekarza mam w następnym tygodniu,ale do tego czasu chyba się wykończę psychicznie;(
    • bystra_26 Jutro 23.01.13, 22:46
      Jutro się zmierzę z interpretacją, ale na razie widzę, że zapiski szyjki są niekompletne. Do ustalenia szczytu szyjki istotna jest konsystencja i otwartość, a tę ostatnią rzadko zapisujesz, ale objaśnij mi jak to czytać.

Na śluzie szczyt byłby 10dc, linia na 36,7 C, więc od 16dc (duży rozjazd) byłyby wyższe temperatury. Dzisiaj miałabyś 19 wyższą, test powinien wyjść, jeśli to ciążą. Te dni z lepszym śluzem, to może być efekt spadku progesteronu i chwilowej przewago estrogenów - zdarza się przed okresem. No chyba, że źle oceniasz śluz np. nie umiejąc go rozróżnić od pozostałości nasienia. Jeśli nie jesteś w ciąży, to może być przetrwałe ciałko żółte, LUF albo torbiel, albo ? Idź do lekarza.
      • anija13 Re: Jutro -wykres 24.01.13, 10:55
        ovufriend.pl/graph/836c6c735cad0caa39fbafb939dd7d71
    • anija13 Re: Ciąża, okres czy owulacja? wykres 24.01.13, 10:54
      Dzięki wielkie za cierpliwość:)
      Tutaj mam wykres i tak szczerze to on nijaki jest, no ale..
      [url]http://ovufriend.pl/graph/836c6c735cad0caa39fbafb939dd7d71[/url]
      Poza tym wczoraj znalazłam stare wykresy (z 5lat temu) i nigdy nie miałam takiego beznadziejnego wykresu jak teraz;(
      Może to jest rzeczywiście jakaś cysta, torbiel czy coś innego, ale znowu zastanawia mnie ten śluz z krwią. W pierwszej ciąży miałam dużą torbiel i pękła i miałam taką mleczno-brązową wydzielinę jakby mleczny śluz z domieszką kakao.
      A jak mam traktować to plamienie ? jak dalsza część cyklu, czy tam gdzie plamienie się zaczęło zrobić koniec cyklu i początek nowego od tego plamienia.
      Chyba muszę się podszkolić, ale wcześniej jakoś nie miałam takich problemów...
      • bystra_26 zaburzenia 25.01.13, 21:54
        Sorry, że dopiero dzisiaj, ale nie miałam kiedy.

Na tak obserwowanej szyjce nie dam rady wyznaczyć dnia szczytu. Pamiętaj, by się jednak skupiać bardziej na konsystencji i otwartości niż położeniu.
        Opierając się tylko na śluzie (niestety wewn.) i temp. oraz zakładając że stosujesz się do wszystkich reguł metody Roetzera, to masz (obserwacje szyjki pomijam):
        szczyt śluzu 13dc
        szóstka 10-15dc
        linia podst. 36,71
        1,2,3 wyższa po szczycie: 16-18dc, ale że brakuje tego 0,01 C do warunku wysokości, to niepłodność bezwględna 19dc wieczorem.

Więc masz mega długą fazę poowulacyjną i jeśli to nie jest ciąża, a okresu ani spadku poniżej Twojego zwykłego poziomu wyższych się nie doczekałaś, to masz jakieś zaburzenie - USG by wiele wyjaśniło.

Podejrzane są dla mnie też - wysokie temperatury w czasie miesiączki i bardzo stabilne temp. w szóstce - masz tak zawsze?
        • bystra_26 test 25.01.13, 21:56
          Zrób kolejny test ciążowy - najlepiej kupiony gdzie indziej lub innej firmy - może tamten był wadliwy? No chyba, że do 20dc nie było niczego...
          • anija13 Re: test 25.01.13, 23:52
            20dc było przytulanie bez żadnej antykoncepcji, do końca(tylko w ten jeden dzień)
            na wykresie nie mam we wszystkich opisanego czy szyjka jest twarda czy miękka, ale czy jest otwarta/średnia/ zamknięta to jest; najbardziej,że tak to ujmę,rozpulchniona szyjka to była właśnie w okresie tego plamienia tzn. od 15.01 przez przeszło tydzień, trudno mi było nawet palcem ją zbadać.
            Nigdy tak nie miałam, ten cykl jest pierwszy z takimi temperaturami-zawsze były schodki, ładnie było widać niskie temp. i po owulacji wysokie temp. , dzień przed okresem temp. spadała i na drugi dzień okres-nie plamienie, a teraz to plamienie to w ogóle jakiś wybryk, najgorsze ,ze nic się nie zmienia oprócz barwy, dalej taka ceglasta i jakby troszkę mniej.
            Jutro wykonam jeszcze jeden test, już zakupiłam, tak w razie czegoś, ale nie wydaje mi się ,żeby była to ciąża , ale kto wie... Niestety nie mogę iść na usg bo mieszkam za granicą, a w Polsce nie wiem kiedy będę;( A tu ,żeby się dostać to trzeba mieć naprawdę bardzo poważny powód. Czekam na następną wizytę, bo na pierwszej dostałam tylko leki przeciwbólowe w razie bólu(podbrzusze mnie prawie codziennie boli i głowa:( )
            Może na drugiej wizycie będę bardziej wylewna to mnie do ginekologa wyślą.
            Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi:)
            Napiszę, co wyszło + czy -, bo taki test zakupiłam,że jak ciąża to + , a jak brak ciąży to -
            Pozdrawiam
    • anija13 Re: Ciąża, okres czy owulacja? 27.01.13, 22:56
      Juz kompletnie nic nie rozumie, test wyszedl negatywnie, szyjka rozpulchniona, w pochwie ciasno, ze szok, plamienie dalej sie utrzymuje, troszke mniejsze i takie jakby brazowe temp. powyzej lini podstawowej.
      Czy ktos moze jeszcze cos napisac co to moze byc?
      Bede starala sie dostac do ginekologa, ale to pewnie troche potrwa(nie mieszkam w Pl)
      Juz pewnie wiedzialabym co to jest i dlaczego tak moj organizm sie zbuntowal.
      jak mam interprestowac moj wykres?
      [url=http://ovufriend.pl/graph/836c6c735cad0caa39fbafb939dd7d71][img]https://ovufriend.pl/thumb/836c6c735cad0caa39fbafb939dd7d71.png[/img][/url]
      czy ten cykl to jeden i bedzie trwal do nastepnej miesiaczki czy od dnia plamienia powinnam zapisac jako nowy cykl?
      • agus2616 Re: Ciąża, okres czy owulacja? 28.01.13, 15:27
        a moze zrob badanie krwi,tzn.oznacz Bhcg.Dlatego tak radze,poniewaz mialam tez 9dni plamienie,test wyszedl negatywnie,a potem zaczelam krwawic i okazalo sie,ze poronilam...a bylam juz dobry tydzien po terminie miesiaczki,gdzie test powinien wyjsc pozytywnie.pozdrawiam
        • anija13 Re: Ciąża, okres czy owulacja? 29.01.13, 12:59
          Dzięki za zainteresowanie:-)
          Ja już nie wiem co mam o tym myśleć, plamienia non stop-kilka kropelek na dzień, podwyższona temp.itp. wczoraj zrobiłam kolejny test,bo ta niepewność mnie dobija i jak już myślałam,że jest tylko jedna kreska kontrolna to ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłam cień drugiej. Test wykonany prawidłowo z porannego moczu, wynik odczytany o czasie.
          Miałam mieć wizytę u lekarza,ale się nie doczekam,bo dopiero w następnym tygodniu przyjmuje:-( sama już nic nie wymyśle.Czekam kiedy to plamienie minie.
          Bety nie mam jak zrobić bo mieszkam w uk i tu troche inaczej jest ze służbą zdrowia.
          Poszukam jeszcze jakiejś prywatnej przychodni blisko mnie, bo już zaczęłam się dzisiaj strasznie denerwować Zawsze moge na pogotowie pojechać,ale i tak nic mi ciekawego nie powiedzą-to nie PL,że na wyciągnięcie ręki masz lekarza, robisz prywatnie to co Ci trzeba.
          Jak ktoś może to proszę o komentarze. Pozdr.
          • krupczatka.online Re: Ciąża, okres czy owulacja? 29.01.13, 14:22
            Gratulacje :)

chociaz po tym co piszesz, ze sex tylko 20 dnia, to az sie wierzyc nie chce.
            • krupczatka.online Re: Ciąża, okres czy owulacja? 29.01.13, 14:30
              Nie mam tak ogromnej wiedzy, ale wyglada to na podejscie do owulacji i moze niepekniety pecherzyk ktory mimo wszystko podniosl temperature, a okolo 20 dnia byla druga owulacja z innego jajnika.
              • bystra_26 krupczatka - nie szerz błędów 29.01.13, 15:18
                Jeśli nie jesteś czegoś pewna, to nie wydawaj ocen i nie pisz, bo inaczej kolejne osoby będą szerzyć w sieci mity związane z cyklami, NPR i płodnością.

Gdzie Ci to wygląda na nieudane podejście do owulacji?
                Jest dzień szczytu i jest odpowiedni wzrost temperatury - to NIE JEST nieudana przymiarka. A utrzymujące się wyższe temperatury świadczą o działaniu progesteronu, który po udanej owulacji NIE POZWALA na kolejną.

Jeśli jedyne zbliżenie było 20dc i to jest ciążą, to znaczy, że diabeł tkwi w szczegółach, czyli gdzieś w procesie prowadzenia obserwacji, pomiaru PTC i zapisu nastąpiły błędy. No albo wcześniej były inne współżycia i zabezpieczenie okazało się niedostateczne. Dziwi tylko tak późny pozytywny słaby test. Może to felerne testy (źle przechowywane) - wtedy może by coś wyszło wcześniej.
                • cieciorkazworka Re: krupczatka - nie szerz błędów 29.01.13, 16:13
                  A widzisz mam nadzieje, ze ludzie potrafia czytac ze zrozumeiniem i widza, ze pisze, ze duzej wiedzy nie mam.
                  Wyszlam z zalozenia, ze bylo tylko jedno wspolzycie 20 dnia cyklu, a faktycznie moglo byc ich wiecej z zabezpieczeniem ktore nie zadzialalo. Co do poznego wykrycia przez test, to jest to przeciez mozliwe, jedne kobiety beda mialy wyzsze stezenie w moczu inne nizsze.
                  • krupczatka.online Re: krupczatka - nie szerz błędów 29.01.13, 18:28
                    przepraszam, napisalam pomylkowo z innego loginu
                    • bystra_26 Re: krupczatka - nie szerz błędów 29.01.13, 20:23
                      krupczatka.online napisała:

> Nie mam tak ogromnej wiedzy, ale wyglada to na podejscie do owulacji i moze nie
                      > pekniety pecherzyk ktory mimo wszystko podniosl temperature, a okolo 20 dnia by
                      > la druga owulacja z innego jajnika.

Wyobraź sobie, że czytam dokładnie posta, na którego odpisuję. Piszesz, że "nie masz ogromnej wiedzy", ale potem piszesz PEWNIE "wygląda to na", więc moja uwaga, byś nie pisała, czegoś na czym się nie znasz była jak najbardziej na miejscu. Jakbyś była rzeczywiście niepewna, to byś napisała "wydaje mi się, że".
                      Dla czytelnika użycie "wygląda to na" sugeruje jednak pewną wiedzę, zwłaszcza, że potem piszesz używając fachowego języka.

Poza tym wiedząc tylko o tym jednym współżyciu, Twoje wnioski były błędne, bo ono było według wykresu w niepłodności poowulacyjnej, więc z niego szanse na ciążę były zerowe.
          • bystra_26 I jak rozwój sytuacji? 29.01.13, 21:30
            Czekam niecierpliwie, bo Twój wykres jest dużą zagadką.

Prywata: nie masz poczty na gazecie, a chciałbym coś Ci napisać prywatnie. Czy możesz do mnie napisać ze swojego maila (podawanie go publicznie byłoby nierozsądne)? Mój to bystra_26 @ gazeta.pl
            • anija13 Re: I jak rozwój sytuacji? 30.01.13, 20:44
              Rzeczywiście wielka zagadka...
              umówiłam się już na wizytę do lekarki, ale znalazłam klinikę dla kobiet i jutro się jeszcze tam umówię na usg
              Jutro rano ostatni raz zrobię test ,żeby wykluczyć ciążę.
              Na pewno napiszę co się w końcu okazało(po badaniach,żeby nikogo w błąd nie wprowadzać)
              Wydaje mi się,że ciąża jest tu niemożliwa, ponieważ w ciąży już byłam i każdą ciążę czułam(różne dziwne objawy) i testy bardzo szybko wykazały, ale zawsze trzeba brać ten ułamek,że może jednak... a może to całkiem coś innego, zobaczymy..
              założyłam maila: anija-13@gazeta.pl (może nierozsądne;)
              Wysłałam Ci bystra_26 wiadomość
              Dziękuję wszystkim za odp. Jeśli ktoś ma jeszcze coś do dodania to proszę pisać:)
              • anija13 jakie badania powinnam zrobic? 31.01.13, 12:01
                witam, dla zainteresowanych : test wyszedl NEGATYWNY, wykres wyglada jak wyglada-dziwny
                Nie potrafie go zinterpretowac???
                postanowilam odwiedzic PL(tutaj-UK-za dlugo by to wszystko trwalo) i przy okazji chcialam zapytac, moze ktos orientuje sie na co powinnam zwrocic szczegolna uwage, tzn jakie badania powinnam wykonac
                (przed swietami robilam cytologie, mocz, krew i hormony-wszystko wyszlo dobrze)
                Juz mam email taki jak nick tzn anija13@gazeta.pl
                Dziekuje za zainteresowanie, jeszcze napisze
                • agus2616 Re: jakie badania powinnam zrobic? 15.02.13, 08:34
                  hej,i jak tam?
    • anija13 Re: Ciąża, okres czy owulacja? wyszło,że.. 16.02.13, 23:26
      Nie miałam za bardzo czasu napisać...
      Wizyta u lekarza:
      Dałam dr karte obserwacji cyklu, popatrzył ,popytał... wszystko wskazywało na ciążę...
      Po badaniu ginekologicznym stwierdził, że jest to "spora" cysta(operacyjna),przepisał mi antykoncepcyjne tabsy i luteine na wywołanie @, ale nie wyklucza ciąży.
      Zrobiłam badania przez niego zalecone i wyszło,że ciąży brak. Czekam na @. Wróciłam z Pl i poszłam do GP, bo tutaj muszę mieć potwierdzone,że mam tą cystę i ewentualne dalsze leczenie.Pani dr zapoznała się z wynikami, zmierzyła mi ciśnienie i ...okazało się,że mam nadciśnienie co wyklucza branie antykoncepcji. Dostałam dwa dni po wizycie numer tel.,gdzie iść na usg-scan i wizytę mam dopiero za miesiąc...=-O potem umówić się na wizytę do lekarki i ona wtedy mnie wyśle , gdzieś na leczenie tej torbieli.
      Póki co lepiej się czuję,ale nie wiem co powinnam zrobić.
      Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za cierpliwość i pomoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka