veevaa 26.03.07, 20:18 W piatek - 37,2, w sobote 37,1, a dzis 37,3... Nie wiem, moze to przez tabletki, ale czy to jest mozliwe? Coraz bardziej sie boje, ze to metoda nie dla mnie... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nglka Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 20:20 Gdybyś miała 36,5 - 36,9 - 36,3 - to mogłabyś mówić, że skacze. Wszystko jest ok. Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 20:33 Spokojnie -temperatura prawie nigdy nie jest jak po sznurku na tym samym poziomie tylko sobie oscyluje -w pierwszej fazie cyklu zwykle wiecej w drugiej mniej ale to nie znaczy ze jest caly czas identyczna. Odpowiedz Link
veevaa Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 20:39 Dzieki:) Ale jak to skorelowac z tym, ze pdczas owulacji temperatura podnosi sie o 0.2 stopnia? (czy moze ja znowu cos zle zrozumialam...?) Odpowiedz Link
87lnbv veevaa 26.03.07, 21:12 nie zrozumiałam o co teraz pytasz? obecne Twoje tempki świadczą, że jestes juz po owu, w II fazie cyklu, skok 0,2 stopnia to określenie przejścia z fazy I w fazę II, sprecyzuj proszę, a na pewno pomożemy? jest skok tempki w okolicach owu, i żeby przyjąc, że faktycznie owu sie odbyła, to jedna tempka z 3 wyzszych musi byc wyższa o 02 stopnia od ostatniej z fazy niskich tempek Odpowiedz Link
veevaa Re: veevaa 26.03.07, 21:33 No ale ja biore tabletki antykoncepcyjne jeszcze... (do konca opakowania zostalo 11 tabletek), wiec nie powinnam miec owulacji i skokow... Zobaczymy, co bedzie jutro rano. Chyba, ze przy tabletkach takie skoki sa normalne... Odpowiedz Link
ae_iwona_83 Re: veevaa 26.03.07, 21:37 bez sensu badac temperature przy tabletkach...nie ma prawa byc owulacji i skoku? p[ytanie dlaczego badasz swoja temperature? Odpowiedz Link
agafrytka Re: veevaa 26.03.07, 21:39 No to zmienia postać rzeczy...Skończ opakowanie pigułek i dopiero rozpocznij obserwacje. Odpowiedz Link
agafrytka Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 21:37 Cześć Veevaa,jeżeli tempka podniosła Ci się w dniu szczytu,czyli w momencie domniemanej owu,a byłto ostatni dzień najlepszej jakości śluzu,to mógł to być tzw.skok termiczny.Może on wystąpić w dniu szczytu lub dzień wcześniej.Tej tempki wówczas nie bierze się do interpretacji,tylko szuka sie pierwszej wyzszej po szczycie. Pozdro Odpowiedz Link
veevaa Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 21:51 Pisalam juz o tym - mierze, zeby wyrobic w sobie nawyk, ze co rano o 6.30 wstaje (leze) i mierze... Zanim serio przejde na stosowanie tylko tej metody, chce sie o niej jak najwiecej dowiedziec. Stad moje (naiwne i glupawe moze) pytania i stad (naiwne i glupawe) mierzenie temp. podczas stosowania tabletek . Odpowiedz Link
ae_iwona_83 Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 22:13 nie ma głupich pytan ;-) pytaj, tylko tak zeby bylo wszystko jasne, pozdrawiam Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: Skacze mi temperatura! 26.03.07, 22:18 Ok :) Tylko musisz wiedziec ze te pomiary sa czysto treningowe i nie ma sensu ich interpretowac ani sie nad nimi zastanawiac. Dokladnie zacznij zapisywac (razem z dokladnym opisem sluzu) po skonczeniu calego opakowania. I uzbroj sie w cierpliwosc bo mozesz (ale nie musisz) troche poczekac na pierwsza owu i pierwszy prawdziwy skok. Przygotuj sie ze tempka bedzie sie wachac i to zupelnie normalne.Te 0,2 musi byc miedzy najwyzsza z 6 nizszych przed skokiem a trzecia wyzsza. Nastepne sa zwykle jeszcze wyzsze i tez moga falowac -wazne zeby nie spadly ponizej lini (ktora wyznacza wlasnie ta najwyzsza z 6 nizszych). Odpowiedz Link
veevaa Re: Skacze mi temperatura! 27.03.07, 12:15 Wiem ze to trening, ale i tak mnie to zastanawia, bo dzis rano bylo 36,9... Nic z tego nie rozumiem... Odpowiedz Link
lilith76 Re: Skacze mi temperatura! 27.03.07, 12:58 Pigułki antykoncepcyjne imitują w organiźmie stan poowulacyjny i twoje temperatury to dobrze ilustrują, są z kategorii wyższych. Nad ich skokiem teraz się nie zastanawiaj, bo hormony mogą dac różne efekty. I nastaw się, że po odstawieniu pigułek temperatura może przez jakiś czas też dziwnie skakać, być wysoka. Organizm wraca do stany sprzed pigułek dniami, tygodniami, czasem miesiącami. Odpowiedz Link
nglka Re: Skacze mi temperatura! 27.03.07, 13:27 Popieram, po tabletkach mogą być skoki i to znaczne.To jest mój wykres - 9ty cykl po definitywnym odstawieniu tabletek: 28dni.pl/ngL/wykresy/2006-09-21 I uwierz mi, że to wcale nie są tak duże skoki, jakie mozna "spotkać" u innych. Odpowiedz Link
veevaa nglko, mam pytanie 27.03.07, 13:43 O testy owulacyjne - jesli moglabys mi wyjasnic, o co chodzi? (pewnie moge o nich poczytac w internecie, ale jakos mi latwiej zrozumiec, kiedy ktos tlumaczy). Czy mozna je stosowac, kiedy nie chce sie dziecka na razie? Czy sa drogie? Odpowiedz Link
nglka Re: nglko, mam pytanie 27.03.07, 13:49 Testy owulacyjne kupiłam na allegro - z ciekawości. Ogólnie uważam, że to niepotrzebny ale ciekawy dodatek do cyklu. Test ten wskazuje pik LH, czyli najwyższą wartość hormonu, po ktorym dochodzi do pęknięcia pęcherzyka. Pik LH jest wykrywany na 12-36 godzin przed faktyczną owulacją, ALE nie ma żadnej pewnosci, ze w tym czasie do owulacji dojdzie. To tylko prognoza. Z różnych przyczyn może nie dojśc do owulacji, wzrost pęcherzyka zatrzyma się na konkretnym poziomie (np przez nagły silny stres) i pęcgerzy moze się wchłoonąć bądź pęknąć kilka dni później - co na 12-36 godzin wcześniej ponownie wykaże test owulacyjny. Dlatego nie jest to pewny sposób na odkładanie poczęcia, ale możesz używać tych testów w połączeniu z metoda objawowo termiczną. Na przykładzie wklejonego przeze mnie wykresu mozesz zobaczyć, że test owulacyjny dodatni miałam po wzroście, czyli w pierwzym dniu wyższej tempki - co wskazało na fakt, że owulacja odbyła się w drugim diu wyższej temperatury. Metoda objawowo termiczna rzewiduje taką możliwość, dlatego potrzebne jest potwierdzenie temperatur. Ani trzecia wyższa, ani czwarta z kolei po wzroście - nie potwierdziły przebycia owulacji, czyli uchroniły mnie przed ciążą. Dlatego metoda objawowo termiczna jest pewniejsza od testów owulacyjnych i w przypadku wystąpienia owulacji później - poinformuje Cię temperaturą, że coś poszło nie tak - a test owulayjny nie powie Ci kiedy była owulacja - on, podobnie jak sam śluz - informuje Cię tylko o zbliżającej się owulacji. Odpowiedz Link
nglka Re: nglko, mam pytanie 27.03.07, 13:50 Dostaniesz je już w cenie 1,80 - 2 zł za pasek testowy. Należy wykonywać codziennie - a od którego dnia to zalezy od długości Twoich cykli. Odpowiedz Link
anulka80 nglko, mam pytanie??? 27.03.07, 13:57 Troche nie zwiazane z tym postem pytanie: Jaka jest oplata za korzystanie z konta na www.28dni.pl?? i czy jestes zadowolona z interpretacji?? Odpowiedz Link
nglka Re: nglko, mam pytanie??? 27.03.07, 14:01 Jestem zadowolna z interpretacji, bo interpretuję sama :) Nie znoszę automatów, które zbyt często się mylą. Przy okazji bardzo wiele funkcji jest dostępnych (np wybór rodzaju śluzu, dośc szeroki opis) i inne takie... Miesiąc masz za darmo a potem płacisz albo kasujesz konto i zakładasz nowe na miesiąc (inny login, ten sam email) :-) Opłaty to 49 zł za rok korzystania, lub 30 zł za pół roku. Odpowiedz Link
anulka80 Re: nglko, mam pytanie??? 27.03.07, 14:20 Dzieki za szybka odpowiedz Pozdrawiam Buziale Odpowiedz Link