Dodaj do ulubionych

zaklejanie oka

11.02.14, 21:56
Nasze nowe zalecenie od okulistki na 2 godziny dziennie. Koszmar - w ogóle nie chce. Jak już uda mi się go przekonać, to po kilku minutach chce zdejmować. Ze zdejmowaniem też mam problem. Mamy takie przyklejanie - macie jakieś sposoby jak to odklejać w miarę bezboleśnie? Może to jest główna przyczyna, że nie chce zakładać, bo potem boli odklejanie. No i może ogólnie macie jakieś porady co można zrobić aby dzieć zaczął chcieć?
Obserwuj wątek
    • bijou82 Re: zaklejanie oka 12.02.14, 08:32
      Mojej Małej nie odparzały i nie grymasiła przy ściąganiu gdy używaliśmy plastrów Opticlude.
      Myślę że każde dziecko na początku się buntuje. Może zabawy typu pirat itp.? U nas była inna sytuacja, bo zaczęła nosić gdy miała 10mcy, więc gdy była starsza to po prostu było to dla niej coś "normalnego". też zaklejaliśmy na 2 godz dziennie. Z czasem na pewno się przyzwyczai, staraj się gdy ma plaster na oku,nie zostawiać go "samego" tylko organizuj mu czas, żeby odwrócić jego uwagę. Powodzenia smile
      • misiekjasiek Re: zaklejanie oka 12.02.14, 09:59
        A może zamiast naklejać plaster bezpośrednio na oko, spróbuj na początek okleić szkło (+zabezpiecz naokoło oprawkę, żeby nie widział na boki).
        • agnieszkap-1 Re: zaklejanie oka 12.02.14, 10:41
          my zaklejaliśmy oczka ponad rok. stosowaliśmy te opatrunki- ortopad.100sklepow.pl/mini-opticlude-boygirl-3m-plasterki-na-oczy-opatrunek-okulistyczny-3m-opticlude/
          trzeba je delikatnie naklejać
          My mieliśmy naklejane na cały dzień. Ale lekarka sprzedała nam dobrą radę. Naklejać jak dziecko śpi lub zasypia. Wtedy budzi się i już zastaje taki świat.
          Nie wiem czy to będzie miało u Was zastosowanie, ale może warto spróbować.
    • zbiszkopcik Re: zaklejanie oka 12.02.14, 14:36
      Zu tez ma zalecenia na zaslanianie oczka tylko, ze ona ma 2x15 minut - przeciagam jej do pol godziny. Uszylam cos na ksztalt tego tylko w prostokata - zaslania szczelnie oczko.
      allegro.pl/obturator-opaska-na-oko-okulary-zez-hello-kitty-i3963033055.html
    • mikupiku1 Re: zaklejanie oka 12.02.14, 15:46
      My używamy tych z Viscoplastu, bo mają mocniejszy klej (Ortopady są zbyt łatwe do odklejenia dla mojej córki). W celu odklejenia plastra "podlewam" go solą fizjologiczną albo smaruję sam brzeg malutką ilością linomagu albo oliwki (ale bardzo uważam, żeby potem to nie dostało się do oka). Zanim na to wpadłam mieliśmy masakryczne podrażnienia.
      • eda321 Re: zaklejanie oka 14.02.14, 22:54
        Dzięki za podpowiedzi.
        • mamusiahanuni Re: zaklejanie oka 27.02.14, 00:28
          Eda, jak Wam idzie zaklejanie? U nas odmowila zupelnie, nie chce i koniec, musze ja wciaz czyms przekupywac,zeby dala sobie nakleic uncertain. Chcialam tez zeby tak strasznie sie nie przyklejaly,bo odklejanie jest straszne - okleilam brzegi troszke, to odstawalo i sama sobie odkleila sad troche nie mam siły... Podpowiedz cos. Pozdrawiam.
          • zbiszkopcik Re: zaklejanie oka - mamusiahanuni 27.02.14, 08:19
            Zrob jej opaske na oko, na wzor tego co w linku podeslalam. Nie dziwie sie, ze dziecko nie chce zasłaniać oczka, kiedy kojarzy jej sie to z bolem. Wybierz sobie wzorek, ktory mala lubi, my zakladamy kotka wink
            • mamusiahanuni Re: zaklejanie oka - mamusiahanuni 27.02.14, 15:44
              Zbiszkopcik, dziękuję kupie napewno i juz jej nigdy nie zakleję! Kupilam u okulisty za 120zl całą paczke i chyba wyrzuce! Po co wogole takie cos proponują, chyba ochrzanie lekarke....
              • zbiszkopcik Re: zaklejanie oka - mamusiahanuni 27.02.14, 15:50
                Ja nawet nie kupowalam tylko sama na szybko uszylam w prostokacie i na to mozna albo aplikacje gotowa naszyc albo cos wyciac tez i przyszyc. 30 min pracy, do tego gumka i finito.
    • eda321 Re: zaklejanie oka 27.02.14, 17:47
      U nas zaklejanie dalej nie idzie. Działa jedynie ww. opaska pirata - ale na nią z kolei nie chce zakładać okularów.... Jak nie urok, to ... Niedługo mamy okulistę - nie wiem co ona na to powie. Czy lepiej zasłaniać i nie nosić okularów, czy lepiej cały czas w okularach. Bo na razie obie opcje nie wchodzą w grę, niestety.
      • zbiszkopcik Re: zaklejanie oka - eda321 27.02.14, 18:08
        Wiesz, musi miec i opaske i na to okulary, bo inaczej to bezsensu. Juz lepiej caly czas okulary bez opaski, takie jest moje skromne zdanie.
        • mamusiahanuni Re: zaklejanie oka - eda321 27.02.14, 20:44
          Eda, widzialam ostatnio dziweczynke w okularkach i z taką chyba plastikową nakładką na oczko, moze takie cos? My tylko zaslaniamy oko, okularow nie mamy, bedziemy miec w jesieni zabieg sad
    • zbiszkopcik Re: zaklejanie oka 11.03.14, 16:01
      I jak idzie zasłanianie oczka smile ?
      • eda321 Re: zaklejanie oka 13.03.14, 14:42
        Nie idzie.
        Byliśmy u okulistki. W badaniu wyszło, że jest ciut lepiej. W związku z czym okulistka powiedziała, że zaklejanie na razie odpuścimy na kilka miesięcy. Potem mój chłopczyk może dojrzeje do zaklejania? Idziemy jeszcze na 2-tygodniowe ćwiczenia. Na razie tak strategia i zobaczymy jak to się poukłada.
        Dla mnie dobrą wiadomością było już to, że się nie pogarsza, bo bałam się, że przez ten brak zaklejania coś tam znowu w oczkach poleci.
        • zbiszkopcik Re: zaklejanie oka 13.03.14, 17:53
          Dobrze, ze sie nie pogorszylo big_grin
          A cwiczenia to jakie? Naswietlania?
          • mamusiahanuni Re: zaklejanie oka 13.03.14, 21:55
            Dolacze do Was dziewczyny : kupilam takie pirackie nakladki na oczko, prze internet, z peppa i biedronka, dwa do wyboru... - Nie chce! Nie wiem czemu, czy ja to znowu ściska czy co. Jak za luzne to sama zobie sciaga lub jej spada, jak troszke skrocilam gumkę to ona tez sobie radzi ze zdjeciem, ale juz buczy ze nie chce.....nie wiem co robic.
          • eda321 Re: zaklejanie oka 14.03.14, 14:07
            Nie, nie naświetalnia - na skierowaniu mamy "ćwiczenia pleoptyczne". Będziemy pierwszy raz, 2 tygodnie po 1 godzinie dziennie.
            • zbiszkopcik Re: zaklejanie oka 14.03.14, 14:44
              Mam nadzieje, ze bedzie wspolpracowal ladnie. Dzieci w tym wieku juz lapia o co cho. Zuzia moja jeszcze za mala troszke na to jest, ale mysle, ze w przyszlym roku i ona procz naswietlan bedzie miala cwiczenia.
    • zbiszkopcik Re: zaklejanie oka 14.03.14, 08:50
      Probuj dalej, to wazne smile na czas zabawy zakladaj, u nas to sie sprawdza. Potrafi sie zapomniec i dwa razy dluzej nosic niz powinna smile
      • mamusiahanuni Re: zaklejanie oka 15.03.14, 23:16
        Dzis dala sobie zakleic, wolala zakleic niz nosic przepaskę, dziwne. Ja wolalabym przepaske, bo musze jej odklejac pozniej, a to nieprzyjemne...
        ..
        • mal.mo Re: zaklejanie oka 15.03.14, 23:47
          Nie mam na razie własnych prób. Nas zasłanianie oka czeka prawdopodobnie po kolejnej wizycie, ale znalazłam coś takiego:
          www.picolo.czest.pl/picolo2.html
          www.lazyeyepatch.eu/pl/default.aspx
          • motylk-kk Re: zaklejanie oka 16.03.14, 14:51
            my nosimy soczewkę, zakładamy codziennie córka nosi już od roku pierwszy raz założyła mając 2,5r jeden jest plus że nie może soczewki ściągnąć, my mamy zalecenia min 8 godz z zaklejonym okiem, na początku zrywała sama plasterek bez przerwy to ja konsekwentnie przyklejałam nowy (tak samo robiła Pani w przedszkolu miała zapas plastrów przyklejała jak córka odklejała) płaczu i krzyków co nie miara po roku jest znacznie lepiej wie że nie może odkleić plastra bez mojej zgody dajemy radę. Niech synuś sam odkleja plasterek wie kiedy boli. Trzymam za was kciuki i wiem co przeżywa matka mająca słabowidzące dziecko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka