celianna 31.08.06, 20:13 W jakich okolicznościach miałyście pierwszą miesiączkę ? I jak się zachowałyście ? Czy uważacie,że miło to jakiś wpływ na wasze poglądy na temt seksu,antykoncepcji itp ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagps Re: pierwszy okres 02.09.06, 10:01 mialam 11 lat, dostalam pierwsza @ w szkole, pobiegalm do higienistki, zeby mnie "uratowala" jakims opatrunkeim, potem plakalam, ale jak mi mama wytlumaczyla to zaczelam sie cieszyc, ze jestem juz taka "dojrzala";) w wieku 11 lat nie mialam zadnych pogladow na temat seksu i antykoncepcji, wiec nic nie zmienil fakt pierwszej @. Odpowiedz Link
yagiennka Re: pierwszy okres 02.09.06, 12:34 Hehe. Ja miałam w wieku 15 lat i wszystko wiedziałam, wracałam wtedy ze szkoły i było mi słabo, powiedziałam koleżance która się bardziej przejęła niż ja :) W domu wzięłam od mamy podpaskę i nawet jej nie powiedziałam, zorientowała się po sladach w koszu. Poglądy na temat sexu miałam jakies tam, takie jakie zdobywa się na podwórku, o antykoncepcji chyba nic nie wiedziałam ale wtedy się o tym w ogóle nie mówiło. Generalnie byłam wtedy jeszcze po prostu dzieckiem więc takie wiadomości nie były mi nawet potrzebne, dorosłam dopiero w szkole średniej - koleżanka z niej zaszła w wieku 16 lat i był to wielki skandal w szkole ;) Odpowiedz Link
nglka Re: pierwszy okres 02.09.06, 19:25 Hm miałam 12 lat i sytuacja była bardzo komiczna. Tak bardzo chciałam dostać pierwszą @, że pewnego wieczoru postanowiłam nasladować mamę i zobaczyć jak to jest mieć podpaskę. Się zopatrunkowałam, wstaję rano, idę siku a tam? Zalało mnie! :D Myślę, że pierwsza miesiączka rzadko mna wpływ na wybór antykoncepcji - prędzej pierwsza miłość :) Odpowiedz Link
lilith76 Re: pierwszy okres 04.09.06, 13:49 Miałam 12 lat i 3/4. Wiedziałam co to miesiączka i bardzo czekałam. A jak się doczekałam to się nie połapałam :D W tym czasie zginął mój ukochany pies i rozlepiałam po mieście ogłoszenia, plakaty. Płakałam całymi dniami. Najpierw bolał mnie brzuch tak jak zazwyczaj, gdy jadłam truskawki (byłam uczulona) i ciekawiło mnie dlaczego, bo ich nie było już od dawna. Potem wieczorem zauważyłam brązowe smugi na bieliźnie i zaciekawiło mnie, że aż tak pobrudziłam majtki. Zajęta szukaniem psa, kiedy drugiego dnia zobaczyłam bieliznę w brązowych smugach też nic nie załapałam. Dopiero trzeciego wieczora mną wstrząsneło... Zawsze wydawało mi się, że bez problemu powiem o tym mamie, a jak przyszło co do czego, to odebrało mi mowę i tak stałam przed nią z czystymi majtkami, przytkana. Domyśliła się ;) Na mój stosunek do seksu i antykoncepcji wpływu to nie miało, bo już wczesniej przetrząsnęłam bibliotekę rodziców i wyczytałam wszystko co mieli. Łącznie z "Seksem nietypowym", "Listami do seksuologa" i "Seksem w kulturach świata". Odpowiedz Link
agulka1001 Re: pierwszy okres 11.09.06, 14:04 15 lat...juz od IV klasy SP znalam anatomie kobiecego ciala,z ksiązek oczywiscie,mama w ogole mnie nie uswiadamiala (jak zaczely mi piersi rosnąc,to myslalam,ze mam nowotwora,bo takie gulki mi sie robily i bolały!za to mam zal do mamy...),bylam z klasą na operetce "Skrzypek na dachu"...wiedzialam,ze to sie w koncu musi stac...brzuch zaczal mnie bolec jak nigdy dotąd i juz wiedzialam intuicyjnie,ze to to!jak zauwazylam krew na bieliznie,to nie potrafilam sie skupic na przedstawieniu...ciagle myslalam,czy nie przemoklam... nie wiedzialam,jakich podpasek uzywac,z mamą niewiele moglam porozmawiac... ten początek zle wspominam...z resztą wtedy trudno bylo o takie fajne podpaski jak teraz...po roku mama sie zorientowala... spojrzenie na seks?najpierw strach,ze robie sie dorosla...potem to nawet bylam dumna hehe Odpowiedz Link
jbasko Re: pierwszy okres 19.09.06, 11:32 a ja szłam do trzeciej klasy,na wakacjach, czyli miałam 9 lat, zupełnie nie wiedziałam co to, zobaczyłam krew na majtkach i te majtki wyrzuciłam, pamiętam do dziś były koloru fioletowego, przeraziłam się. Nikomo nie powiedziałam, dopiero na drugi dzień rok starszej siostrze, ona wiedziała co to, powiedziałam mamie a ta porozmawiała ze mną, wyjaśniła mi co i jak, no i pożałowała, ze tak wcześnie dostałam, ale ona ponoć rónież w tym wieku. Nie sadze, zeby miało to jakiś wpływ na moje poglady nt seksu czy antykoncepcji. Odpowiedz Link