Dodaj do ulubionych

Mozecie mi pomóc w interpretacji??

12.12.06, 13:21
Mozecie mi pomóc w interpretacji moich tempek bo ja juz ni eiwem co sie dzieje
i czy wogule jeszcze moze wystapic owu?
5dc- 36,3
6dc- 36,5
7dc- 36,3
8dc- 36,5
9dc- 36,4
10dc- 36,4 odczucia mokrosci- przytulanko
11dc- 36,4 odczucia mokrosci
12dc- 36,5 mokro- przytulanko
13dc- 36,5 mokro
14dc- 36,5 mokro- przytulanko
15dc- 36,5
16dc- 36,6 delikatne odczucie mokrosci

Od 15 dc biore duphaston. Czy owulacji juz nie bedzie. Prosze pomozcie, cylke
mam nieregularne czasem 24 czasem 33. byłam u lekarza i poprosiłam o badanie
na hormony i zroibłam TSH- 2,10 ( norma 1,50- 4,1) i ft3 1.92 ( norma 1,5- 4,0)
Byłam w 2 ciazach ale jedna poroniłam w czercu. Chciałabym znow zajsc.
Obserwuj wątek
    • nglka Re: Mozecie mi pomóc w interpretacji?? 12.12.06, 14:31
      Z tego co napisałaś da się wywnioskować tyle, co sobie zażyczysz, jak mi podasz
      kryształową kulę i parę fusów z dna szklanki :-) A bardziej serio to brakuje
      podstawowych informacji:

1. Jak długa jest twoja faza lutealna (jeśli ją znasz)
      2. Czy brałaś pigułki, jeśli tak to jak długo, kiedy z nich zrezygnowałaś
      3. O której godzinie mierzysz (czy o stałej porze zaraz po przebudzeniu?) oraz w
      jakim miejscu?
      4. Ważne - dlaczego bierzesz Duphaston od 15 dc? Tak kazał lekarz?
      • eva29 Re: Mozecie mi pomóc w interpretacji?? 12.12.06, 14:43
        Przepraszam nie sadziłam ze to powinnam napisac jestem kiepska w tych sprawach.
        otórz tabletki brałam tylko przez 2 miesiaca jakis rok temu. Nie mam pojecia ile
        trwa moja faza lutealna. mierze tem w pochwi eprzed wstaniem z łózka ale czas
        mierzenie to miedzy 6.15 a 6.45 mam 2 letnia córe wiec dlatego to tak róznie bywa.
        A duphaston biore na wyregulowanie cykli i jako pomoc w zajsciu tak powiedział
        lekarz.
        • nglka Re: Mozecie mi pomóc w interpretacji?? 12.12.06, 15:13
          Wydaje mi się, ze mocno nawyrost ten Duphaston, bo jeśli masz cykle nawet 34
          dniowe to powinnaś zacząć brać po potwierdzonej owulacji a w tak długim cykli
          jeszcze nie zdąży do niej dojść, Duphaston wstrzyma wzrost pęcherzyka.
          Owulacji temperatura nie pokazała - całkowity brak potwierdzenia temperaturą i
          śluzem (zacznij badać, śluz i szyjkę, bo sama temperatura wiele Ci może nie
          powiedzieć).

Widocznie lekarz po 2 poronieniach uznał, że lepiej będzie podać Duphaston od 15
          dc niezależnie od tego, czu owulacja się już odbyła - chociaż ja bym jeszcze raz
          przedyskutowała tę kwestię. Być może jak nauczysz się stosować metodę termiczną
          - będziesz mogła przyjmować Duphaston po potwierdzonej przez siebie owulacji.
          Możliwe jest, że lekarz przepisał Duphaston uznając pi razy oko, że będzie już
          po owu, ale w ten sposób ciąża raczej mało możliwa.
          • nglka Poprawka 12.12.06, 15:15
            Miałam na myśli metodę wieloobjawową (jest pewniejsza niż sama termiczna).
            • eva29 Re: Poprawka 12.12.06, 16:44
              no to chyba moj lekarz jest do bani.
              Małe sprostowanie moja druga ciaze poroniłam a pierwsza zakonczyła sie dobrze.
              To duphaston powinno sie brac po owu? A jesli chce sie wyrównac cykle np? Ja juz
              sama nie wiem. A moze jest mozliwe ze skok wystapi kilka dni po objawach sluzu?
              • nglka Re: Poprawka 12.12.06, 16:55
                Wg mnie nie ma możliwości, by wystąpiła owulacja przy stałym braniu Duphastonu
                od konkretnego dnia cyklu, jeśli nie wystąpiła ona przed przyjęciem leku w danym
                cyklu.
                Idąc dalej - tak, Duphaston powinno brać się po owu jeśli chcesz zajść w ciążę a
                winę za poronienie mógł ponieść zbyt niski progesteron.

Nie mam pojęcia jak to wygląda w sytuacji regulacji cykli ale może tak samo jak
                w przypadku tabletek antykoncepcyjnych? Wtedy też nie masz owulacji, sztucznie
                sterujesz hormonami w organiźmie. Być może Twój lekarz przewiduje pewną przerwę
                pomiędzy poronioną ciążą a kolejną, o którą chciałabyś się starać? Może Ci tego
                nie powiedział bądź się nie zrozumieliście? Bo w takiej sytuacji jak teraz -
                kiedy przyjmujesz Duphaston od 15 dc - to albo regulujesz cykl albo starasz się
                o dziecko.
                To tak na chłopski rozum, jeśli coś źle rozumuję to niech mnie ktoś bardziej
                obeznany - poprawi.
                • nglka Rozwijam 12.12.06, 16:57
                  "Bo w takiej sytuacji jak teraz -
                  kiedy przyjmujesz Duphaston od 15 dc - to albo regulujesz cykl albo starasz się
                  o dziecko."

Miałam na myśli to, że albi przyjmujesz od 15 dc i regulujesz cykl albo
                  ustalacie z ginem bezpieczny dzień, w którym będziesz już po owulacji i po
                  staraniach o dziecko - i wtedy bierzesz Duphaston. powyższe zacysowane miało na
                  celu ukazanie "albo - albo"
                  • eva29 Re: Rozwijam 12.12.06, 18:02
                    NO to w takim razie moj lekarz jest chyba jakis nie douczony bo on dał mi
                    zielone światełko co do starań. Chyba zaczne płakac. juz nie wiem co mam
                    robic.Myslisz ze powinnam odstawic duphaston i poczekac ewenntualnie na
                    owulacje? ciekawe czy wogule bedzie?
                    • nglka Re: Rozwijam 12.12.06, 18:47
                      Myślę, że nie zaszkodzi skonsultować się z innym ginekologiem. Nie jestem
                      lekarzem w związku z czym nie będę proponować odstawienia Duphastonu na własną rękę.
                      • eva29 Re: Rozwijam 12.12.06, 19:36
                        Witaj, teraz zaczeło bolec mnie podbrzusze. Zastanawiam sie ze moze jeszcze
                        jutro skoczy mi tempka. A jesli nie to mysle ze zrobi badanie progesteronu na
                        własna reke ( oczywiscie jesli sie da) i wtedy bede wiedziała. Co o tym sadzisz?
                        • nglka Re: Rozwijam 12.12.06, 20:17
                          Możliwe, że w chwili wzięcia Duphastonu miałaś owulację. W takiej sytuacji
                          tempka skoczyłaby dnia następnego bez Duphastonu. Ja tak czy siak
                          skonsultowałabym to z innym ginem. Jak zaznaczyłam - wg mnie Duphaston blokuje
                          dojrzewanie jajeczka i nawet, jeśli do ciąży dojdzie w sytuacji, gdy jest
                          jajeczkowanie i zaraz potem bierzesz Duphaston, to ciąża utrzyma się sama po
                          odstawieniu duphastonu (musiałabyś go przyjmować do końca I trymestru).
                          • nglka Poprawka :) 12.12.06, 20:19
                            "w sytuacji, gdy jest jajeczkowanie i zaraz potem bierzesz Duphaston, to ciąża
                            utrzyma się sama po odstawieniu duphastonu"

w sytuacji, gdy jest jajeczkowanie i zaraz potem bierzesz Duphaston, to ciąża
                            NIE utrzyma się sama po odstawieniu duphastonu
                            • eva29 Re: Poprawka :) 13.12.06, 09:57
                              A gdybym teraz odstawiła duphaston. Brałam tylko dwa dni? I czy teraz opłaca sie
                              robic progesteron?
                              • lilith76 Re: Poprawka :) 13.12.06, 10:46
                                Nie znam się na lekach, ale czy nagłe odstawienie Duphastonu/Luteiny w przypadku, gdy jest już ciąża, nie doprowadzi do jej utraty?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka