Dodaj do ulubionych

To moj 1 cykl mierzenia temperatury, pomozcie zint

18.01.06, 20:31
Zastanawia mnie spadek temperatury w 22 dc i potem nagly skok. Wydaje mi sie
ze owulacja byla w 17 dc. Mam cykle 32 dniowe.
9dc. 36.4
10dc.36.3
11dc.36.4
12dc.36.4
13dc. - brak pomiaru
14dc.36.3
15dc.36.3
16dc.36.5
17dc.36.4
18dc.36.7
19dc.36.8
20dc.36.7
21dc.36.7
22dc.36.4
23dc.36.9 (dzisiaj)
Zaczely tez dzisiaj bolec piersi i podbrzusze
Obserwuj wątek
    • anhes Re: To moj 1 cykl mierzenia temperatury, pomozcie 19.01.06, 00:00
      wedLug mnie owu. byŁa 17 dnia... może coś zakŁóciŁo cykl? dlatego spadŁa
      temp.... tego jednodniowego spadku nie braŁabym pod uwagę. Stosujesz metodę by
      zajść czy by niezachodzić?
      • annah13 Re: To moj 1 cykl mierzenia temperatury, pomozcie 19.01.06, 10:24
        stosuje metody aby NIE zajsc w ciaze (na razie)
    • malpolid Re: To moj 1 cykl mierzenia temperatury, pomozcie 19.01.06, 09:35
      Wygląda jak spadek implantacyjny. Kiedy było ostatnie współżycie w I fazie i
      pierwsze po owulacji?
      • annah13 Re: To moj 1 cykl mierzenia temperatury, pomozcie 19.01.06, 10:27
        ostatnie stosunek byl w 21 dc. a przed owulacja nie bylo :-)
      • majkabis Malpolid 19.01.06, 17:05
        Słyszałam o spadku przedowulacyjnym PTC, ale o implantacyjnym nie (tylko o
        plamieniu/ krwawieniu implantacyjnym tak). Co to takiego jest ten spadek
        implantacyjny i z czego wynika?
        • fiamma75 Spadek implantacyjny 19.01.06, 18:10
          Występuje w przedziale 5-10 dnia wyższcyh temp. (zazwyczaj 7-8 dnia) - temp.
          spada blisko linii podst., do linii podst. albo nawet niżej. Wiąże się on z
          zagnieżdżaniem się zarodka w macicy. taki spadek trwa zazwyczaj 1 dzień (czasem
          2). Często jest pierwszą oznaką ciąży, z tym że czasami mimo spadku ciąży nie
          ma (częściej jest niż jej nie ma).
          W Chart gallery w fertilityfriend nożna zobaczyć wiele wykresów z takim
          spadkiem.
          W ciąży, która się nie utrzymała, miałam taki spadek.
          • majkabis Re: Spadek implantacyjny 19.01.06, 18:47
            To ciekawe, co piszesz. A z czego wynika ten spadek? Toz w tej fazie jest
            przeciez progesteron.
            • majkabis I jeszcze jedno: 19.01.06, 18:55
              jak taki spadek implantacyjny może miec miejsce przed dniem, kiedy to zarodek
              zaczyna sie zagnieżdżać? Wg mojej wiedzy zagnieżdżanie rozpoczyna sie
              najszybciej ok. 7 dnia po owulacji, a Ty napisałas, ze ten spadek mozna
              zaobserwować nawet od 5 dnia.

Wg mnie to żaden spadek implantacyjny, tylko po prostu zakłocenie w tworzeniu
              sie czy funkcjonowaniu ciałka żółtego, które skutkuje spadkiem progesteronu, a
              tym samym temperatury. W momencie zagnieżdżania dochodzi do wydzielania HCG, a
              to z kolei stymuluje ciałko żółte do wydzielania wiekszej ilosci progesteronu i
              przekształcenia go w ciałko żółte ciążowe- czyli jest wzrost, a nie spadek
              progesteronu (co zreszta widac własnie na wykresach ciążowych w posraci jakby
              dodatkowego, długotrwałego skoku temperatury).
              Wg mnie taki spadek nic dobrego nie wrózy- jesli ciałko żółte nieobciązone ma
              problemy z funkcjonowaniem, to tym bardziej mozna się ich spodziewac po
              obciążeniu, czyli po implantaji.
              Gdzie wyczytałas o "spadku implantacyjnym"?
              • fiamma75 Re: I jeszcze jedno: 19.01.06, 19:29
                To, że czegoś nie wiesz, to nie znaczy, że tego nie ma.
                Proszę bardzo, poczytaj na ff (dostępne jest tam wiele tekstów nt. przebiegu
                cyklu itp. w oparciu także o obserwowane cykle). Jest to dość szczegółowo
                wyjaśnione.
                Owulacja może być nawet 2 dni przed skokiem temp. (zapomniałaś?) stąd 5 dnia
                wyższych temp. może być spadek.
                Jest on obserwowany przez wiele kobiet, które szczęsliwie donosiły ciążę. Jest
                tak samo obajwem ciąży jak wykres trójfazowy.
                Mam dwa ciażowe cykle - w jednym był spadek, w drugim skok temp. (wykres
                trójfazowy).
                A słyszałaś może o plamieniu implantacyjnym czy też nie?
                • majkabis Re: I jeszcze jedno: 21.01.06, 14:31
                  fiamma75 napisała:

> To, że czegoś nie wiesz, to nie znaczy, że tego nie ma.

Haha! Wcale nie twierdzę, ze tak nie jest! Gdybym wiedziała, to bym nie pytała.
                  jesli twierdzisz, że to spadek implantacyjny, to chciałabym wiedzieć, w jaki
                  sposób powstaje, bo ja o tym nigdy nie słyszałam (co nie oznacza, że go nie ma).

> Proszę bardzo, poczytaj na ff (dostępne jest tam wiele tekstów nt. przebiegu
                  > cyklu itp. w oparciu także o obserwowane cykle). Jest to dość szczegółowo
                  > wyjaśnione.

To przy okazji popatrz na cykle, kiedy nie było planowanej ciąży, a takie
                  spadki bywają. I co z tego wynika> Że tamte to były też w ciąży, tylko doszło
                  do mikroporonienia?

> Owulacja może być nawet 2 dni przed skokiem temp. (zapomniałaś?) stąd 5 dnia
                  > wyższych temp. może być spadek.

Nie, nie zapomniałam, ale Ty chyba zapomniałaś, że owulacja to nie to samo, co
                  implantacja. Do implantacji dochodzxi najwcześniej 7 dnia po owulacji, więc
                  spadek, który sie obserwuje po owulacji nie może być nijak implantacyjny, bo
                  zarodek przebywa sobie jeszcze w jajowodzie i organizm kobiety nie ma pojecia o
                  tym (czyli ten spadek nie może być tez w żaden sposób żadną oznaką ciąży czy
                  nawet zapłodnienia).

> Jest on obserwowany przez wiele kobiet, które szczęsliwie donosiły ciążę.

I jest tez obserwowany przez kobiety, które w ciąży nie były.
                  W swojej kolekcji mam przynajmniej z 10 takich wykresów, na których jest jedno
                  lub dwudniowy spadek PTC po owulacji. Ciąży wtedy nie planowaliśmy, nie było
                  współzycia w okresie płodności. Za to miałam potwierdzony niedobór progesteronu
                  i przez kilka cykli wspomagałam się dufastonem, aby nie uniknąć łyżeczkowania.

Jest
                  > tak samo obajwem ciąży jak wykres trójfazowy.

A o czym świadczy u mnie i np. u dziewczyny, która załozyła ten watek?

> Mam dwa ciażowe cykle - w jednym był spadek, w drugim skok temp. (wykres
                  > trójfazowy).

O ile sobie przypominam- to tę pierwszą ciążę jednak straciłas- co by jednak
                  mogło potwierdzać, że były problemy z cialkeim żółtym. ak czy inaczej-
                  współczuję Ci utraty ciąży.

> A słyszałaś może o plamieniu implantacyjnym czy też nie?
                  >
                  O plamieniu słyszałam. Wystepuje wtedy, gdy zarodek zagnieżdża się w
                  endometrium, a ponieważ zachowuje sie wtedy jak intruz i wżera się, to może
                  powodować lekkie plamienia czy krwawienia. To plamienie nie ma związku z grą
                  hormonalna. Pewnie, że może wystapić także w wyniku spadku progesteronu, ale
                  wtedy sa w ogóle marne szansena uratowanie ciązy, bo ona w tak wczesnej fazie
                  nie jest wykrywalna zwykłymi testami aptecznymi.
                  Tak czy inaczej bardzo mnie interesuje to, co nazywasz spadkiem
                  implantacyjnym, a głównie jak do nieo dochodzi. Chciałabym się doczekać
                  rzeczowej odpowiedzi, po póki co na FF niczego takiego nie znalazłam (chodzi mi
                  o wytłumaczenie).
                  M.
                  • majkabis Przejęzyczenie 21.01.06, 14:36
                    Oczywiscie, że brałam dufaston po to , by uniknąć łyżeczkowania, a nie
                    odwrotnie :)
          • vibe-b To nie jest zaden spadek implantacyjny.. 20.01.06, 10:29
            ...a wariant prawidlowego przebiegu cyklu.

Z ksiazki "
            "Taking charge of your
            fertility".

1. Mokry, kremowy sluz jakis czas po owulacji.
            Po owulacji wystepuje drugi, mniejszy wzrost estrogenu (na wykresie
            zalaczonym jest to dokladnie srodek fazy lutealnej), ktory spowoduje iz przez
            dzien lub dwa sluz bedzie kremowy. Czesto zbiega sie to z chwilowym spadkiem
            temperatury.

I jeszcze wklejam zapytanie forumki i dalsze cytaty z ksiazki:

A piszą tam coś o tym o ile kresek może wtedy spaść temperatura? Czy tylko do
            > linii granicznej*? Czy też poniżej? (spodziewam się, że nie, bo by za dużo
            > mieszało). Jak to jest na tym załączonym przykładzie, o którym piszesz?
            >
            > Napisz, please.

Nie pisza, ile kresek moze spasc, ale juz sie wpatruje w zalaczony, przykladowy
            wykres iiiii--temperatura spadla spoooooro ponizej linii granicznej. Jest
            niemal rowna najnizszym temperaturom w calym wykresie.

>
            > I na jaką chwilę? Jeden, 2-3 dni?

Znow sie gapie w wykres- jest to doslownie tylko jeden dzien. I jeden dzoen
            sluzu.
            Ale- to wykres, jeden przyklad po prostu. Natomiast w tekscie - komentarzu jest
            napisane "dzien lub dwa sluzu (...)zbiega sie z chwilowym spadkiem temperatury.
            Czyli na zdrowy cglopski rozum- moze to rownie dobrze byc dwa dni sluzu i dwa
            dni nizszej temperatury.
            >

> * tak to miewam takie zęby w wykresie i dzieki Twojemu cytatowi zauważyłam,
            że
            > te minispadki są faktycznie skorelowane z owym śluzem.
            > Tylko interesuje mnie, to, czy jest tam wspomniane w "Taking charge of your
            > fertility". , że podczas tych minspadków, temp. i tak nie powinna być niższa
            > niż poziom linii granicznej.
            >
            > Thx za wyszperanie "sequela".
            > Pozdr.

Kolezanka Wierzgalska pisze o regularnych spadkach, w ciazy wiec jak widac nie
            jest.

pozdr.

###
            • majkabis Vibe-b 21.01.06, 14:38
              No i wszystko się wyjasniło :)
              Bardzo ciekawą książke masz. Możesz podpowedziec, gdzie mozna ja zdobyć?
              • vibe-b Re: Vibe-b 21.01.06, 14:54
                majkabis napisała:

> No i wszystko się wyjasniło :)
                > Bardzo ciekawą książke masz.

Jestem tego samego zdania; ksiazka jest po prostu rewelacyjna; moim skromnym
                zdaniem najlepsza pozycja z ksiazek o NPR.

>>Możesz podpowedziec, gdzie mozna ja zdobyć?
                Prosze uprzejmnie. "Taking charge of your fertlity" Toni Weschler. Ja zamowilam
                przez Amazon, po kilku dniach od zlozenia zamowienia dostalam przesylke. Tylko,
                ze ksiazka jest w jezyku angielskim, nie mam pojecia czy doczekala sie polskiej
                edycji.
                ps. a rekomendacje tej pozycji znalazlam tu, na forum :)
                • majkabis Re: Vibe-b 21.01.06, 15:35
                  Wyszukałam w google i jest sporo skanów z tej książki. Zaciekawiła mnie bardzo
                  i tez ją znalazłam na Amazon, tylko nie mam pojęcia, jak za nia zapłacić, bo ja
                  jakaś nieufna jestem jeśli chodzi o płatnośc kartą :(
                  • vibe-b Re: Vibe-b 21.01.06, 15:46
                    majkabis napisała:

> Wyszukałam w google i jest sporo skanów z tej książki. Zaciekawiła mnie
                    bardzo
                    > i tez ją znalazłam na Amazon, tylko nie mam pojęcia, jak za nia zapłacić, bo
                    ja
                    >
                    > jakaś nieufna jestem jeśli chodzi o płatnośc kartą :(

Placic karta jakiejs pierwszej lepszej firemce tez bym sie nie odwazyla; w
                    przypadku Amazon'a nie sadze by byl jakikolwiek powod do obaw, naprawde.
                    • majkabis Re: Vibe-b 21.01.06, 18:55
                      Czyli warto zaryzykować?

Pewnie spróbuję.
                      W końcu ta książka naprawdę nieźle się prezentuje.
                      Dzięki za odzew.
    • lilith76 Re: To moj 1 cykl mierzenia temperatury, pomozcie 19.01.06, 09:47
      też tak kiedyś miałam - spadek był dwudniowy. nie mam pojęcia dlaczego. @
      przyszła (jak i w innych cyklach) w 13 dni po pierwszym skoku.
      teraz mierzę tylko do czwaetego dnia po skoku i nie wiem, czy to się powtarza.
      • annah13 Re: To moj 1 cykl mierzenia temperatury, pomozcie 19.01.06, 10:33
        dziekuje.
    • mamalgosia Re: To moj 1 cykl mierzenia temperatury, pomozcie 19.01.06, 14:35
      Też miałam taki spadek (dwudniowy) i fiamma zasugerowała mi wtedy, że może było
      mi zimno - i to prawda, z zimna nie potrafiłąm nawet zasnąć, a potem wstawałam
      do dziecka i jeszcze bardziej przemarzłam. Może więc Ty też jakoś sie
      wychłodzilaś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka