spokofacet 04.04.07, 15:27 szukam info o podwiazywaniu jajowodów. podobno WHO wydala jakis czas temu komunikat nt. tego procederu. nie wiem czy to byla opinia promujaca czy raczej zakazujaca. czy ktos moze mi pomoc znalezc takie informacje ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agafrytka Re: podwiązanie jajowodów 04.04.07, 23:29 Teraz juz nie promuje się podwiązywania jajowodów.Teraz jest przecięcie jajowodów,czyli ubezpłodnienie kobity na amen.Wiązka jajowodu nie ma szans się ze sobą spotkać i ani komórka jajowa,ani plemnik nie mają szans na jakiekolwiek połączenie.Kiedys przy podwiazywaniu jajowodów zakładano na jajowód obręcze,które jednak czasami zsuwały się!I mimo sterylizacji dochodziło w bardzo nielicznych przypadkach do ciąży.Teraz wymyślono"lepszy"?sposób.Pytanie co dzieje się w każdym cyklu z komórką jajową.normalnie dochodzi do macicy i jeżeli jest niezapłodniona obumiera i z @ wydalana jest na zewnątrz.A w przypadku przecięcia jajowodów?Ostatnio doszły mnie słuchy o wysterylizowanej kobiecie,która miała tak zaawansowanego torbiela,że tylko nadawala się do transportu,bo o własnych siłach nie mogła iść/ból nieprzeciętny/.Nic nie ma bez konsekwencji. To tak apropo.a jezeli chodzi o info na temat komunikatu,to niestety nie słyszałam.Przeczytałam tytuł wątku i tak nasunęło mi się kilka mysli. Pozdrawiam. Kobiety nie kaleczcie się!!! Odpowiedz Link
agafrytka Re: podwiązanie jajowodów 04.04.07, 23:33 Kontynuując myśl:Kobiety nie kaleczcie się,w sumie jesteśmy w stanie począć dziecko tylko przez 24 godz w cyklu! Gin zaproponował mi przecięcie jajowodów,kiedy byłam w trzeciej ciąży w czwartym miesiącu.Palant do granic możliwości.A niech sam sobie wytnie co mu się tam tylko podoba,a nie za odpowiednią kasę będzie robił co będzie chciał. Odpowiedz Link
lilith76 Re: podwiązanie jajowodów 05.04.07, 13:45 A ja sądzę, że wiele osób przyjęło by taką możliwość z ulgą (przypadek Alicji Tysiąc, czy mojej śp ciotki, która byłaby uszczęśliwiona że po sześciu porodach ma już antykoncepcję z głowy). Oczywiście pod pewnymi sztywnymi warunkami. Agafrytko, miałaś farta - zazwyczaj lekarze nie wspominają kobietom o takiej możliwosci. Odpowiedz Link
agafrytka Re: podwiązanie jajowodów 05.04.07, 23:32 Lilith,dzięki bardzo za taki fart.Ale ze mnie szczęściara!!! Odpowiedz Link
nati1011 Re: podwiązanie jajowodów 05.04.07, 21:02 tobie zaproponował, a moja ginka była zdziwiona, że mi nie podwiązali! Bez mojej zgody, czy nawet wiedzy - bo przecież ta druga ciąża taka ciężka była..... Wystraszyłam się i zapowiedziałam mężowi, że przy 3 cięciu to musi być na sali i uważnie patrzeć :(( Ale smutne to strasznie. Ciągle ktoś chce mnie uszczęśliwiać na siłę. Bo przecież taki ciemnogród jak ja to nie ,ma prawa istnieć. W dodatku żadnej wpadki na npr i hormonów łykac nie chce. Masakra dla takiego nowoczesnego gina. brrrr Odpowiedz Link
s_biela Re: podwiązanie jajowodów 05.04.07, 21:21 jak nasywa się ta ginokolog i z jakiego jest miasta? Odpowiedz Link
s_biela Re: podwiązanie jajowodów 09.04.07, 19:46 poprawdzie mnie jeśli się myle ale w Plsce podwiązywanie jajowodów jest chyba nielegalne... Nati: wiesz że można takiej babie zrobić sprawe w sadzie, chociaż w Twoim przypadku to tylko (naszczęście) za pogroszki... wiecie co? gdyby tak wreszcie udupić paru takich ginekologów to może by się przynajmniej zastanowili zanim zaczną takie głupoty gadac, bo na poprawę ich poziomu intelektualnego i moralnego nie liczę... Odpowiedz Link
nati1011 Re: podwiązanie jajowodów 09.04.07, 19:54 Jest nielegalne i karaln jako trwałe okaleczenie. Ale jak mam to udowodnić? Tym bardziej, że to były tylko slowa. Swoją drogą to kiedyś miałam ochote zgłosić na prokuraturę tych wszystkich "aaaa wywoływanie miesiączki - tanio" Ciekawe czy jak dam ogłoszenie "załatwie twój problem z teściową- dyskretnie i tanio" to tez nikogo to nie wzruszy? W tym kraju prawo to tylko pusty frazes. Odpowiedz Link
spokofacet Re: podwiązanie jajowodów 10.04.07, 21:44 jest karalne jesli lekarz zrobi to bez wiedzy i zgody kobiety albo bez "powodu". choc wiadomo ze wszystko mozna podciagnac pod "powód". Odpowiedz Link
agafrytka Re: podwiązanie jajowodów 05.04.07, 23:36 Nati,smutne to faktycznie,że ktoś chce decydować za ciebie i uszczęśliwiać na siłę. Ale nie zarobi na Tobie gin,oj nie zarobi,BIEDACZYSKO! Jak mój gin dowiedział się,że stosuję npr,to powiedział,że za miesiąc przyjdę do niego w kolejnej ciąży.Przykrość,bo ciąża była,ale dopiero za 3 lata i to chciana. Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: podwiązanie jajowodów 06.04.07, 00:29 Aga mnie gin na kontroli po trzecim porodzie kiedy podziekowalam za recepte na tabletki prorokowal ze zwiazek nam sie bardzo szybko rozsypie z powodu ciaglej wstrzemiezliwosci albo szybko zawitam w kolejnej ciazy.I jeszcze oswiadczyl ze LAM obowiazuje tylko przy pierwszym dziecku po trzecim absolutnie nie dziala. Ale konkretnego zrodla tych rewelacji podac nie potrafil. Mala ma ponad 4 latka ciazy nie bylo i nie ma, zwiazkowi daleko do rozsypania wrecz przeciwnie:) No i na szczescie to nie moj staly gin wiec nie musze wysluchiwac takich tekstow na stale. Odpowiedz Link
andaba Re: podwiązanie jajowodów 10.04.07, 22:10 Skrynko, moje najmnejsze też ma ponad cztery latka i siup :D Co to jest LAM? Odpowiedz Link
agafrytka Re: podwiązanie jajowodów 10.04.07, 22:56 To może ja odpowiem. Metoda LAM/Laktational Amenorrhea Method-metoda laktacyjnego braku miesiączki/. Na podstawie badań WHO/Światowa Organizacja Zdrowia/,a obecnie również na podstawie wielu badań na całym świecie stwierdzono,że jeżeli kobieta karmi dziecko w sposób pełny,wówczas 6 m-cy po porodzie możliwość zajścia w ciążę wynosi tylko 1-2 %.Warunek-że nie było w tym czasie krwawień/niewielkie krwawienia do 8 tyg. po porodzie nie mają znaczenia/.A warunki pelnego karmienia wymagane do LAM to:karmić conajmniej 6 razy na dobę,przerwy w karmieniu do 4 godz w dzień i w nocy,nie podawać żadnych płynów ani posiłków poza mlekiem matki. Odpowiedz Link
andaba Re: podwiązanie jajowodów 10.04.07, 23:04 Dzięki. Bujda na resorach to jest nawiasem mówiąc. Mój sredni do ósmego miesiąca nie skosztował nic poza cyckiem, ja do tego czasu w ciąże dwa razy zaszłam (świadomie). Płodność mi wraca po trzech tygodniach, bez względu na karmienie piersią. Odpowiedz Link
agafrytka Re: podwiązanie jajowodów 11.04.07, 00:20 Widzisz Andaba i to cholera jest zadziwiające,bo babeczki piszą o bardzo wczesnym powrocie płodności nawet przy LAM.A ja z powodzeniem stosowalam te zasady po każdym porodzie/a było ich trzy/,współżycie było nawet w okresie śluzu płodnego/oczywiscie chodzi mi o te 12 tygodni po porodzie/i nie bylo niespodzianek.Miałam FART???Obserwowałam to również u moich znajomych,którzy stosowali te zasady.I też spoko. A tu takie buty...no,no Odpowiedz Link
nati1011 Re: podwiązanie jajowodów 11.04.07, 11:10 To ja tez mieszczę sę w tych 1-2 %. No,ale zawsze wiedziałam, że jstem wyjątkowa :-)))) Moja płodność też wracała po kilku tygodniach. A mało które dziecko było tak dużo karmione jak moje. Ale niekóre dziewczyny pisały, że karmiły 14-16 miesięcy, i jeszcze kilka miesięcy po ustaniu karmienia nie miały okresu. Więc pewnie wszystko zależy od kobity. Odpowiedz Link
asidoo Re: podwiązanie jajowodów 05.04.07, 19:40 A spokofacet to dziewczyna czy jakiś facet, który może chciałby swoją partnerkę poprosić o przecięcie jajowodów? Jeśli druga możliwość jest prawidłowa to żaden z nie go Spoko Facet tylko Bardzo Wredny Facet. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: podwiązanie jajowodów 05.04.07, 20:14 To niech se podwiąże nasieniowody i nie zawraca głowy. Odpowiedz Link
agafrytka Re: podwiązanie jajowodów 05.04.07, 20:43 Uśmiałam się.Dziewczyny, tekściary z Was nieprzecietne. Odpowiedz Link
spokofacet Re: podwiązanie jajowodów 06.04.07, 14:47 bardzo smieszne... szukam materialu do pracy magisterskiej. osobiscie uwazam podwiazywanie za cos skrajnie nieludzkiego. szukam caly czas tej dyrektywy WHO. Odpowiedz Link
asidoo Re: podwiązanie jajowodów 06.04.07, 19:36 A możesz podać dokładny tytuł tej pracy? Odpowiedz Link
ell_anna Re: podwiązanie jajowodów 06.04.07, 21:12 Spoko Facet, masz fajne forum, ale Twój nick jakoś nie wbudził mojego zaufania, nie wiem czy tylko ja jestem taka podejrzliwa, ale zanim kliknęłam w Pro-Life w twojej sygnaturce to upewniłam się czy mój antywirus jest aktualny :) --♥♫--♥♫--♥♫--♥♫-- --♥♫--♥♫--♥♫-- Odpowiedz Link
asidoo Re: podwiązanie jajowodów 06.04.07, 21:50 www.who.int/reproductive-health/hrp/progress/36/news36_1.en.html Może o to ci chodziło? Odpowiedz Link