dorisch1 12.12.06, 18:41 Czy w 24 dc na cykle 31-dniowe tempka 36,8 to norma? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nglka Re: pytanie o tempke 12.12.06, 18:55 To tak jakbyś pytała czy u brunetki wzrost 168 cm to norma. Żeby powiedzieć co jest normą musisz dać obraz pomiarów z całego cyklu. Odpowiedz Link
gosia_815 Re: pytanie o tempke 12.12.06, 18:57 Witaj,chciałabym odp na Twoje pyt ale tak naprawde to sama nie wiem jak to jest i chciałabym sie dowiedzieć.Ja w pierwszej ciązy to miałam 37,2 na samym początku a potem do 37.Teraz też mam podwyższoną (plus mdłości)więc mam cichutką nadzieje,że może..... Pozdrawiam cieplutko P.S.Może ktoś wie coś na ten temat i napisze o tym,jak to z temp jest??Czy w czasie owulacji sie podnosi,a potem spada?? Odpowiedz Link
nglka Re: pytanie o tempke 12.12.06, 19:20 Po owulacji się podnosi i zostaje na podwyższonym poziomie. Tak wygląda prawidłowy wykres. Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: pytanie o tempke 12.12.06, 19:31 Gosiu mase osob "wie tu cos na ten temat" ale nie latwiej zajrzec do linkowni??? :)) W skrocie nie wyznaczasz owu przy pomocy mierzenia tempki. Tempka po miesiaczce jest na nizszym poziomie, potem pojawiaja sie oznaki zblizajacej sie owu (plodny sluz, zmiany szyjki) potem tempka skacze na wyzszy poziom. Skok musi spelniac odpowiednie warunki (po szczegoly zapraszam do linkowni). Przyjmuje sie ze do owulacji dochodzi w dniu skoku +/- dwa dni. Tempka powinna utrzymac sie na wyzszym poziomie az do miesiaczki. Spada najczesciej w dniu miesiaczki +/- jeden dzien - czasem na wykresie widac powolne obnizanie siekilkadni przed miesiaczka-wszystko zalezy od wydolnosci cialka zoltego. Norma dni z wyzsza tempka to 12-16, 10 uwaza sie za absolutne minimum niezbedne do utrzymania sie ciazy. Nie ma czegos takiego jak poziom temperatury prawidlowy czy odpowiedni dla jakies fazy cyklu. 1)Kazda kobieta ma jakis wlasciwy sobie przedzial. 2) zalezy odmiejsca mierzenia -tempki z ust sa ciut nizsze niz z pochwy.3) zalezy od termometru-miewalam juz rteciowce z apteki ktore pieknie zanizaly tempke o 2 kreski (mnie akurat jest wsio rybka bo liczy sie dla mnie skok i jego wielkosc a nie bezwzgledny wynik w stopniach (stosuje Roetzera). Dlatego pytanie czy tempka 36,8 dla jakiegos dnia cyklu jest prawidlowa nie ma sensu -dla jednej kobiety to bedzie przedzial temperatur nizszych a dla innej juz moga to byc temperatury fazy wyzszej. I owu tez moze przeciez wystepic w tak naprawde dowolnym dniu cyklu -no prawie :))(dlugosc poprzednich cykli nie ma wiekszego znaczenia -akurat ten jeden moze byc tym innym w ktorym owu sie przesunie). Licza sie pomiary od poczatku danego cyklu i to w jaki obraz sie ukladaja. Odpowiedz Link
gosia_815 Re: pytanie o tempke 14.12.06, 18:01 Jejku,może doprowadze kogoś do nerwów wiec z góry przepraszam :-) ale chodzi mi o nastepujace zagadnienie.Czy temp 37-37,3 (max)może świadczyć o ciąży tzn miesiaczke mam mieć 22 grudnia a od 5 dni podwyższoną temp,napewno chora nie jestem :-) w pierwszej ciąży własnie tak to spr czy jest temp podwyższona a potem test,jeśli ktoś może niech napisze ,pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link
blaszany_dzwoneczek Re: pytanie o tempke 14.12.06, 18:19 37-37,3 to ja mam zawsze w fazie poowulacyjnej bez ciąży. Na tym etapie nie świadczy to ani o ciąży ani o jej braku. Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: pytanie o tempke 14.12.06, 19:39 Podobnie jak ja 37,0-37,2 (bywa i 37,3) to u mnie zwykly zakres temperatur fazy wyzszej bez ciazy. Dla ulatwienia dodam :)) ze akurat u mnie w wykresach ciazowych bylo identycznie,taki sam poziom wyzszych, nie bylo dodatkowego skoku. Jedyna roznica to brak spadku tempki po 11-12 dniach jak zwykle. Odpowiedz Link
chrumpsowa o rany... 14.12.06, 19:46 Dziewczyny zadajace pytania w tym watku czy naprawde tak ciezko jest troche poczytac????? Nie obawiasz sie, ze kots udzieli Ci niefachowej informacji??? Wolisz sie ludzic (np. myslac, ze 37,3=ciaza) i wg. mnie wychodzic na leniwa slodka idiotke niz poznac FACHOWE, MEDYCZNE dane? Naprawde polecam linkownie!!!! Odpowiedz Link