Dodaj do ulubionych

oprawki dzieciece

13.09.12, 19:51
jak w temacie . szukam bo nasz krzysiek chodzi w fisher price ale one robia sie za male dla niego tzn zauszniki sa za krotkie i nie dosc ze czasami ma na nosi prege to jeszcze ciagnie mu uszy i robia sie odstajace a jak mniej wygniemy zauszniki to spadaja.
znalazlam takie miraflex sie nazywaja miraflex.optykon.pl/miraflex/ zna ktoras? moze polecic? lub nie? zawsze to 150pln a nie ponad 200 ale moze niewarto ?
bede wdzieczna za opinie

a moze jakies inne polecacie . krzysiek ma 3,5 roku i wlasnie zostal przedszkolakiem wiec okulary musza byc bezpieczne
Obserwuj wątek
    • ewa-mamazosi Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 20:07
      Hej moja córka ma takie, tylko że my płaciliśmy za oprawki 220 zł (za całe okulary 300). Wytrzymałe są bo małą robiła z nimi co chciała, teraz już jest o niebo lepiej z noszeniem i okularów i aparatów słuchowych. Zosia obecnie ma 21 miesięcy urodzeniowych(19 kor.)
    • misiekjasiek Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 20:11
      Chłopcy noszą Miraflexy.
      Jestem wciąż negatywnie nastawiona do okularów, więc moja opinia może nie być obiektywna, ale...
      Okulary, które nosi Michał są chyba lepiej dopasowane, natomiast Jasiek ma problem z uszami - oprawki trochę je naciągają i wykrzywiają ucho. Strasznie mnie to denerwuje. Poza tym oprawki są bardzo giętkie, przed każdym nałożeniem muszę je składać i naginać do pozycji wyjściowej. Gumki są ok, ale trzeba je dobrze wyregulować, inaczej szkła "łamią" rzęsy i oprawki odciskają się na nosie. Dobrze wyregulowane fajnie się noszą i nie ma problemów np. z parowaniem szkieł itd.
      Minus - bardzo łatwo wyciągnąć z nich szkła i to jest nasza zmora, proponowałam optykowi przyklejenie szkieł na stałe ale wmawiał mi, że później ich nie sprzedam/nie wymienię, w sumie facet ma rację. Podpowiedział mi tylko, jakim sposobem "odczytywać" szkła, żeby je później dobrze włożyć. Nie wiem jak jest w oprawkach FP, czy też są takie łatwe do rozłożenia na części pierwsze uncertain
      Chociaż z drugiej strony są wytrzymałe, przeszły już niejedno, chłopaki często w złości zabierają sobie okulary, ciągną itd. Oprawki wytrzymują duuuużo.
      Plus - na pewno są lekkie, nie odciskają nosa, gumkę można łatwo regulować i odpinać, dzięki gumce nie spadają z nosa.
      Cena też jest optymalna.

Jestem negatywnie nastawiona do okularów, chłopcy noszą je już parę miesięcy a ja dalej nie mogę się do nich przyzwyczaić. Uważam, że okulary są brzydkie, okropne, to moja zmora. Wolałabym, gdyby ich nie było. Ale to moje nastawienie - ze strony znajomych/obcych słyszę same ochy i achy, jak pięknie chłopcy wyglądają, jakie super okulary teraz robią itd. Więc wychodzi na to, że wizualnie są fajne.
      Oprawki mają bajeranckie kolory, ja wybrałam dla Michała błękitne, dla Jasia siwe. Chciałam, żeby były jak najmniej widoczne.
      Syn znajomej nosi żarówiaste limonki smile
      -----
      Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
    • polaa27 Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 20:28
      Nie znam miraflexów, nosimy fiszery i bardzo je sobie chwalę. Wiadomo, ze wolaabym, zeby moje dziekco miało zdrowe oczy i nie nosiło okularków, ale już kilka razy zdarzyły mi się ochy i achy na temat okularków i pytania, czy to tak "ozdobnie" dziecku zakładamwink Oprawki mamy błękitne i też uważam, że im jaśniejsze i mniej rzucające się w oczy, tym ładniejszesmile
      • zdunia1979 Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 20:34
        Moi chłopcy mają fisherki i są super. Sądzę, że twój mały ma jeszcze te okrągłe. Nowa kolekcja (tzn nowsza) jest prostokatana i te okularki są większe. Mój jeden Misiu jest dużym chłopcem i ma dużą główkę a okularki są idealne i jeszcze długo nam posłużą. Polecam!!!!
        • fryzzia Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 20:39
          nasz ma tez te prostokatne
          • fryzzia Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 20:42
            http://i50.tinypic.com/4hat.jpg
        • zdunia1979 Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 20:39
          Chodzi mi o takie: optimedaa.home.pl/shop/?oprawki-fischer-price,21
          model FPV/20 Naprawdę są super.
          • zdunia1979 Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 20:40
            A jaki macie rozmiar?
            • zdunia1979 Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 20:45
              Sprawdziłam jakie ja mam, to jest 43.
              • zdunia1979 Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 20:51
                Sliczny chłopaksmile Wiesz o ja mam wrażenie, że jest ok a nawet, że są za dużesmile Ale na zdjęciu często tak jest. Mój Maksik jest dużo grubszy i poważnie ja sądzę, że jest ok. Wydaje mi się, że jak będziesz chciała zmienić to warto kupić takie zwyke plastikowe okulary (ok 50-100). Są naprawde niedrogie a obecnie jest bardzo duzy wybór oprawek. Można częściej zmienić. Już w takich "normalnych" oprawkach zauszniki przygina się na ciepło, czyli dopasowanie jest idealne.

Pozdrawiam
            • misiekjasiek Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 20:51
              Dziewczyny a jak jest w fiszerkach, bo u nas te całe te "boki" oprawek się wyginają, te które nachodzą na uszy. Wydaje mi się, że oprawki FP są mniej elastyczne i przez to lepsze.
              Przy wymianie oprawek na pewno poszukam optyka z oprawkami FP w ofercie.
              Ostatnio leżeliśmy w szpitalu i widziałam na oddziale chłopca (ok. 5-6 lat) w normalnych drucianych oprawkach i jakoś bardziej do mnie przemawiają, co oczywiście u nas jest na razie NIEMOŻLIWE.
              -----
              Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
              • fryzzia Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 21:10
                nie wiem co rozumiesz przez wyginaja ale w fisherach sa one z takiego elastycznego plastiku ktory pod wplywem pary mozesz sobie odpowiednio formowac i dopasowywac do dziecka . te nasze maja taki niby plastikowy zawiasik i tam te zauszniki sa odczepiane, bo gumke mozna doczepic wteduy ale my z gumki nigdy nie korzystalismy.
                to zdjecie to stare jest smile a ja bym chciala plastikowe bo metalowe to niebezpieczne . zrobi fikolka, dostanie pilka itd i co bede jeszcze niedajboze zszywac jego albo inne dziecko.nie dziekuje
                poza tym nasz krzysiek juz kilka razy niezle nimi trzepnal i jedyne co to szkla zmieniamy a tak sa super no tylko te zauszniki . szkoda ze nie sa dluzsze
                sad

nawet raz wyrzucil okulary do wody stojac na mostku w parku wink udalo sie wylowic

• polaa27 Re: oprawki dzieciece 13.09.12, 21:24
                  Misiek Jasiek może właśnie przez to, ze Miraflexy są tak jakby z jednej części odlanej w całosci, to wyginają się te oprawki i wtedy szkła wypadają? Fisherowe oprawki sa chyba mniej elastyczne, one mają zamiast teleskopów taką gumkę łączącą szkła z zausznikami i ona się wygina. De facto fisherowe okularki składają się z 3 części (oprawki na szkła, gumowe "teleskopy", zauszniki, a Miraflexy chyba z jednej? Może to jest przyczyną wypadania szkiełek?
                  • anio-uek Re: oprawki dzieciece 14.09.12, 08:06
                    My przerobilismy i fisherki i miraflexy i teraz zwykłe plastikowe oprawy z visionexpres. Moje doświadczenie jest takie że miraflexy lepiej trzymają szkła niż fisherki. Mają głębszy ten rowek na szkło. Z fisherków częściej szkła nam wypadały. Jeśli w miraflexach wypadaja znaczy że źle zrobione szkła do oprawek. Ewentualnie jak duża wada trzeba szkła wybierać z jak najmniejszej średnicy żeby były jak najcieńsze. Grube szkło zawsze będzie wypadało z elastycznej oprawy. Plusy w obu to wytrzymałośc. U nas fisherki były koszmarem z tym wypadaniem bo mamy cylindry i absolutnie sami nie mogliśmy włożyć wyłącznie u optyka z receptą na okulary. Miraflexy w jednym z trzech modeli które przerabialiśmy miały to samo z nausznikami co u ciebie, uszko odstawało i było wiecznie zaczerwienione. Bałam sie zwykłych oprawek bo chłopcy wzajemnie często sobie wyszarpują okulary i traktują je niefajnie. Zacheciła nas promocja 3 pary okularów w cenie jednej. Jak do tej pory (a chłopcy noszą okulary od 9miesiąca życia) te zwykłe plastikowe są najmniej kłopotliwe i najwygodniejsze. Są też wyjątkowo trwałe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka