Dodaj do ulubionych

Pytanie o szyjkę

08.10.05, 15:12
Czy jeśli szyjka się nie zmienia przez cały cykl, to znaczy to, że nie ma
owulacji? Przez cały czas jest z tyłu twarda, z przodu miękka, lekko otwarta.
Obserwuję dopiero drugi cykl, nie mam doświadczenia. Śluz - jest w zasadzie
cały czas, ale przez kilka dni jest go więcej i bardziej ciągnący.
Karmię piersią.
Nie mierzę temperatury i na razie się nie zmuszę. Nie chcę jeszcze być w
ciąży, ale wolę zajść, niż mierzyć tempkę ;)
Obserwuj wątek
    • skrzynka3 Re: Pytanie o szyjkę 08.10.05, 16:18
      Jesli karmisz to bardzo prawdopodobne ze jeszcze nie masz owu (jak rozumiem
      miesiaczki tez jeszcze nie bylo po porodzie?)Ale nie znaczy to ze w kazdej
      chwili owu nie moze wystapic (PRZED pierwsza miesiaczka).
      Poszperaj w linkowni o zasadach interpretacji przy karmieniu (obserwacje sluzu
      i szyjki i regula 4 -dnia po szczycie). Wiem, wiem marudze ale tempka
      przynajmniej pozwolila by Ci wiedziec czy juz wrocila owu bo w czasie karmienia
      bywa tak ze sluz pojawia sie i znika, szyjka tanczy gora dol co kilka-
      kilkanascie dni i jak nie mierzysz nie wiesz co bylo falszywka i dalej trzeba
      byc czujnym czy objawy plodnosci nie wroca, czy tez byla owu, jest faza wyzsza
      i luzik do miesiaczki :)))
      No i w razie czego od razu bedziesz wiedziec ze jestes w ciazy jesli tempka nie
      spadnie po 18 dniach :))
      Kiedys Praktyczny Przewodnik radzila zeby mierzyc przynajmniej w dniach kiedy
      zmienia sie sluz i szyjka i te 3-4 dni po.Skrzynka
      Ps po porodzie trzeba na nowo nauczyc sie swojej szyjki bo jest juz zawsze
      troszke uchylona.
      • jagandra Re: Pytanie o szyjkę 08.10.05, 19:16
        Skrzynko, dziękuję. Zapomniałam napisać, że miesiączka wróciła pod koniec
        kwietnia. A rodziłam prawie 2 lata temu :) Domyślam się, że mimo to karmienie
        może u mnie hamować owulację, bo moje mleko to nadal ważny składnik diety
        córeczki. Ale z drugiej strony miesiączki mam normalne, nie jakieś bardzo
        skąpe, choć trochę mniej obfite niż przed ciążą.
        Znam już regułę 4 dni po szczycie. Zastanawia mnie to, czy jeśli szyjka się w
        ogóle nie zmienia, nie wędruję w górę ani w dół, to czy można mówić o owulacji?
        • skrzynka3 Re: Pytanie o szyjkę 08.10.05, 19:54
          Acha :))) zalozylam ze miesiaczki nie ma a dzidzia malutka :)))
          W czasie karmienia owu moze sie przesuwac a cylke wydluzac -wystarcy ze troche
          wiecej podkarmisz. Nie umiem powiedziec czy mozna wysnuc wniosek na podstawie
          samej szyjki :( Ja jestem temperaturowa do bolu i dla mnie wlasnie tempka jest
          jedynym wiarygodnym potwierdzeniem braku badz odbycia owu, wiec wiecej nie
          pomoge niestety :( ale za to moge Cie pozdrowic :) Skrzynka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka