Dodaj do ulubionych

pytanie o tempke

12.12.06, 18:41
Czy w 24 dc na cykle 31-dniowe tempka 36,8 to norma?
Obserwuj wątek
    • nglka Re: pytanie o tempke 12.12.06, 18:55
      To tak jakbyś pytała czy u brunetki wzrost 168 cm to norma.
      Żeby powiedzieć co jest normą musisz dać obraz pomiarów z całego cyklu.
    • gosia_815 Re: pytanie o tempke 12.12.06, 18:57
      Witaj,chciałabym odp na Twoje pyt ale tak naprawde to sama nie wiem jak to jest
      i chciałabym sie dowiedzieć.Ja w pierwszej ciązy to miałam 37,2 na samym
      początku a potem do 37.Teraz też mam podwyższoną (plus mdłości)więc mam
      cichutką nadzieje,że może..... Pozdrawiam cieplutko
      P.S.Może ktoś wie coś na ten temat i napisze o tym,jak to z temp jest??Czy w
      czasie owulacji sie podnosi,a potem spada??
      • nglka Re: pytanie o tempke 12.12.06, 19:20
        Po owulacji się podnosi i zostaje na podwyższonym poziomie. Tak wygląda
        prawidłowy wykres.
      • skrzynka3 Re: pytanie o tempke 12.12.06, 19:31
        Gosiu mase osob "wie tu cos na ten temat" ale nie latwiej zajrzec do
        linkowni??? :))
        W skrocie nie wyznaczasz owu przy pomocy mierzenia tempki. Tempka po miesiaczce
        jest na nizszym poziomie, potem pojawiaja sie oznaki zblizajacej sie owu
        (plodny sluz, zmiany szyjki) potem tempka skacze na wyzszy poziom. Skok musi
        spelniac odpowiednie warunki (po szczegoly zapraszam do linkowni). Przyjmuje
        sie ze do owulacji dochodzi w dniu skoku +/- dwa dni. Tempka powinna utrzymac
        sie na wyzszym poziomie az do miesiaczki. Spada najczesciej w dniu miesiaczki
        +/- jeden dzien - czasem na wykresie widac powolne obnizanie siekilkadni przed
        miesiaczka-wszystko zalezy od wydolnosci cialka zoltego. Norma dni z wyzsza
        tempka to 12-16, 10 uwaza sie za absolutne minimum niezbedne do utrzymania sie
        ciazy.

Nie ma czegos takiego jak poziom temperatury prawidlowy czy odpowiedni dla
        jakies fazy cyklu. 1)Kazda kobieta ma jakis wlasciwy sobie przedzial. 2) zalezy
        odmiejsca mierzenia -tempki z ust sa ciut nizsze niz z pochwy.3) zalezy od
        termometru-miewalam juz rteciowce z apteki ktore pieknie zanizaly tempke o 2
        kreski (mnie akurat jest wsio rybka bo liczy sie dla mnie skok i jego wielkosc
        a nie bezwzgledny wynik w stopniach (stosuje Roetzera).

Dlatego pytanie czy tempka 36,8 dla jakiegos dnia cyklu jest prawidlowa nie ma
        sensu -dla jednej kobiety to bedzie przedzial temperatur nizszych a dla innej
        juz moga to byc temperatury fazy wyzszej.
        I owu tez moze przeciez wystepic w tak naprawde dowolnym dniu cyklu -no
        prawie :))(dlugosc poprzednich cykli nie ma wiekszego znaczenia -akurat ten
        jeden moze byc tym innym w ktorym owu sie przesunie). Licza sie pomiary od
        poczatku danego cyklu i to w jaki obraz sie ukladaja.
        • gosia_815 Re: pytanie o tempke 14.12.06, 18:01
          Jejku,może doprowadze kogoś do nerwów wiec z góry przepraszam :-) ale chodzi mi
          o nastepujace zagadnienie.Czy temp 37-37,3 (max)może świadczyć o ciąży tzn
          miesiaczke mam mieć 22 grudnia a od 5 dni podwyższoną temp,napewno chora nie
          jestem :-) w pierwszej ciąży własnie tak to spr czy jest temp podwyższona a
          potem test,jeśli ktoś może niech napisze ,pozdrawiam cieplutko
          • blaszany_dzwoneczek Re: pytanie o tempke 14.12.06, 18:19
            37-37,3 to ja mam zawsze w fazie poowulacyjnej bez ciąży. Na tym etapie nie
            świadczy to ani o ciąży ani o jej braku.
            • skrzynka3 Re: pytanie o tempke 14.12.06, 19:39
              Podobnie jak ja 37,0-37,2 (bywa i 37,3) to u mnie zwykly zakres temperatur fazy
              wyzszej bez ciazy. Dla ulatwienia dodam :)) ze akurat u mnie w wykresach
              ciazowych bylo identycznie,taki sam poziom wyzszych, nie bylo dodatkowego
              skoku. Jedyna roznica to brak spadku tempki po 11-12 dniach jak zwykle.
              • chrumpsowa o rany... 14.12.06, 19:46
                Dziewczyny zadajace pytania w tym watku czy naprawde tak ciezko jest troche
                poczytac????? Nie obawiasz sie, ze kots udzieli Ci niefachowej informacji???
                Wolisz sie ludzic (np. myslac, ze 37,3=ciaza) i wg. mnie wychodzic na leniwa
                slodka idiotke niz poznac FACHOWE, MEDYCZNE dane? Naprawde polecam linkownie!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka