mama-wczesniaka 04.10.09, 15:15 Dostałam skierowanie o wczesnej interwencji wcześniaków rehabilitanta i na skierowaniu pisze wodniaki oraz abs nie wiem o co chodzi? z tym skrótem a może wy mi pomożecie... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-cudownego-misia Re: Abs???? 04.10.09, 15:42 Cholewcia, nie wiem... Jest taki test fTa-aBS, za pomocą którego można wykryć zakażenie kiłą, ale to chyba nie to przecież... Jest też rehabilitacja na piłce z ABSem, chyba głównie w bobathah wykorzystywanej... Może o to chodzi? Odpowiedz Link
mama-wczesniaka Re: Abs???? 04.10.09, 17:38 A może bo w sumie mam skierowanie aby sprawdzić rozwój ruchowy dziecka a z ta kiła to myślałam ze umrę ze strachu Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Abs???? 04.10.09, 17:53 Nie no, bez paniki, w ciąży miałaś robione badanie na to, bez tego by Cię do szpitala nie przyjęli. Tak mi się skojarzyło tylko głupio. No dziwne to skierowanie, może któryś z naszych podczytujących neonatologów się wypowie? KaZet? Jtk17? Odpowiedz Link
liance Re: Abs???? 05.10.09, 00:33 Moze zupełnie od czapki (w koncu juz po polnocy), ale tutaj abs jest skrótem od absorbancji (nie wczytywałam się, ale chodzi o poziom bilirubiny) Odpowiedz Link
madziach1 Re: Abs???? 05.10.09, 07:05 Witaj Na pewno "abs", bo czasem piszą "obs" od obserwacji? A jeśli abs to może chodzi o zestaw ćwiczeń na wzmocnienie centralnej częśći ciała. W fitness i rehabilitacji są specjalne programy ABS, któe wzmacniają mięśnie grzbietu, brzucha etc. Pozdrawiam, Madzia Odpowiedz Link
mama-wczesniaka Re: Abs???? 05.10.09, 07:53 ok dziękuje za odpowiedzi idziemy tam 15pazdziernika wiec się dowiemy Odpowiedz Link