07.05.05, 21:21
Persona- najnowoczęsniejsza metoda naturalna tzn. minikomputer obliczający dni
płodne na podstawie ilości odpowiednich hormonów w moczu. Na opakowaniu jest
napisane: skuteczność 94%. Czy to prawda? Ktoś to już może stosował?
Obserwuj wątek
    • burczykowa Re: Persona 08.05.05, 20:09
      skutecznośc Persony zalezy w dużej mierze od regularności cykli- jesli owulacja
      zapowie się wcześniej, niż zwykle, to nie zdąży Ci ustrojstwo wskazać na
      konieczność wykonanai testu- stąd skutecznośc tylko 94%. Jesli natomiast masz
      nieregularne cykle, to we wszyystkich bedzie sie domagala już bardzo wcześnie
      zrobienai testów (bo odnosi sie do najkrótszego cyklu) i jak przytrafi sie
      dłuższy cykl, to zużyjesz więcej testów (a to drogi gips, niestety).
      Generalnie- bada hormony w moczu i analizuje ich wzajemny stosunek, ale, że
      robi to tylko w wybrane dni, to ma taka skuteczność. Gdyby domagała się testu
      za każdym razem, nie byłaby dostepna dla wiekszości (cena pasków).
      Jesli uważasz, że nie poradzisz sobie sama z obserwacja własnego organizmu, to
      najpierw spróbuj, zanim wydasz pieniadze. Persona jest raczej dla tych, co to
      ufaja tylko najnowszym wynalazkom, a nie swoim mozliwościom.
      • tuitam83 Re: Persona 10.05.05, 09:29
        Poniewaz uzywam persony to sprostuje tu kilka rzeczy:-) po pierwsze persona nie
        jest tylko dla tych, ktorzy ufaja roznym nowinkom, ale takze dla tych, ktorzy
        nie moga w pelni ufac npr-owi( w moim przypadku badanie szyjki odpada-nie
        jestem w stanie tego dokonac, temperature mam wiecznie podwyzszona, wiec skok
        bardzo trudno zauwazyc, a na samym sluzie nie chcialabym polegac).
        Co do testów- pierwszy robi sie w szostym dniu cylu, nastepne zas, wtedy kiedy
        maszyna sama o tym zadecyduje na podstawie swoich wyliczen, tak wiec
        nieregularnosc cyklow nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiscie moze sie zdarzyc- ze
        spodziewana owulacja pojawi sie pozniej, a maszyna tego nie przewidzi i stad te
        94%.
        pozdrawiam
        • burczykowa Re: Persona 10.05.05, 11:01
          Ja miałam na mysli raczej wczesniejszą owulację. Współzyjesz w 5 dniu, a w 6.
          po teście okazuje się, że rozpoczęła się płodność- tylko nie wiesz, czy od
          dzisiaj, czy juz było tak wczoraj. Dlatego regularnośc cykli ma tu jednak
          znaczenie.
          • tuitam83 Re: Persona 10.05.05, 11:30
            Zgadzam się, że ryzyko zajścia w ciążę jest możliwe 5 dnia i persona tego nie
            przewidzi, ale... sam Rotzer wyznacza niepłodność na poczatku cyklu do 6 dnia,
            zaznaczając, że 1 na 6000 kobiet zachodzi w ciążę w tym czasie, więc zarówno w
            przypadku persony, jak i w przypadku metody rotzera, możliwość zajścia w ciążę
            istnieje:-). Poza tym persony nie można stosować jeśli się ma cykle krótsze niż
            21 dni, a to chyba w tych cyklach częsciej wystepują tak wczesne owulacje.
            • burczykowa Re: Persona 10.05.05, 11:43
              Niby tak, z tym, że obserwując siebie możesz rozpoznać objawy zwiastujące
              owulacje, np. pojaiwający sie sluzw 5 dniu i wtedy nie współżyjesz.
              Stosując Personę musze ZAŁOŻYĆ, że obecny cykl nie bedzie krótszy, niz 21 dni.
              W metodzie angielskiej o poczatku okresu płodności decyduje wskaźnik
              wcześniejszy (wyliczenia lub śluz lub zmiany w szyjce), a w przypadku Persony-
              decydują jej wyliczenia.
              Urządzenie uważam za cenna pomoc, ale stosowałabym ja jako potwierdzenie moich
              obserwacji, a nie polegała jedynie na jej wskazaniach.
              No i nadal twierdze, że przy wydłuzonych cyklach będzie czasami konieczność
              stosowania większej ilości drogich pasków.
              • burczykowa Re: Persona 10.05.05, 11:45
                A jesli kupowac, to bezpośrednio od polskiego importera- jest tańsza o jakies
                20%.
                • tuitam83 Re: Persona 10.05.05, 12:08
                  Zgadza się - Persona nie zwalnia od myslenia :-) Ja stosuję ją własnie jako
                  pomoc ( jak juz wspomnialam, z powodu wiecznych stanow podgoraczkowych mam
                  problemy z okresleniem kiedy skok temperatury nastapil) i nie rezygnuje z
                  samoobserwacji. Kupic faktycznie warto od importera i najlepiej zakupic paski
                  na caly rok, wtedy wychodzi duuuzo taniej :-)
              • ecco_mama Re: Persona 10.05.05, 12:36
                >Ja miałam na mysli raczej wczesniejszą owulację. Współzyjesz w 5 dniu, a w 6.
                >po teście okazuje się, że rozpoczęła się płodność- tylko nie wiesz, czy od
                >dzisiaj, czy juz było tak wczoraj. Dlatego regularnośc cykli ma tu jednak
                >znaczenie.

> Niby tak, z tym, że obserwując siebie możesz rozpoznać objawy zwiastujące
                > owulacje, np. pojaiwający sie sluz 5 dniu i wtedy nie współżyjesz.

No, ale idąc tym tropem: mogłam współżyć w 4 dniu, a w 5-tym pojawi się śluz.
                Bez znaczenia, czy stosuję Personę (+ obserwacje), czy tylko obserwacje -
                praktyczne skutki są takie same, prawda? To przecież istota niepłodności
                przedowulacyjnej - czasu nie cofniesz, przyszłości nie przewidzisz.
                • burczykowa Re: Persona 10.05.05, 21:01
                  ecco_mama napisała:

> No, ale idąc tym tropem: mogłam współżyć w 4 dniu,

tak, po ocenie, że nie było jeszcze żadnego sluzu. Tego nie robisz przy
                  Personie, tylko czekasz na 6 dc.

> a w 5-tym pojawi się śluz.

Więc nie współzyjesz, a z Persona- tak.

> Bez znaczenia, czy stosuję Personę (+ obserwacje), czy tylko obserwacje -
                  > praktyczne skutki są takie same, prawda?

No własnie tak, ale tylko wtedy, gdy Persona ma Cie wspomagać.
                  Skutki stosowania tylko Persony sa częśćiej brzemienne, niz samoobserwacji-
                  zwróć uwagę na skuteczność :)

> To przecież istota niepłodności
                  > przedowulacyjnej - czasu nie cofniesz, przyszłości nie przewidzisz.

Za to przy pomocy obserwacji ocenisz stan obecny w KAŻDYM dniu cyklu, a nie
                  tylko wskazanym przez Persone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka