Dodaj do ulubionych

Śpiąca królewna

12.12.10, 19:56
Witam,

nie wiem czy niepokoić się czy nie, ale nie daje mi to spokoju. Mój synek przesypia 12-13 godz w nocy - budzi sie tylko 2 razy na jedzonko. W dzień potrafi spać 3 razy po godzinie , czasem do dwóch. Wychodzi na to, że w ciągu doby jest aktywny tylko 4-5 godz. To stanowczo za mało jak na 7,5m-ca urodzeniowego ( 5,5m-ca korygowanego ). Jak jest/ było z waszymi pociechami ?
W poradni usłyszałam - " proszę się cieszyć , chociaż ma Pani spokój " . ...ale mi to nie daje spokoju.
Obserwuj wątek
    • tully.makker Re: Śpiąca królewna 12.12.10, 20:01
      Mi sie wydaje, ze jak na ten wiek to mieszczaca sie w normie ilosc snu.
    • tyska74 Re: Śpiąca królewna 12.12.10, 20:27
      Ja mysle ze twoj synek spi akurat tile ile powinien. W tym wieku dziecko powinno przesypiac ok 14 godz na dobe w tym ok 2-3 godz snu dziennego ( w oparciu o ksiazke "Kazde dziecko moze nauczyc sie spac"-Annette Kast-Zahn) wiec chyba nie ma sie co martwic. A poza tym powiem ci ze moj bubik tez tak mial.
      • wyspa-ela Re: Śpiąca królewna 12.12.10, 20:53
        moja mama zawsze mówiła że jak śpi to rośnie smile więc może potrzebuje snu żeby się rozwijać a ze potrzebuje go tyle no to tak śpi smile ale rozumiem Cię człowiek we wszystkim widzi zagrożenie i że napewno jest coś nie tak, ale ja teraz pomału zaczynam "normalnieć" i staram się już tak nie patrzeć na to wszystko smile

pozdrawiam
        • mamaadasia2010-2 Re: Śpiąca królewna 12.12.10, 21:03
          dokładnie,ja w każdym drobiazgu widzę od razu zagrożenie. Synek wychodził ze szpitala z anemią- braliśmy neorecormon 5 dawek. Później trochę żelazo i panie w przychodni stwierdziły ze sobie juz poradzi dalej choc wyniki krwi byly ponizej normy. Czy sobie "poradził" pokażą badania w przyszłym tygodniu. Stąd tez mój niepokój ze może jest taki senny z powodu pogorszenia się wyników....ehhh zwariuję od tego myślenia smile
      • bootylicious1985 Re: Śpiąca królewna 12.12.10, 20:56
        powiem tak: moje dziecko spało tak mniej więcej do 7 mies życia (urodzeniowego,bo korygowany minus 1) i ja chodziłam i mówiłam : Boże co ona tak śpi? noce były bajką w dzień spała 3 razy (ale dwa razy po pół godz i w środku dnia jeden raz tak z godzinkę-czyli ok 2 czasem max 3 godzin łącznie) . noi wykrakałam... teraz po 3 godzinach snu w nocy jest pobudka, Ala wyspana woła mama wyrzuca smoka i chce się bawićsmile potem pobudka co jakieś dwie godz tak żeby se coś pogadać a rano ok 6 wyspana wyłazi z łóżeczka i wali mnie po głowie albo csałuje na dzieńdobry bo chce się bawić.w ciągu dnia śpi nieraz raz a nieraz dwa razy - w sumie ok 2 godz. doceń co masz, wszystko się może zmienić chociaż niprzespanych nocy nie życzę nikomu.Twój synek jest jeszcze malutki a pozatym taki ma pewnie temperamentsmile pozatym tyle ile on śpi to się mieści w normie. sen jest ważny, wydziela się hormon wzrostu a mózg tworzy nowe połączenia nerwowe.
        • ella_nl Re: Śpiąca królewna 14.12.10, 20:38
          Witam!
          Jeśli to Panią pocieszy to napiszę że moja córka potrafiła przespać.....18 godzin!
          dziś ma 2 latka i nadal w nocy śpi 10-12 godz bez pobudki. a w dzień 2 godzinki (nawet 3).
          Rozwija się prawidłowo.
          Pozdrawiam.
          • mamaadasia2010-2 Re: Śpiąca królewna 14.12.10, 22:23
            Może faktycznie niepotrzebnie się martwię. Ale uspokoję się dopiero po badaniach krwi.

Synek chyba wczoraj " domyślił " się, że denerwuje mnie to ciągłe jego spanie i dał mi popalić jak nigdy smile Szalał cały dzień przewracając się na brzuch to z jednej to z drugiej strony - nie mogłam spuścić z niego oka a zasnął mi dopiero o 23.00 !! pierwszy raz! Rany, chyba już wolę, aby zasypiał o 20.00 i smacznie spał smile))
    • ag0000 Re: Śpiąca królewna 12.12.10, 21:07
      pamiętam że moja córcia też bardzo dużo spała, miałam wrażenie, że ona tylko na jedzenie się budziła i w nocy też jadała dwa,a później raz-mleko ok 7msc ,ale lekarze uspokajali mnie ze jest wszystko w porządku i miałam się nie martwić
      dziś jest tak ,że jak pójdzie spać w południe na drzemkę to czasem śpi trzy godzinki,a że jest w przedszkolu cały tydzień to tam sypia po dwie godzinki,z wieczora idzie spać ok 20-20.30 i śpi do 6 rano,bo na 7 chodzimy do przedszkola i pracy
      dodam jeszcze że moja średnia córa-urodzona o czasie i bez problemów zdrowotnych tez uwielbiała spać długo,a z kolei najstarsza córa-tez o czasie urodzona sypiała bardzo króciutko i mało i to jej starczało,tak więc reguły nie ma ,a każdy organizm jest inny i czego innego potrzebuje
      myślę że twoje maleństwo potrzebuje tyle snu i martwic się nie musisz
      pozdrawiam smile
      • super.wilczyca Re: Śpiąca królewna 13.12.10, 09:36
        Z tego co pamiętam moja Wiki w nocy spała po 13-14 godzin - dodam że nie budziła się nawet na jedzenie. W dzień też spała. Teraz zmieniło się tylko tyle że potrafi spać ok 7-9 godzin w nocy i w ciągu dnia też nie ma ochoty na spanie - mama pać nie smile
        • estera7977 Re: Śpiąca królewna 13.12.10, 10:02
          Moje dziecie rok temu spała po 20 godzin na dobę i tak było przez ok. 5 miesięcy, zrobione miała eeg,rezonans,podstawowe badania z krwi i również w szpitalu test na cukrzyce,nic nie wyszło jedynie trochę niski poziom cukru na czczo,ale tym nie kazali się aż tak przejmować na razie,mała obecnie ma 3 latka i spanie tak długie jej ustało sama nie wiem dlaczego tyle spała,lekarze też nie.Twoje dziecko jest jeszcze małe to spać duzo powinno,jesli wybudza się normalnie to jest wszystko ok moja mała nie mogła się sama wybudzać musiałam brać ją na ręce i wybudzać a po wybudzeniu była bardzo słaba przez ok pół godziny i potem wracała do normy.
          • marta.krasnik Re: Śpiąca królewna 13.12.10, 11:28
            U nas był odwrotny problem- dziewczyny nie chciały spać w ciągu dnia. tzn. Jula nie spała w dzień, a Hania nie spała w nocy bo jej się pory dnia poprzestawiały, tak więc Jula cały dzien grasowała a Hania spała,bylismy na nogach 24h na dobe w nocy zmienialismy sie z mezem co 3godziny, ciesz sie wiec ze tyle spi bo niedługo sie to skonczysmile Moje małe od wyjscia ze szpitala miale takie podejscie do życia, zmienilo sie dopiero ok miesiąca temu- zaczeły sobie przycinac drzemki w ciągu dnia, ok 1.5godzinki w południe, ale za to budzą się w nocy przynajmniej raz, czego wczensiej nie bylo, jak zasypialy tak spały 12-13godzin, dokarmiane na spiocha bo sie wcale nie budzily
            • mammamia1000 Re: Śpiąca królewna 14.12.10, 07:32
              ja to mam paranoję w kwestii anemii, bo jak dziecko jest senne to może mieć anemię...
              Raz mieliśmy i skończyło się toczeniem krwi... Nie chcę tego znowu. Mój mały w nocy śpi ładnie w nocy zjada ok północy i śpi do 6 , zatankuje i potem znowu sen do 8-9.
              Zrób mu badania krwi i będziesz miała święty spokój w pełnym tego słowa znaczeniu , bo może jest po prostu typem śpioszka smile
              • mamaadasia2010-2 Re: Śpiąca królewna 14.12.10, 22:31
                Tak sobie teraz myślę że ta jego senność zaczęła się w momencie przejścia na Bebilon 2 - czyli po skończonym 6m-cu urodzeniowym. Od tego czasu zmagamy się zielonymi kupskami ( już drugi m-c ) . W sumie nie płacze, ale widać dokładnie jak się męczy przy robieniu. Poza tym przez dwa m-ce przybrał mi tylko ok 600g. To stanowczo za mało , bo zajada jeszcze kaszki i Sinlac + jabłko i zupki jarzynowe ze słoiczka wiec tyć powinien . Nie wiem czy to nie jest spowodowane nietolerancją mleka a jak słabo przybiera to i może być osłabiony.
                ehhh wiziyta u neonatologów dopiero w piątek....ciekawe co powiedzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka