02.10.14, 23:29
A ja jeszcze raz to samo . Bo na tamto nikt mi nie odpisał crying . Jak kontrolować zastawke jak zrośnie się ciemie ? Jak rozwijają sie wasze dzieciaczki ? Kiedy siadały pełzały stały. Moja malutka ma 10,5 miesiąca. Jakos 7,5 korygowane ostatnio stoi sobie troche np przy łóżku , siedzi z podpartymi dlońmi , obraca sie na boki z brzucha na plecy , wkłada nóżki do buzi , strasznie kopie nogami chodzi na plecach po lozku . Walczymy z napięciem prawej strony rechabilitujemy się bobatami. Intelektualnie wydaje sie byc wszystko dobrze gada sobie dużo ostatnio mówi ciągle dzidzi nie ma dzidzi daj i niam niam jak jest glodna. Takie gaworzenie ale zaczyna sie to robic bardziej sensowne. Dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • basiaf1 Re: ZASTAWKA. 03.10.14, 07:20
      Co do zastawki nie pomogę niestety. Nic na ten temat nie wiem. Ale z tego co piszesz to malutka rozwija się bardzo dobrze. Moj Janek nie miał problemów neurologicznych i nie był rehabilitowany a siedział dopiero jak miał 8 miesięcy, pózniej wszystko poszło bardzo szybko. Stanie, raczkowanie i jak miał 13 miesięcy korygowane zaczął chodzić. Bardzo różnie rozwijają się wczesniaczki, skokowo i nie ma co porównywać. Dużo zdrówka dla Malutkiej smile
    • macumi Re: ZASTAWKA. 03.10.14, 07:39
      Moja bezzastawkowa, ale z braku innych odpowiedzi napiszę: idź do lekarza i po prostu spytaj. Nawet zwykły przychodniany pediatra Ci powie, na co zwracać uwagę.
      Generalnie o ile pamiętam powinny Cię zawsze zaniepokoić wymioty, uporczywy płacz dziecka, który może być spowodowany bólem głowy, objaw Parinauda, czyli półkole białka pojawiające się nad tęczówką, bo porażone oko jest stale skierowane w dół, bodajże też sztywnośc karku przy próbie przygięcia brody do klatki piersiowej. ALE nie jesteś lekarzem i nie musisz tak naprawde stawiać dziecku diagnozy, masz dziecko z zastawką, wiec po prostu jak coś Cię zaniepokoi, jak widzisz duże odstępstwo od normy, jedź na ostry dyżur i tyle. Na pewno Cię nie oleją.
    • millu_78 Re: ZASTAWKA. 03.10.14, 09:29
      Witaj,
      Mozna raz na jakis czas zrobic usg jamy brzusznej zeby sprawdzic kontrolowac dren zastawki. To wszystko w niektory poradniach nerochirurgicznych np na nieklanskiej w warszawie raz na jakis czas zlecaja tk glowy. Moj syn ma zastawke zakladana w czd w warszawie byl wtedy b maly i dostal krotki dren, my wiedzac o tym kontrolujemy raz na jakis czas ulozenoe drenu poprzez usg.to wszystko zastawke ma juz 3 lata
      Co do objawow to bole glowy zawroty wymioty, jak sama zastawka sie psuje to w jej okolicy zbiera sie plyn rpbi sie wybrxuszenie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka