Dodaj do ulubionych

Krótka 2 faza

18.08.04, 17:51
Witam. Od 4 cykli porządnie obserwuję objawy płodności - temperatura i śluz i
rysuję wykresy. Wynika stąd, że owulację mam stale ok. 18-19 dc przy 28-29
dniowych bardzo regularnych (zaobserwowane 24 cykle) cyklach. Zatem długość
fazy lutealnej wynosi u mnie 11 dni. Już wcześniej potrafiłam to wyliczyć,
gdyż mam wyraźne objawy owulacji. Od 1,5 roku współżyję regularnie stosując
zasadę współżycia do 7 dc i od 4 doby wyższej temperatury. Metoda ta jest u
mnie skuteczna, ale martwię się czy jestem zdrowa, gdyż słyszałam, że krótka
faza lutealna może uniemożliwić ciążę, a własciwie zagnieżdżenie się zarodka.
Czy tak krótka faza nie przeszkodzi kiedyś poczęciu dziecka?? Czy brak ciąży
świadczy tylko o poprawnym stosowaniu metody naturalnej?? Dzieki za
komentarze.
Obserwuj wątek
    • calico Re: Krótka 2 faza 18.08.04, 21:11
      Teoretycznie optymalna długość fazy lutealnej wynosi 12 - 16 dni. Twoja trwa
      10 - 11 dni. Moim zdaniem nie jest źle;))) Bywają krótsze przy których udaje
      się zajść w ciążę:)) Proponuję "słynny" Castagnus Herbapolu, którego zażywanie
      może polepszyć wyniki;)) fazy lutealnej (trzeba brać dość długo, bo 90 dni).

Jeżeli martwisz się o przyszłe poczęcie dziecka to spróbuj już teraz się
      zatroszczyć o wydłużenie f. lut. Może efekty da już sam Castagnus, a może
      trzeba zbadać hormony.

Z tym brakiem ciąży to jest tak;)) Jeżeli nie planujecie dziecka i odkładacie
      jego poczęcie, co wynika z Twojego postu (dni współżycia), no to metoda jest
      skuteczna:))) I tyle;))

pzdr
      calico
      • aska80 Re: Krótka 2 faza 18.08.04, 21:44
        Serdecznie dziękuję za odpowiedź
        • adzia_a Re: Krótka 2 faza 19.08.04, 07:51
          Asia, ja przed drugim dzieckiem miałam dokładnie tak samo - 11 dni. Nie
          przeszkodziło mi to zajść w ciążę, kiedy tylko przestaliśmy uważać na dni
          płodne ;-) Nie wiem, jak będzie teraz, na razie faza lutealna jeszcze się
          normuje (na szczęście już ma całkiem przyzwoitą długosć ;-)))
    • maretina Re: Krótka 2 faza 19.08.04, 08:59
      jesli cykle sa krotkie, a owulacja dopiero 18-19 dc, to masz problem przede
      wszystkim z pierwsza faza cyklu.cos hamuje normalny wzrost pecherzykow.
      czy nie masz niedoczynnosci lub nadczynnosci tarczycy? sprawdz to i prolaktyne.
      to najczestrze przyczyny takich zaburzen. jak poprawisz pierwsza faze cyklu to
      druga powinna wrocic do swojej poprawnej dlugosci.
      ps. prolaktyna obniza progesteron.
      • aska80 Re: Krótka 2 faza 19.08.04, 22:00
        Z tarczycą nie miałam nigdy problemów ani nikt w rodzinie. Co do prolaktyny, to
        nigdy nie badałam, więc nie wiem. Muszę się tym głebiej zająć, choć dziecko
        planujemy nie wcześniej jak za 2 lata (dopiero jestem na stażu i zależy to od
        pracy). W rodzinie nigdy nie było problemów z zajściem w ciążę. Dzięki za
        odpowiedzi
        • magda010 Re: Krótka 2 faza 23.08.04, 09:11
          Potwierdzam, ze to moze byc za wysoka lekko prolaktyna, lepiej zbadaj - to
          zwykle pobranie krwi. To by tlumaczylo zbyt dluga pierwsza faze i krotka druga
          faze. Ale na pewno jesli jest podwyzszona to lekko, bo generalnie wszystko jest
          prawie dobrze, odchylenia sa bardzo niewielkie. 2 faza nie powinna byc krotsza
          niz 10 dni, ale lepiej i bezpieczniej dla ciazy jest jak jest ok 14 dni.
          Polecam tez castagnus, ziolowy, rewelacja jak dla mnie i wlasnie na twoje
          klopoty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka