Dodaj do ulubionych

przepuklinka pępkowa

19.02.05, 21:03
mój synek ma przepuklinkę pępkową - jedna z lekarek radzi ją plastrować, inna
poczekać czy sama się nie wchłonie, a jeśli nie to zlikwidować ją małym
zabiegiem...
ta druga rada mniej mi się podoba bo szpital to kontakt z bakteriami, to
narkoza, to noc bez mamy... lekarka argumentuje to oszczędzeniem dziecku
cierpienia przy plastrowaniu, teraz gdy jeszcze jest bardzo mały

powiedzcie, czy Wy plastrowałyście przepuklinę? jak długo trzeba ją
plastrować? ile dni można jeden plaster pozostawić na skórze dziecka?

pozdrawiam

Ela
Obserwuj wątek
    • ada28 Re: przepuklinka pępkowa 19.02.05, 21:56
      U Łukasza odkryłam przepuklinę pępkową gdy miał 2 miesiące teraz ma 13 miesięcy
      i nie ma po niej śladusmile) nasza recepta to dużo leżenia na brzuszku bo wzmacnia
      mięśnie i przepuklina się zmniejsza. Nikt nam nie proponował plasterków. Myślę,
      że nie masz sie czym martwić.Podrawiam Ada
    • marzena.woszek Re: przepuklinka pępkowa 19.02.05, 22:05
      Mój synek ma przepukline pępkową i pachwinową. Nasza Pani pediatra kiedyś
      zakleiła przepuklinę pępkową co spowodowało że wyszła bardziej pachwinowa a
      poza tym po nie całych 24h pępuszek zaczął ropieć więc myślę żeby tego nie
      zaklejać tylko kłaść dziecko na brzuszku jak najczęściej. My tak robimy a nasz
      chirurg powiedział nam żeby przepukliną pępkową wcale się nie przejmować i tak
      robimy.
      Pozdrawiamy Szymon i Marzena

• basiaf1 Re: przepuklinka pępkowa 19.02.05, 23:11
      smile
      Nasz synek miał i ma jeszcze troszkę przepukliny pępkowej, która powolutku ale
      systematycznie jest coraz mniejsza. Nasza pani doktor (IMiDz) powiedziała, że
      absolutnie nie wolno zaklejać przepukliny! Działa ona podobno jak wenyl
      bezpieczeństwa- jak się ją zaklei na bank wyjdzie przepuklina pachwinowa, którą
      koniecznie trzeba opeować. Z przepukliną pępkową można dotrwać do np 7-10 roku
      życia. To raczej defekt kosmetyczny, niczemu nie zagraża a ja widzę, że z dnia
      na dzień przepuklina jest coraz mniejsza, tak naprawdę, to nie wiem cy jeszcze
      istnieje, czy to tylko moje wyobrażeniesmile))
      jeśli mam coś doradzić to tylko klasc dziecko na brzuszku jak najczesciej
      i .... cierpliwie czekacsmile
      Pozdrawiam serdecznie
      Basia i Jaś
    • tiya Re: przepuklinka pępkowa 20.02.05, 11:25
      My zaklejaliśmy, dopóki nie usłyszalam, że nie powinno się tego robić. Młoda
      odetchnęla z ulgą. Przepulkinka się wchlonęła, ale został taki maly "guziczek" w
      pępuszku, być może efekt plasterków. Chirurg stwierdzil, że to defekt czysto
      kosmetyczny.
    • magracka Re: przepuklinka pępkowa 20.02.05, 12:25
      Mój Gracek dostał przepukliny pępkowej i pachwinowej w szpitalu. Zobaczyłam ją
      w domu , gdy pierwszy raz go przewijałam i wtedy się mocno ździwilam , gdyż
      przy wypisie nic mi nie powiedziano. Kiedy zadzwoniłam do szpitalka
      pielęgniatka us[pokoiła i powiedziala mi , że nie ma się czym martwic i tylko
      plastrowac. I wtedy zaczął się koszmar po zwyklym plastru zostawały odparzenia
      i nawet robily mi sie ranki, kiedy mial 4 miesiace przepuklina mu uwiezla,
      skonczyliśmy na ostrym dyzurze na chirigii, lekarz mu wcisnął, i nie kazał nic
      robić tylko przyjść w poniedziałek do przychodni, w ciągu tych 2 dni jeszcze
      raz mu uwięzła i to tak , że o mały włos nie skończyło się operacją. W
      poniedziałek chirurg dziecięcy założył mu specjalny plaster , który wyglądał
      jak folia, on oddychał razem ze skórą. W mniędzyczasie byliśmy w Centrum i
      chrurg był pod wrażeniem tego plastra. Po miesiącu plaster był zdjęty, odszedł
      idealnie prawie nic nie było widać a po przepuklinie do tej pory nie ma śladu!!
      pachwinowa też sama się wchłonęła. Gracek dostał przepukliny od płaczu, miał
      zaparcia i bardzo bolał go brzuszek. W tym czasie te dolegliwości minęły i
      dlatego przepukliny ładnie się wchłonęły. Co masz zrobić? Decyzja należy do
      Ciebie, a lekarze na pewno nie pomogą Ci w jej podjęciu. Czy w twojej
      miejscowości jest chirurg dzieciecy? Może idź do niego? Tylko nie wierz kiedy
      mówią Ci , że jest ona bezpieczna! pozdrawiam
      • paulajal Re: przepuklinka pępkowa 20.02.05, 18:21
        U nas było tak: synek jak miał 6 tyg trafił do szpitala na Litewskiej z powodu
        anemii i tam przebywał 6 tyg i sprowadzano do niego raz w tyg chirurga na
        plastrowanie (nie wolno tego robić na własną rękę), zaklejony był tak ok 4 tyg,
        ale ciągle pakał, myślałam - kolki, ale pediatra rejonowa za głowę się złapała,
        by w XXI wieku ktoś jeszcze plastrował (nic nie daje, męczy dziecko), kazała
        układać dużo na brzuszku, więc zerwałam plaster, synek odetchnął z ulgą i po ok
        3 mies przepuklina sama się wchłonęła.

Odradzam plastrowanie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka