dorotaww 17.09.07, 08:03 czy karmiąc piersią, jak już dostałyście okres to miałyście regularne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skrzynka3 Re: okres a karmienie piersią? pomóżcie 17.09.07, 08:25 Po pierwsze nie wiem co rozumiesz przez regularnie?? Regularnie to ja nigdy nie mialam bo zawsze silny stres albo niektore infekcje wydluzaly mi cykl. W czasie karmienia miewalam -skrocona faze lutealna ale z czasem bywalo z tym coraz lepiej. Jesli dziecie wiecej possalo bywaly kilkakrotne przymiarki do owulacji i cykl sie wydluzal. W sumie to i tak nie ma znaczenia bo kazdy cykl sie obserwuje osobno a w pierwszych cyklach po porodzie (ja znalam regule ze w 6 -ciu w angielskiej sa chyba 3)nie ma nieplodnosci wzglednej. W kazdym razie moja rada -w tym okresie bezwzglednie konieczne jest mierzenie tempki. Na samych "odczuciach" okoloowulacyjnych, sluzie i bazowaniu na dlugosci poprzednich cykli mozna sie latwo dorobic mlodszego rodzenstwa dla karmionego dziecka:)Tylko majac pomiary wiesz na pewno ze owulacja byla i jest nieplodnosc bezwzgledna. Pozdrawiam PS moim zdaniem jak juz cykl wroci to jest z gorki bo sie go da obserwowac i wiesz na czym stoisz nawet jak bywa troche zakrecony. Odpowiedz Link
dorotaww do skrzynka3 17.09.07, 08:57 nie bardzo wiem na czym stoje. To mój pierwszy cykl po porodzie, ( mała ma 10 miesięcy). Okres miałam 30 lipca, tem. cały czas waha sie 36-36,1 i cały czas jest taka..cykl trwa już 50 dni :) dlatego nie wiem czy to norma po porodzie:) Odpowiedz Link
agafrytka Re: do skrzynka3 17.09.07, 15:06 Dorotaww miałaś przed @ zwyzkę tempki? Po porodzie mogą być cykle bardzo nieregularne,z wydłużoną I fazą,mogą być też bezowulacyjne. Jak często karmisz piersią? Odpowiedz Link
dorotaww Re: do skrzynka3 17.09.07, 16:43 je w ciągu dnia,3-4 razy i w nocy bardzo często Odpowiedz Link
fiamma75 Re: okres a karmienie piersią? pomóżcie 17.09.07, 17:48 Z zastrzeżeniem tego, co pisała skrzynka oraz tego, że za regularne cykle uznaje się takie do 7 dni różnicy, to u mnie tak jest. Faza lutealna krotsza o 1-2 dni w porownaniu sprzed ciąży. Skok temp. wpierw nieco później od preciętnej (ale o kilka dni) a teraz tak jak przedtem albo i szybciej - mimo że karmię nadal często. Odpowiedz Link
s_biela wow!!! jestem w szoku 17.09.07, 18:40 Dziewczyny napiszcie prosze czy stosowałyście sie do wszystkich zasad LAM'u?? i jeśli tak to czy zgłaszałyście to INER'owi?? Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: wow!!! jestem w szoku 17.09.07, 19:58 Ale nie bardzo wiem dlaczego jestes w szoku???I co mialysmy zglaszac Inerowi?? LAM dotyczy tylko 12 pierwszych tygodni po porodzie a mnie plodnosc wracala duuzo pozniej tak w rozrzucie miedzy 10 mc a rokiem zycia dziecka. Dalej je zwykle karmilam jeszcze pare miesiecy majac juz owulacje i miesiaczkujac.Z tego co sledzilam na tym forum to Fiammie plodnosc tez wrocila juz po Lamie Odpowiedz Link
skrzynka3 jeszcze 17.09.07, 20:01 Dorotaw tez jest juz 10 mc po porodzie wiec Lam dawno Jej nie dotyczy. Dla uzuzpelnienia miedzy LAM a pierwsza owulacja obowiazuje regula 4 -tego dnia po szczycie czyli jest jakas wstawka sluzu bez zwyzki tempki i zaczynamy odliczanie od dnia szczytu, 4-tego dnia wieczorem zaczyna sie nieplodnosc (alb i nie dodam zlosliwie bo czesto tego 4 -tego dnia pojawia sie znowu sluz i od nowa Polska ludowa :))) Odpowiedz Link
dorotaww do wszytskich 17.09.07, 21:41 czyli mam rozumieć, że jesli dostałm już miesiączkę to powinna być w miare normalna///bo u mnie już 50 dc Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: do wszytskich 18.09.07, 08:07 Jesli byla to miesiaczka-czyli wiesz ze na pewno byla poprzedzona chocby skrocona faza temperatur wyzszych. Ale.. nawet bez karmienia moze sie zdarzyc taki cykl tasiemiec jesli rozne czynniki co i raz przeszkadzaja rozkrecajacej sie owulacji (stres niedospanie, innfekcja,zmiana klimatu,itp). Dodatkowo w czasie laktacji takim czynnikiem jest wyrzut hormonow jesli dziecko posssie wiecej i intensywniej. U mnie czesto owu przesuwala sie jesli dziecko np mialo katar albo byl upal-dlaczego? bo choc na krotko ale czesciej bylo przystawiane zeby popic, wystarczylo tez ze wybudzilo sie nadprogramowow w nocy przez kilka dni. Poszukaj czy nie ma jakis "zaburzaczy" ktore mogly by wytlumaczyc o co chodzi. Odpowiedz Link
fiamma75 Nie stosowałam w ogóle LAM 18.09.07, 07:26 tylko regułę szczytu śluzu (przy czystym LAM pomija się obserwację, LAM dotyczy pierwszych 6 miesięcy). Poza tym od 7 tyg. nie dotyczyły mnie reguły, bo dziecko przesypiało noce (a ja wolałam się wyspać niż pilnować przerw) Odpowiedz Link
skrzynka3 LAM 18.09.07, 08:15 W "Naturalnej regulacji poczec Roetzera" sa troche inne zasady LAM i ja sie do nich stosowalam. 1) obserwacje prowadzi sie i notuje juz od 21 dnia po porodzie jesli tylko pozwalaja na to odchody pologowe, jesli to mozliwe stara sie rowniez mierzyc temp -miedzy innymi po to zeby wiedziec czy pojawiajace sie krwawienie jest czy nie jest miesiaczka. 2) nieplodnosc zaklada sie przez 84 dni jesli spelnione sa te wszystkie warunki pelnego karmienia (sporo ich). MOzna przyjac nieplodnosc w czasie tych 12 tygodni nawet przy pojawiajacym sie sluzie 3) po 12 tym tygodniu zaczyna obowiazywac regula 4 -tego dnia po szczycie ale przez pierwsze 6 miesiecy plodnosc jest znacznie obnizona u wiekszosci kobiet (co nie oznacza ze nie moze pojawic sie owu nawet przy respektowaniu pelnego karmienia -tyle ze beda objawy wracajacej plodnosci w postaci zmian sluzu i szyjki przed, a skok tempki po i dopiero wtedy miesiaczka). O tyle co udalo mi sie przepisac z ksiazki :)) Odpowiedz Link