01.02.07, 17:25
Hej dziewczyny. Jak do tej pory tylko czytałam Wasze wypowiedzi. Jednak teraz
to ja chciałam Was prosić o pomoc w interpretacji temperatur.
Od 1 do 6 dc miesiączka
7 dc 36,5
8 dc 36,35
9 dc 36,3
10 dc 36,45
11 dc 36,6
12 dc 36,45
13 dc 36,35
14 dc 36,35
15 dc 36,4
16 dc 36,55
17 dc 36,15
18 dc 36,5
19 dc 36,7
20 dc 36,9
21 dc 36,65
22 dc 36,8
23 dc 36,75
24 dc 36,75
25 dc 36,75

O co chodzi z tymi temperaturami? W poprzednim cyklu były sporo niższe...
Obserwuj wątek
    • magdziolek87 Re: tempki 01.02.07, 21:15
      Może teraz bdzie lepiej, bo z linkiem do wykresu
      28dni.pl/sloneczko20/cykl/2007-01-14
    • nglka Re: tempki 02.02.07, 15:34
      1. Jak z odczuciami śluzu?
      2. O której mierzysz, czy stała godzina, czy po 3h snu, czy w jednym miejscu
      (gdzie) i jakim termometrem?
      3. Jak długie masz cykle?

Ps: żeby wykres się wyświetlił - musisz go udostępnić. Nie udostępniłaś go.
      • magdziolek87 Re: tempki 02.02.07, 16:07
        Teraz powinno być dobrze...
        Jeśli chodzi o śluz to u mnie on praktycznie nie występuje. Temperaturę mierzę
        zawsze o 6 rano zawsze po całej przespanej nocy. Mierzę oralnie termometrem
        elektronicznym microlife MT 1622
      • magdziolek87 Re: tempki 02.02.07, 16:08
        Teraz powinno być dobrze...
        Jeśli chodzi o śluz to u mnie on praktycznie nie występuje. Temperaturę mierzę
        zawsze o 6 rano zawsze po całej przespanej nocy. Mierzę oralnie termometrem
        elektronicznym microlife MT 1622. A cykle mam około 30 dni (możliwe odchylenie
        2 dni w jedną albo w drugą stronę)
        • nglka Re: tempki 02.02.07, 16:14
          Proponuję zcząć stosować wiesiołek (2 kapsułi 2-3 razy dziennie). Koniecznie w
          kapsułkach, nie w tabletkach. Bierzesz od 1 dc do widocznego skoku. Efekty mogą
          być widoczne od razu, czyli jeszcze w tym samym cyklu, albo dopiero w 2-3 cyklu.
          Sama metoda termiczna jest bardzo niepewna, dlatego dobrze jest mieć minimum 2
          czyniki a najpewniejsze do metody są 3 (czyli tempka, śluz i szyjka).

Wg metody termicznej ścisłej nie da się określić u Ciebie możiwego dnia owulacji
          i niepłodność poowulacyjnej bo tempki nie spełniająwarunku (4 po sobie muszą być
          wyższe o min 0,2 stopnia). Dlatego lepiej zacznij baczniej obserwować śluz i
          badać szyjkę. Jeśli śluz jest niewidoczny na zewnątrz - sprawdzaj go przy
          szyjce, dwoma palcami. Pomiędzy 2 palcami najlepiej widać rodzaj śluzu i łatwo
          go opisać. Bowiem to, co wydostaje się na zewnątrz to właśnie śluz szyjkowy -
          jeśli jest go za mało to możesz nie mieć adnych śladów na bieliźnie ani żadnych
          odczuć ze śluzem związanych.

Czemu nie mierzyłaś aż 4 dni? Nie wiadomo, czy nie było spadku i wzrostu. wg
          wykresu można powiedzieć, że istnieje możliwość owulacji w okolicy 12 dc ale ta
          możliwość to 50% na tak i 50% na nie.
          • magdziolek87 Re: tempki 02.02.07, 16:26
            Chodzi Ci pewnie o tą kropke na końcu w 24dc? Nie wiem dlaczego ona tam jest...
            Ja dziś jestem w 20 dc i tempka znowu wynosi 36,75. A jeśli chodzi o badanie
            szyjki macicy to owszem próbowałąm, ale dla nie ma kompletnie żadnej różnicy
            jeśli chodzi o jej rozwarcie i położenie
            • nglka Re: tempki 02.02.07, 16:32
              Faktycznie, przepraszam, nie spojrzałąm, że w pierwszym poście wpisaaś tempki od
              20 do 24 dc co tworzy ład w wykresie.
              Wygląda, że jesteś już po owulacji. Jak pisałam... metoda ścisła termiczna
              owulacji nie potwierdza, więc teoretycznie nie masz pewności, że nie wystąpi.
              Jednak wg mnie większe jest prawdopodobieństwo, że jesteś już w fazie poowulacyjnej.
              A co do śluzu- warto ten wiesiołek, to nawet dla płodności ważniejsze niż szyjka
              (jeśli starasz się zajść to posługujesz się głównie śluzem). Szyjka natomiast
              bardzo ważna jest (w połączeniu z tempką i śluzem) przy odkładaniu poczęcia - by
              mieć pewność, że dana faza jest taką, za jaką ją bierzesz (przedowulacyjna,
              płodna, poowulacyjna).
              To tyle :)
              • magdziolek87 Re: tempki 02.02.07, 17:32
                Jak na razie staram się odłożyć poczęcie dziecka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka