gosia-poczatkujaca 10.09.07, 15:52 czy przed skokiem temperatura powinna spaść? tzn. jeżeli utrzymuje sie kilka dni na stałym poziomie i dziś spadła mi (z 36,5 na 36,35) to czy to normalne? czy teraz będzie skok? to mój 13dc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystra_26 na dwoje babka wróżyła 10.09.07, 16:22 Nie ma czegoś takiego jak szczegółowy wzorzec przebiegu temperatury - w cyklu owulacyjnym są dwie fazy - niższych i wyższych temperatur. Jak oscylują pojedyncze temperatury w tych fazach, to cecha osobnicza. U niektórych rzeczywiście przed skokiem może być znaczna obniżka, ale to nie jest reguła. Co dalej, to zobaczysz. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: na dwoje babka wróżyła 10.09.07, 18:18 Czasem spada przed skokiem i wtedy skok jest wyraźnie podkreślony. Ale bywa też, że nie spada, tylko stopniowo się podnosi i skok jest trochę rozmyty. Jest to w zasadzie cecha osobnicza, ale organizm nie zegarek szwajcarski i u tej samej osoby może pojawić się inny niż zwykle przebieg temperatury. Odpowiedz Link
gosia-poczatkujaca Re: na dwoje babka wróżyła 12.09.07, 14:30 a jesli temp rosnie stopniowo,to który dzień liczyć jako skok? pierwszy, gdy tylko trochę wzrosnie? Ja nie mam takiej sytuacji,ale wolę wiedzieć na wszelki wypadek :) Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: na dwoje babka wróżyła 12.09.07, 23:12 Zawsze ta sama zasada nie wazne czy tepka idzie powoli do gory czy skacze pionowo. Pierwsza wyzsza - jesli jest po szczycie sluzu i jesli jest wyzsza od najwyzszej z 6 poprzedzajacych. Trzecia musi byc co najmniej o 0,2 stopnia wyzsza od najwyszej z przedwzrostowej szostki jesli nie jest czekamy na czwarty pomiar, ktory wystarczy ze jest nad linia podstawowa.Tak jest u Retzera. Odpowiedz Link
gosia-poczatkujaca spadek temperatury 19.09.07, 15:26 czy nagły spadek temp. w fazie lutealnej może zwiastować okres? mam teraz 9 dzień wyższych tempek, ale temp. spadła nagle aż do lini. za wcześnie na okres w sumie. i jeszcze do tego doszło odczucie mokro, ale w sumie śluzu nie widać. nie wiem o co tu chodzi... Odpowiedz Link
bystra_26 faza lutealna 19.09.07, 16:15 Jak już jest faza wyższych temperatur i zaczęła się niepłodność bezwględna, to nawet jak później pojawi się śluz czy mokrość, to nie jest to objaw płodności - po prostu ciałko żółte produkuje oprócz progesteronu tez trochę estrogenów i czasami ich proporcja jest taka, że pojawi się śluz. Fazę wyższych temp (lutealną) liczy się od pierwszej wyższej tempe. bez względu na to, czy jest przed czy po szczycie sluzu do ostatniego dnia poprzedzającego okres bez względu na to jak wysokie sa te ostatnie temperatury. Spadek temp. niekoniecznie oznacza od razu okres, czasami po prostu taki jest przebieg w tej fazie u danej kobiety. Jednym spadam temp. 3 dni przed okresem, innym 1, a innym dopiero w trakcie miesiączki. Odpowiedz Link