Dodaj do ulubionych

Pytanie do Skrzynki lub PP

16.11.04, 12:41
Jak to jest z tym szczytem sluzu? Jak zdefiniowac szczyt i szczyt sluzu?
Szczty to pewnie chodzi o temp., a szczyt sluzu? To dzien kiedy wystepuje po
raz ostatni czy tez dzien, gdy jest go najwiecej? Troche grzebalam w necie
ale nie moge sie doszukać precyzyjnej odpowiedzi Dzieki
Obserwuj wątek
    • skrzynka3 Re: Pytanie do Skrzynki lub PP 16.11.04, 18:24
      Wedlug moje wiedzy (ale PP jest tu duzo bardziej kompetentna bo ja jestem
      samouk -praktyk ;))))okreslenia szczyt, objaw szczytu i dzien szczytu to to
      samo. Moga dotyczyc sluzu lub szyjki (z temperatura mi sie nie kojarza). Jesli
      chodzi o sluz to nie jest to dzien kiedy jest go najwiecej ani ten kiedy jest
      on typu najbardziej plodnego. Jest to ostatni dzien w ktorym wystepowal sluz o
      cechach plodnych (rozciagliwy, sliski itp)Jesli chodzi o szyjke to bedzie
      ostatni dzien kiedy szyjka jest miekka i otwarta.
      Nizej cytata z ksiazki Roetzera (naturalna Regulacja POczec)
      "Ostatni dzien takiego sluzu ktory oznacza najlepszy okres plodny w ramach
      cyklu (nie najwieksza ilosc sluzu) oznaczamy jako dzien szczytu objawu sluzu.
      Po dniu szczytu moze pojawic sie sluz slabszej jakosci. Jesli kobieta nie moze
      zaobserwowac sluzu "najlepszej jakosci" wtedy sluz "slabszej jakosci" swiadczy
      jeszcze o relatywnie najlepszym okresie plodnym a ostatni dzien takiego sluzu
      oznaczamu jako punkt szczytu"
      Tyle teorii w praktyce u mnie jest tak ze najpierw po @ jest sucho potem
      stopniowo pojawia sie sluz najpierw metny, gesty, rwacy ktory stopniowo
      rozrzedza sie robi sliski blyszczacy, rozciagliwy wilgotny w pewnym dniu jest
      go bardzo duzo potem robi sie coraz mniej (ale dalej jest sliski rozciagliwy
      przezroczysty) potem zaczyna metniec a z ktoregos dnia okazuje sie ze jest
      metny, rwacy nie daje uczucia sliskosci -wtedy poprzedni dzien oznaczam jako
      szczyt. Brzmi skomplikowanie ale razem z szyjka i pomiarami uklada sie zwykle w
      logiczna (i dynamiczna ) calosc.Mam nadzieje ze troche pomoglam ;))) Skrzynka
      • stokrocja Re: Pytanie do Skrzynki lub PP 17.11.04, 09:48
        :) Bardzo mi pomoglas :) Musze zaopatrzyc sie w podrecznik :) Jak na
        razie "samoucze" sie ;) wirtualnie (chodzi o wiedze teoret) ;) U mnie juz
        podczas okresu pojawia sie cos takiego jakby sluz plodny... Po okresie 1-2 dni
        bez zadnych objawow i kilka dni sluzu o cechach plodnych. Na razie walcze o
        wydluzenie 2 fazy. Przy 2 op Castagnusa juz mam w powiedzmy normie 11 dni Ale
        cos mi sie wydaje, ze musze zbadac hormony (ten sluz podczas okresu...) no i 9
        dniowa 2 faza bez wspomagaczy tj. castagnusa. Choc najlepiej byloby
        wyeliminowac stres z zycia ;) Wtedy wiekszos problemow prolaktynowo-
        progestrogenowych ;) w moim przypadku chyba przestalaby istniec ;) Szkoda, ze
        to niemozliwe Pozdrawiam i bardzo dziekuje za cenne dla mnie informacje :)
    • praktycznyprzewodnik Re: Pytanie do Skrzynki lub PP 17.11.04, 18:31
      Szczyt to ostatni dzien kiedy zauwaza się w sluzie cechy inne niz te, które
      ustalono dla Podstawowego Modelu Niepłodnosci (PMN).
      I PMN zawsze sucho -
      III PMN stała wydzielina "to co mam zawsze" -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka