Dodaj do ulubionych

Brak odruchu ssania

29.09.10, 16:04
Witajcie dziewczyny.Niewiem od czego mam zaczac takie to do mnie trudne mimo ze mnie to nie dotyczysad
W niedziele 26.09.moja przyjaciólka urodzila synka.Termin miala na 21 pazdziernik wiec niewiem dokladnie jaki to tydzien. Maluch jak na ten czas jest dosyc duzy 3300g 54cm.Porod byl dosyc trudny w ostatnim etapie lekarz nacisnął na brzuch i maly wyskoczyl.Ma bardzo duzy krwiak na glowce.Ale najgorsze jest to ze nie ma odruchu ssania jest karmiony sonda.Jest bardzo wiotki.Z tego co wiem nic innego mu nie dolega.Moze ktoras z was spotkala sie z czyms takim.Jaka moze byc przyczyna ze nie ma odruchu ssania.Wczoraj malego przewiezli do Świetochłowic i tam ma byc badany.Bardzo martwie sie o stan psychiczny mojej przyjaciolki.Nie wiem jak juz moge ja pocieszycsadDzisiaj nawet do niej nie zadzwonilam bo zamiast ja pocieszyc sama sie rozklejamsad Pocieszcie mnie bo sama juz nie wiem co robic.Pozdrawiam Was mamusie i wasze dzieciaczki.
Sama jestem wczesniakiem urodzonym w siodmym miesiacu ciazy(porod blizniaczy)
Ale z tego co wiem mnie i siostrze nic nie dolegalo.Bylysmy male ja wazylam 1300 a siostra 1600 spedzilysmy w szpitalu dwa miesiace.
Dni płodne
https://www.suwaczek.pl/cache/1f9de76c46.png
Martynka 31.05.2008-cc-3250g-56cm
Obserwuj wątek
    • kicius_85 Re: Brak odruchu ssania 29.09.10, 17:42
      ymm dzieciatko jest wiotkie??to moze jakies niedotlenienie w czasie porodu co??
      co do ssania..qrcze wiem jak to jest..moja cora tez nie miala tego odruchu..ale dlatego ze byla dlugo pos respiratorem i nie miala jak probowac..
      to nie jest mile i wcale nie jest pocieszajace moja corka odstawila sonde po ok 2 latach zycia niestety...teraz je lyzeczka nigdy nie ssala.,..dopiero od niedawna ssa z kubka niekapka..
      napewno przyda sie neurologopeda polecam pania A. ŁADE
      • keysi30 do kicius_85 29.09.10, 19:18
        kicius_85 napisała:

> ymm dzieciatko jest wiotkie??to moze jakies niedotlenienie w czasie porodu co??
        > co do ssania..qrcze wiem jak to jest..moja cora tez nie miala tego odruchu..ale
        > dlatego ze byla dlugo pos respiratorem i nie miala jak probowac..
        > to nie jest mile i wcale nie jest pocieszajace moja corka odstawila sonde po ok
        > 2 latach zycia niestety...teraz je lyzeczka nigdy nie ssala.,..dopiero od nied
        > awna ssa z kubka niekapka..
        > napewno przyda sie neurologopeda polecam pania A. ŁADE

Z tego co mi wiadomo nie byl podlaczony do respiratora.Dostal 9 pk i wszystko bylo dobrze tylko od samego poczatku jak go przystawili do piersi nie umial ssac nawet butelka probowali i nicsadLekarzy bardzo niepokoilo to ze ma tak duzego krwiaka i zniekrztalcona głowke.Moze poprostu cos przy porodzie zrobili nie taksad
        • kicius_85 Re: do kicius_85 29.09.10, 19:56
          a mi sie wydaje ze przy porodzie cos spieprzyli...
          normalnie sie urodzil czy byl wyciagany proznociagiem czy jak to sie tam nazywa...??bo z tego krwiak moze byc...napewno usg glowy sie przyda..
          • keysi30 Re: do kicius_85 29.09.10, 20:18
            kicius_85 napisała:

> a mi sie wydaje ze przy porodzie cos spieprzyli...
            > normalnie sie urodzil czy byl wyciagany proznociagiem czy jak to sie tam nazywa
            > ...??bo z tego krwiak moze byc...napewno usg glowy sie przyda

Tak normalnie sie urodzil tylko jak juz wczesnie napisalam lekarz w ostatnim etapie nacisnol jej na brzuch i maly wyskoczyl(wiem ze naciskanie jest zabronione ale widac dalej to stosujasad )Moze juz mu zrobili usg tego niewiem,ale jak ostatnio rozmawialam z jej mezem to wlasnie mowil ze na pierwszym miejscu bedzie usg bo lekarzom nie podoba sie ten krwiak i zniekrztalcona glowka.
            • kicius_85 Re: do kicius_85 29.09.10, 20:33
              a czy maly umie polykac?np swoja sline??
            • mamaduo Re: do kicius_85 29.09.10, 20:35
              usg to podstawa, a co do odruchu ssania - to jeszcze nic nie musi znaczyc, moj synek z 31 tc z waga 1400 tez nie mial odruchu ssania, byl na sondzie, jak byl silniejszy to masowalam go pod brodka, przystawialm bardzo czesto do piersi, cuda wianki w sumie wyczynialam, ale jak mial 4 miesiace urodzeniowe to zalapal. Chociaz bardzo szybko potem przeszedl na lyzeczke i kaszki. Takze nie musi byc od razu czarny scenariusz moze byc po prostu za slaby. Wszystko pokaze czas.
    • perelka110 Re: Brak odruchu ssania 30.09.10, 15:45
      Moja córka też nie miała odruchu ssania, ale ona urodziła się z silnym niedotlenieniem. Masowanie podniebienia, języka, masaż twarzy smok do buzi itd. Ja w sklepach wykupiłam chyba wszystkie rodzaje smoków do butelek i szło słabo. Od 4mca przeszła na łyżeczkę, teraz ma prawie 1,5 roczku i nie z tym problemu.
      Ten krwiak może być od tego że lekarz wypchnął małego, nie wolno naciskać na brzuch!!!!Boziu dlaczego takie konowały pracująsad
      • ponis1990 Re: Brak odruchu ssania 01.10.10, 19:00
        Witam my też ze Świętochłowicsmile Mój Pawlas kochany miał to samo - urodzony w 32 tygodniu z ciężką zamartwicą ale można powiedziec ze mamy dużo szczęściasmile Na oddziale wcześniaczym spędził 49 dni, następnie na Ligocie dwa tygodnie, później na ŚwiętochłowicaCH TEŻ 2 tygodnie. Długi pobyt spowodowany był właśnie tym, że Młody jechał prawie ten cały czas na sondzie - nie umiał załapac i skumac butli, o piersi mogłam więc też zapomniec. Na pewno również przeszkadzało w tym obnizone napięcie i niedojrzały OUN.
        Czekałam cierpliwie, pod okiem neurologopedy uczyłam go jeśc - ech, i jak ja się cieszyłam jak zjadł mi 15 ml mleka w godzinę (reszta szła sondą). Powiedziano mi że mam go rozbudzac - właśnie jak ktoś wspomniał - podawaniem smoczków, probowaniem róznych butelek, smoczki z większą dziurką + Nutriton do tego, bo zbyt rzadkim się dławił. I jakby ,,pompowałam'' mu policzki podczas jedzenia aby pobudzic mu ten odruch. Ktoś zaproponował panią A. Ładę - a ja polecę i panią neurologopedę z GCZDiM na Ligocie przepraszam ale nazwiska nie pamiętam. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka