Dodaj do ulubionych

o mało co

10.08.10, 21:09
nie zrobiłam czegoś głupiego.
ale myśl o najbardziej prawdopodobnej reakcji powstrzymała mnie.
(tak jak wspomnienie rzeczywistych reakcji utrzymuje mnie w już podjętych
decyzjach i zdecydowanie zmniejsza wyrzuty sumienia).

słyszałam dziś, że osoby z zaburzeniami afektywnymi mają mniejsze płaty
czołowe. czyli mniejszą kontrolę, gorsze planowanie itp itd.
trzeba się pilnować...
Obserwuj wątek
    • ergo_pl Re: o mało co 10.08.10, 23:39
      tylko jak to robić ze zmniejszonym hipokampem wink
      • bazoooka Re: o mało co 11.08.10, 00:10
        hipokamp też? łomatko, może my w ogóle mózgów nie mamy?
    • tlenoterapia Re: o mało co 11.08.10, 01:37
      Hym planowania u mnie niema a płaty czołowe w normie ...pewnie naukowcy są
      super a mozgi jakieś dziwne.
    • beatrix-kiddo Re: o mało co 11.08.10, 10:13
      Gorsze planowanie? To już rozumiem, czemu muszę wszystko rozplanowywać w kalendarzu.
      A Mask twierdził, że w ten sposób pozbywam się strachu, najwyraźniej nie słyszał
      o płatach czołowych.
      • ergo_pl Re: o mało co 11.08.10, 12:23
        Od roku leży u mnie nieprzeczytana Leczenie lęków i depresji Daniela
        Amena i Lisy Routh. Jest w niej masa zdjęć porównawczych mózgu - człowieka
        zdrowego i chorego, pacjentów przed leczeniem i po...
        • ergo_pl Re: o mało co 11.08.10, 12:25
          Ja tyż rozpisuję big_grin
        • za_mszowe Re: o mało co 11.08.10, 13:50
          > zdrowego i chorego, pacjentów przed leczeniem i po...

wyleczyć całkowicie to mozna z nerwicy, zaburzeń osobowości. z depresji
          nawracającej czy ChAD nie da się wyleczyć całkowicie.
          no, choć nawet psychoterapia zmienia obraz mózgu. mam lepsze eeg niż 2 lata
          temu, ale nie odczuwam tego tak spektakularnie. (ja nie chad, bpd i depresja,
          fobia społ.)
          • ergo_pl Re: o mało co 11.08.10, 14:27
            > wyleczyć całkowicie to mozna z nerwicy, zaburzeń osobowości.

Nie kumam. Nigdzie nie pisałam, że po wyleczeniu całkowitym.
            • za_mszowe Re: o mało co 11.08.10, 21:36
              napisałaś "przed leczeniem i po"
              tak jakby leczenie nie było continuum, a zakończonym procesem.
              • ergo_pl Re: o mało co 11.08.10, 23:51
                mam tę cechę, że stosuję skróty myślowe, wierząc w inteligencję interlokutora. podpisy pod zdjęciami mózgu w książce świadczą, że jej autorzy też.
                Wiadomo, że chodzi o przeleczenie jakimś tam lekiem przez jakiś tam okres jakiegoś tam osobnika i wykonanie zdjęć mózgu przed i po.

• lolinka2 Re: o mało co 12.08.10, 00:02
            a były wcześniej jakieś zmiany w zapisie eeg, skoro mówisz że teraz
            lepszy wynik?
    • sensi41 Re: o mało co 11.08.10, 12:20
      za brak akceptacji zmian też to to odpowiada?(u mnie to chyba takie
      autystyczne jest).
    • corka_1 Re: o mało co 11.08.10, 23:35
      Specjalistą od neurologii nie jestem, ale czytałam, że samym zmniejszeniem mózgu nie ma co się aż tak bardzo przejmować, gdyż mózg na skutek ćwiczeń potrafi efektywniej zagospodarować tę mniejszą powierzchnię. Powierdzają to przypadki pacjentów z utratą części mózgu na skutek obrażeń mechanicznych czy wylewu.

Ostatnio czytałam, że dla odmiany austystycy mają większe mózgi i wcale to nie znaczy, że funkcjonują lepiej.
      • tlenoterapia Re: o mało co 12.08.10, 00:26
        Takie ustalania naukowcow jak wyglada i funkcjonuje mozg "wzorcowy" to z
        Hitlerem i egeniką mnie sie kojarzą.

Ustalamy normy w badaniu czy średnie ?
        Do tych średnich "inni" maja sie psychotropami dostosowywać? Niby czemu.

Niby czemu do jakiegoś anonimowego tlumu powinno sie porównywać?
        • ergo_pl Re: o mało co 12.08.10, 05:27
          Łojejku.
          Jak komuś przykładowo gościec powykabłęcza łapy, to niech się do lekarza nie
          wybiera. Co się będzie porównywał z wzorcowymi rękami, no nie? I jakimiś
          specyfikami do działania przeciętnych odnóży górnych dostosowywał.
          • tlenoterapia Re: o mało co 12.08.10, 12:41
            Gosciec to choroba somatyczna o ustalonej etologii i przebiegu.
            Zycie psychiczne to co innego ,a patrzenie na komórki mozgu i porównywanie z
            innymi ,nie tłumaczy zawiłości jej funkcjonowania i tego co ma być norma.
            • ergo_pl Re: o mało co 12.08.10, 12:59
              To już chyba skierować trzeba do naukowców, lekarzy itp., coby mózgów nie
              porównywali, bo to jest be.
              • tlenoterapia Re: o mało co 12.08.10, 15:35
                Niech sie gapia naukowcy na co chca i porownuja z czym chca byle by pochopnych
                wnioskow nie wysnuwali.

Zdrowy i chory mozg to w neurologii możne byc,a w psychiatrii jest to względne i
                jakoś nikogo kto ma problem psychiczny nie diagnozuje sie biologicznymi
                metodami typu rezonans magnetyczny wiec to lipa i nazizm takie gadanie o
                fizycznych zmianach w płatach u depresiakow.
                • drugikoniecswiata Re: o mało co 12.08.10, 16:27
                  nie rozumiem, dlaczego u depresiaków nazizm, a u epileptyków nie, ale ogólnie z
                  nazizmem coś na rzeczy jest wink mózg jest bardziej skomplikowany od odnóża, te
                  badania to malutki kawałek wiedzy o nim, problemem nie są wnioski naukowców (bo
                  oni mają świadomość, że to minifragment dużego nieułożonego puzzla) tylko nasze
                  wysnuwanie wniosków z tych wniosków. Bo nam się wydaje że jak jedno odkrycie
                  wyjmiemy z całego kontekstu i będziemy nim szpanować, to jesteśmy mądrzy. Nie
                  jesteśmy. Nawet jeśli wiemy, co oni wiedzą, to nie wiemy, czego NIE wiedzą.

A propos mózgów i emocji polecam książkę Daniela Golemana "Emocje destrukcyjne.
                  Dialog naukowy z udziałem Dalajlamy" - sprawozdanie ze spotkania czołowych
                  naukowców zachodu z Dalajlamą i rozmowa o postrzeganiu emocji w kulturze wschodu
                  i zachodu. Dowiedziałam się z niej np., że zmiany zachodzące w mózgu jogina na
                  skutek medytacji są możliwe do zaobserwowania tomografem. Więc z tym rezonansem
                  w przyszłości... kto wie?
                  • tlenoterapia Re: o mało co 12.08.10, 17:41
                    Z nazizmem wspólnota bo centymetrem chcą udowodnić przyczynę depresji i tego co
                    ma sie uznac za norme zapominajac ze jesli sa zmiany to nie sposób dowiesc czy
                    to aby nie skutek.
                    A zmiany w chorobach neurologicznych mózgu sa nieodwracalne i psychoterapia
                    nieskuteczna,natomiast w depresji wiemy tylko cos niecoś o reakcjach
                    zachodzacych w mozgu ale nie czemu one zachodza i w przeciwienstwie do zmian
                    neurologicznych sa odwracalne.

A co do Dalajamy chetnie poczytam ,ostatnia pozycja "Sztuka szczescia" wywiad
                    psychiatry z Dalajlama bardzo mnie ucieszyla - psychiatra z pozycji kleczek
                    bojacy sie konfrontacji przekonań.

Zmiany fal mozgowych ,zmiany obszarów pobudzen mozgu w rezonansie pod wplywem
                    kontemplacji czy innych stanow nic nie mowia o etiologii zaburzen psychicznych
                    -tylko o tym ,ze na mozg mozna wplynac metoda psychiczna i wywolac w nim reakcje.
                    --

"Na szczęście organizm ludzki jest tak wspaniały, że wytrzyma prawie rozne
                    obszary pobudzen widoczne w rezonansie każde leczenie."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka