Dodaj do ulubionych

czy temperatura 36,66

11.07.07, 11:02
w spodziewanym dniu owulacji nie jest za niska? dzis moj 16 dc (cykle 30-
dniowe). z kalkulatora plodnosci wyszlo mi, ze na ten dzien powinien
przypadac szczyt, a tymczasem temperatura bez zmian. wybaczcie
niedoswiadczonej, ale obserwuje w ten sposob cykl po raz pierwszy.
Obserwuj wątek
    • bystra_26 Organizm nie działa jak zegarek! 11.07.07, 11:10
      Za pomocą wykresów i algorytmów NIE DA SIĘ WYZNACZYĆ dnia owulacji. On może być
      +/- 2 dni od skoku temperatury. Metody objawowo-termiczne wyznaczają tylko dni
      niepłodne, mniej płodne i najbardziej płodne. Owulację to można zobaczyć tylko
      na monitoringu, ... jak akurat masz szczęście być na USC w momencie pęknięcia
      pęcherzyka.

Skok nie występuje zawsze w tym samym dniu, potrafi późnić się nie tylko kilka
      dni, ale czasem i z 20, jak organizm stwierdzi, że teraz warunki nie sprzyjają
      zajściu w ciążę - wystarczy większy stres czy wysiłek spowodowany przeprowadzką.

Nie ma czegoś takiego, jak ODPOWIEDNIA temperatura. Dla metody ważne jest, by
      znaleźć relatywne różnice wysokości temperatur między fazami. Poza tym każdy
      jest inny i ma swój zakres temperatur.
      • lacitadelle Re: Organizm nie działa jak zegarek! 11.07.07, 11:50
        > Poza tym każdy
        > jest inny i ma swój zakres temperatur.

u mnie nie ma nawet tak dobrze - mam różne zakresy temperatur w różnych cyklach,
        czyli w jednym cyklu 36,6 może być z szóstki przedwzrostowej, a w drugim jest to
        już normalna temperatura z fazy lutealnej.
        • anatomia3 Re: Organizm nie działa jak zegarek! 11.07.07, 12:06
          dzieki. myslalam, ze moze ma to jakis wplyw. wiem wiem, bardzo duzo musze sie
          jeszcze nauczyc i przestac myslec o wszystkim w nadmiarze, bo wpadne w bledne
          kolo. ale tak bym chciala jak najszybciej powitac maluszka na swiecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka