Dodaj do ulubionych

Proszę o radę od kiedy mierzyć cykl

05.08.07, 00:04
Witam!Bardzo proszę o radę Pań,które może są w podobnej sytuacji co ja.Jestem
już mamą 3 letniej córeczki i od miesięcy marzę o drugim dziecku.Jak na razie
nic nie wychodzi ze starań.Przyznam,że córka była "owocem" nieuwagi.Teraz
jednak chciałabym to lepiej zaplanować,a dokładniej-utrafić wreszcie we
właściwy dzień i zajśc w ciążę.I tu pojawia się dla mnie problem.Cykle mam
bardzo regularne(27 dni),liczę sobie wg. kalendarzyka kiedy powinna wypadać
owulacja-i nic.Mam problem z określeniem,kiedy powinnam rozpocząć liczenie
dni.Mój okres rozpoczyna się specyficznie.Najpierw przez około 2-3 na
bieliźnie pojawiają się tylko brązowawe smugi śluzu.Raz są,a innego dnia
nie,o różnej gęstości i intensywności.Dopiero około 3-4 dnia takich plamień
pojawia się normalna krew miesiączkowa i trwa to około4 dni.Kiedy jest więc
ten 1 dzień?Już gdy pojawiają się pierwsze smugi czy dopiero przy krwawieniu?
Dla określenie połowy cyklu robi to różnicę około 3-4 dni.
Mierzenie temperatury w moim przypadku nie wchodzi w grę ponieważ mam
nieregularne godziny pracy.Raz idę na 5,raz na 14 a innym razem wracam o 6
rano z nocki.
Proszę o radę!
Obserwuj wątek
    • agafrytka Re: Proszę o radę od kiedy mierzyć cykl 05.08.07, 02:55
      Witam Cię Rupert.
      Cieszę się,że zainteresowałaś się metodami naturalnego planowania rodziny.
      Może zacznijmy od tego,że NPR to nie kalendarzyk małżeński/metody nie mają nic
      współnego z kalendarzykiem/.Tutaj się nie oblicza,a prowadzi obserwacje na
      podstawie śluzu i temperatury/mozna dołączyć badanie szyjki macicy/.
      Metody pozwalają na rozpoznanie dni płodnych i niepłodnych,ale o tym na pewno
      wiesz.
      Pytasz kiedy rozpoczyna się prawdziwa miesiączka.Miesiączka to krwawienie,które
      wymaga noszenia podpaski,a nie małej wkładki.Przed miesiączką mogą pojawić się
      plamienia/brązowy sluz,kilka kropel krwi-które wymagają małej wkładki/.Cykl
      zaczyna się w dniu 1 krwawienia i trwa aż do ostatniego dnia przed następną
      miesiączką.Cykl miesiączkowy zatem to wszystkie zmiany fizjologiczne,które
      zachodzą w obrębie narządów płciowych.Pozwoliłam sobie wrzucić tu link.Tam
      napisałam co nieco na temat npr.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=65149958&v=2&s=0
      Rupert mierzenie temperatury to niestety podstawa,chociaż są kobiety,które
      nieźle sobie radzą np tylko na podstawie badania szyjki macicy.
      W cyklu może wystąpić np dwie fazy śluzowe/dwa podejscia do owulacji/ i nie
      rozpoznasz tego inaczej jak tylko po temperaturze.Po owulacji temperatura
      podnosi się za sprawą progesteronu/hormon,który jst niezbędny do utrzymania
      ciąży/.
      Zdaję sobie sprawę,że skoro pracujesz na zmiany,bedzie Ci bardzo ciężko mierzyć
      tempkę.Wydaje mi się jednak,że poradziłabyś sobie z tym.Trzeba by było tylko
      koniecznie wpisywać godziny mierzenia tempki.Jeżeli masz do pracy na 5 to np
      mierzysz o 4 i zapisujesz godz pomiaru,a tam gdzie wracasz o 6 to albo
      odpuszczasz sobie pomiaralbo mierzysz tempkę po 3 godz nieprzerwanego snu/też
      zapisując godz./aby się wtedy nie budzić po tych 3 godz możesz zmierzyć o tej
      porze,o której wstaniesz/ale zawsze zapisując godz pomiaru.Widziałam kiedyś
      cykl kobiety,która mierzyła o zupełnie "wariackich"porach.Raz o 23,raz o 1
      wnocy,o 2,4 lub 6 rano.Zupełnie ni do składu ni do ładu,ale wykres miała bardzo
      czytelny.Dlatego warto spróbować.Jestem przekonana,że z Twojego wykresu bedzie
      można coś odczytać.
      Dlatego zachęcam Cię do mierzenia tempki.Spróbuj.
      Znasz zasady mierzenia temperatury?
      Masz regularne cykle więc sprawa jest ułatwiona.Zawsze jednak ta I faza może
      się niespodziewanie wydłużyć lub skrócić,dlatego potrzeba właśnie
      obserwacji:temperatury i śluzu.
      Będzie Ci się chciało to zajrzyj w ten wątek,do którego podałam link.
      Trzymj się i życzę naprawdę owocnych obserwacji.
      Świadome poczęcie dziecka jest naprawdę świetną sprawą,mozesz śledzić jego
      rozwój i wiedzieć przede wszystkim kiedy się poczęło oraz obliczyć sobie datę
      porodu.
      Powodzenia i pozdrawiam bardzo serdecznie
      • rupert13 Re: Proszę o radę od kiedy mierzyć cykl 05.08.07, 12:15
        Oj dziękuję serdecznie za tyle informacji.Nigdy nie interesowałam się
        naturalnymi metodami planowania rodziny.Wśród moich znajomych też nikt tego nie
        praktykował.Najprościej przecież wziąć pigułkę i cześć.Mi to jednak nie pasuje.
        Szkoda tylko,że tak duża grupa ludzi uważa te metody za wiarygodne i nie dające
        100% gwarancji.Nawet mojego męża trudno będzie do tego przekonać.On uważa,że
        skoro nie pigułka to chociaż guma.I tak cały czas.Mi nie przeszkadza,ale on
        sobie odbiera gromadę frajdy :o) Od dziś mierzę tempkę.Pozdrawiam przemiłe
        kobietki.Bardzo mi się tu u was podoba!
        • agafrytka Re: Proszę o radę od kiedy mierzyć cykl 05.08.07, 13:23
          No to witamy Cię-mam na dzieję,że na bardzo długo.
          Może jak małżonek pozna blizej npr to może się przekona?
          Mam nadzieję.
          Tempkę zacznij mierzyć od jutra,poniewaz musi to byc temperatura zaraz po
          przebudzeniu.A tak wogóle to najlepiej zacząć mierzyć jak skończy się
          miesiączka.
          W którym dniu cyklu jesteś?
          • rupert13 Re: Proszę o radę od kiedy mierzyć cykl 05.08.07, 19:49
            No właśnie zaczęły mi się te brązowawe plamienia więc pewnie krwawienie
            rozpocznie się jutro.Jutro też zaopatrzę się w termometr z dwoma miejscami po
            przecinku.Więc kiedy myślisz,że powinnam zacząć mierzenie?Od wtorku czy po
            okresie?
            • rupert13 Re: Proszę o radę od kiedy mierzyć cykl 05.08.07, 19:50
              Jeszcze jedno pytanie.Czy badanie szyjki też zacząć świerzo po okresie?
              • agafrytka Re: Proszę o radę od kiedy mierzyć cykl 05.08.07, 21:15
                Zacznij mierzyć tempkę jak tylko ustanie krwawienie.
                Czy na pewno chcesz zacząć obserwacje szyjki?
                Zawsze traktuję badanie szyjki jako ekskluzywny dodatek.W zupełności wystarczą
                obserwacje sluzu i mierzenie tempki.
                Ale oczywiscie zalezy to od Ciebie.Na początku może Ci to badanie sprawić
                trudność,ale jak nabierzesz wprawy będzie ok.
                Zastanów się nad badaniem szyjki.Szyjkę mozna zacząć badać po miesiączce.
                Powodzonka
                • rupert13 Re: Proszę o radę od kiedy mierzyć cykl 06.08.07, 07:11
                  Chciałaby nauczyć się obserwować soje ciało,aby móc wiedzieć co się ze mną
                  dzieje w danej chwili.Obserwację śluzu prowadziłam już od dawna,ale bardziej z
                  powodu znajomości biologii niż dla głębszej wiedzy o sobie.Po prostu chcę
                  wiedzieć.Badania szyjki chcę się nauczyć by tak jak mówisz,móc ją połączyć z
                  innymi.
                  • agafrytka Rupert,co u Ciebie? 13.08.07, 23:13
                    No właśnie,co tam u ciebie? Jak obserwacje?
                    Czytasz jeszcze trochę to forum?
                    Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka