Dodaj do ulubionych

Związek między długością cykli a długością ciąży?

27.03.07, 00:06
Czy istnieje jakiś związek między długością cykli miesiączkowych, albo np.
długością fazy lutealnej a długością ciąży? Czy komuś się coś takiego obiło o
uszy?
Pamiętam, jak kiedyś jakaś lekarka powiedziała, że lekarze zwykle nie mają
pojęcia o NPR i wyliczając termin porodu zakładają, że każda kobieta ma cykle
28-dniowe, a jak poród nie występuje w tak wyliczonym terminie, to bezmyślnie
zabierają się za wywoływanie.
Dostrzegam jedną prostą zależność: im bardziej długość cykli odbiega od 28 dni
(lub długość fazy lutealnej od 14) tym mniej dokładny jest termin porodu
wyliczony na podstawie ostatniej miesiączki. Ale czy to tylko o to chodzi, czy
istnieją też jakieś inne zależności?
Obserwuj wątek
    • deigratia Re: Związek między długością cykli a długością ci 27.03.07, 08:53
      Osobiście myślę, że tylko o to. Poniżej wklejam Ci wypowiedź horpyny4.

Re: DO AGAFRYTKA!
      horpyna4 23.03.07, 11:45 + odpowiedz

To może ja jeszcze dodam, dlaczego świadome poczęcie jest takie ważne. Otóż
      lekarze ustalają na ogół przewidywany czas porodu według daty ostatniej
      miesiączki, a nie ostatniej owulacji. A ta, jak tu wszystkie wiemy, może
      nastąpić w dowolnym dniu cyklu. Często jest tak, że owulacja jest mocno
      opóźniona i wtedy poród też szykuje się na późniejszy termin, niż to przewiduje
      lekarz. I zdarza się niepotrzebne wywoływanie porodu, bo ciąża jest błędnie
      uznawana za przenoszoną.
    • makurokurosek Re: Związek między długością cykli a długością ci 27.03.07, 12:39
      hej ja pierwszy raz jestem na tym forum,nie stosuję metod naturalnych. Ponieważ
      jestem po porodzie więc mogę powiedzieć ci jak było u mnie. Lekarz wyliczył czas
      porodu oczywiście z daty ostatniego okresu, ale jest to również sprawdzane na
      USG,jeżeli nie odbiegają te dwa wyniki od siebie więc się bazuje na tej
      pierwszej dacie. Jeżeli wynik z USG wykazuje sporą rozbieżność z datą wyliczoną,
      wtedy nie jest ona odnośnikiem. Co się tyczy porodu, nie wiem skąd jesteś ja
      rodziłam we włocławku i tam czekają dwa tygodnie od wyznaczonego terminu zanim
      zdecydują się na wywołanie, lub cesarkę ( w zależności od okoliczności). Sama
      rodziłam tydzień po wyznaczonym terminie, i nikomu nie śpieszyło się by mi go
      wywołać,
      • bystra_26 niestety 27.03.07, 13:39
        w Polsce odsetek ciąż zakończonych cesarskim cięciem jest z jakiegoś powodu
        wciąż dwa razy wyższy niż rekomendowany przez WHO (Światową Organizację Zdrowia)

jakieś dwa lata temu był w Polityce artykuł na ten temat - w zbyt wielu
        szpitalach ciążę traktuje się jak stan chorobowy i lekceważy siły natury, bo
        przy fizjologicznym porodzie lekarze nie mają zbyt wiele do roboty, a przy
        cesarskim cięciu moga pokazać, że co to nie oni
      • mrj77 Re: Związek między długością cykli a długością ci 27.03.07, 13:47
        a ja powiem w drugą stronę
        termin porodu obliczony wg statystyki o tydzień nie zgadzał się z usg i tak
        przez całą ciążę - idealnie tydzień i lekarze (nie jeden!) ciągle o tym gadali,
        że małe to moje dziecko, opóźnione jakieś itd. nerwów napsuli, bo nikt nie
        chciał słuchać, że skoro ja wiem na pewno o 3 dniach odstępstwa od tych 14 dni
        to może i jest 5 dni albo siedem (w końcu plemnik sobie pożyć troche może i
        poczekać :) )
        dopiero jak nie urodziłam w terminie, a wszystko wyglądało jak opóźnione
        (łożysko, wymiary dziecka), a poród nastąpił w ich mniemaniu w 42 tygodniu, to
        jeden z nich uznał, że faktycznie pewnie dziecko młodsze jest :)
        czasem świadomość, kiedy dziecko jest poczęte, daje komfort psychiczny, że nie
        jest "przeterminowane", bo faktycznie są lekarze, którym się bardzo śpieszy
        rozwiązać ciążę :(
        dla porównania powiem, że pierwsze dziecko od początku było idealnie "wymiarowe"
        dla danego wieku ciąży, urodziło się co do dnia w terminie wyznaczonym na
        podstawie owulacji
        obie córki urodziły się z identycznym wzrostem i wagą; dlatego myślę, że ta
        druga była po prostu młodsza niż lekarze myśleli
        • skrzynka3 Re: Związek między długością cykli a długością ci 27.03.07, 22:46
          A ja wam opowiem jaka fajna jazda byla przy moim drugim. Zaszlam w ciaze jak
          najbardziej swiadomie zaraz po odstawieniu starszego od piersi przy pierwszej
          owu po porodzie (wiec nie mialam miesiaczki)-moj typ tak ma ze za kazdym razem
          owu byla dopiero jak konczylam karmienie.
          No i tu bylo fajnie jak podawalam date ostatniej miesiaczki :)) -ta sprzed
          ciazy z pierwszym (bo odpowiedz "nie bylo miesiaczki" wywolywala zirytowanie-no
          jak to kiedys musialabyc! to pani nie wie!). Szalenstwo totalne, bez tej daty
          to w ogole nie wiedzieli jak z tym wiekiem ciazy i data porodu bo kazde USG
          wychodzilo ciut inaczej.
          W koncu moja prowadzaca gini sie zlitowala i wpisala mi w karte uwaga -
          wyliczona wstecznie na podstawie mojego wykresu date miesiaczki :)) Od dnia
          skoku odjela 14 i wpisala co wyszlo i wreszcie byl spokoj :)
          • agafrytka Re: Związek między długością cykli a długością ci 27.03.07, 23:08
            Moze ja tylko dopiszę jak oblicza się datę porodu.
            Od dnia szczytu odjąć 7 dni,od tej daty odjąć 3 miesiące i dodać 1 rok,lub od
            dnia szczytu odjąć siedem i dodać 9 miesięcy.
            Ciąża trwa 266 dni(+ - 10 dni).
            • jatoja24 Obliczanie daty 28.03.07, 19:41
              Takie mam może głupie pytanie dla uściślenia:
              Jeśli dzień szczytu wypadnie 17 maja 2007 (czwartek), to moją datą porodu będzie:
              a) 10 lutego 2008 (niedziela: 17-7 + 9 miesięcy)
              b) 7 lutego 2008 (czwartek: 17 lutego + 266 dni, czyli inaczej 17 lutego + 38
              tygodni)?

Miesiące mają różną długość, dlatego -7 dni nie zawsze da w rezultacie 38
              tygodni ;).
              • agafrytka Re: Obliczanie daty 28.03.07, 22:44
                Jatoja,wiesz jak ja najszybciej obliczałam daty porodów?Od dnia owu,a w
                zasadzie pierwszej wyzszej tempki, liczyłam 266 dni+/- te 10 dni i zawsze się
                zgadzało.Gin swoje,ja swoje i na moje wyszło.
          • ingeborg_1 Re: Związek między długością cykli a długością ci 28.03.07, 11:53
            Moja córka jest z pierwszego cyklu po poronieniu. I też oczywiście były jaja.
            Mam do tej pory tę kartę ciąży z wpisaną datą poronienia jako OM i wyznaczonym
            terminem porodu 21 marca (urodziłam 25 lipca, mniej więcej wg terminu z USG).
            Podobnie jak w Twoim przypadku - położnej nie mieściło się w głowie, że
            miesiączki po prostu nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka