30.03.05, 14:35
Moja zona wylodowala 1,5 tygodnia temu w szpitalu z peknietym pecherzem
plodowym.
Na szczescie zdazyli jej podac te zastrzyki na rozwoj pluc. Lezy juz 1,5
tygodnia, traci wody plodowe ale jeszcze ma w normie. Dzieciak 1,5 tygodnia
temu wazyl 1300g.
Na szczescie na razie nie wdaje sie zadne zakazenie (leukocyty i ctg w
normie).
Oczywiscie lekarze prowadzacy nic stanowczego nie chca powiedziec (moze byc
tak i tak), ale ze swojego doswiadczenia jak to oceniacie.
Wg mnie dzieciak wcale nie jest taki maly i jezeli nie bedzie zakazenia to
powinno byc wszystko OK?
Co sadzicie?

Pozdrawiam,

M
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: 31 tc 30.03.05, 14:41
      Nic sie nie bój póki wody sa przjrzyste to jak piszesz 'dzieciak' (czemu nie
      synek albo córeczka) czuje sie na pewno dobrze i jest ok!
      Nawet jak wda sie zakażenie to zdrowy noworodek (mimo , że wczesniaczek) przy
      wadze powyżej 1000g ma ogromne szanse nie tylko na przezycie ale i na zdrowe
      zycie i dorastanie!

W naszym przypadku wprawdzie wody były przejrzyste (odchodziły), ale CRP >95 i
      słabła akcja serduszka, Igor przyszedł na świat w 26+6 tc. z waga 850g a dzis
      ma skończone 13 miesięcy i próbuje wedrowac przy meblach - głowa do góry i
      pogłaskaj Maluszka przez brzuszek Mamy i powiedz mu (jej), że bedzie dobrze...
      • mptak23 Re: 31 tc 30.03.05, 14:43
        A wlasnie synek, co mnie bardzo cieszy.
        • mamaigora1 Re: 31 tc 30.03.05, 14:46
          No to gratuluję synka!!!
    • ania.silenter_exunruzanka Re: 31 tc 30.03.05, 14:46
      A co chcą rozwiązać ciążę? Dla mnie wszystkie wcześniaczki powyżej 1120g są
      duże, bo tyle miała moja córeczka, kiedy się urodziła (w 31tc)smile. Trudno
      powiedzieć z całą pewnością, że wszystko będzie ok, ale są na to duże
      szansesmile)). Bądźcie dobrej myśli, lekarze nigdy nie formułują jednoznacznych
      diagnoz - coś o tym wiem.
      pozdrawiam
      • mptak23 Re: 31 tc 30.03.05, 14:51
        Nie na razie nie chca rozwiazac, mowia ze nie ma co rozwiazywac, bo jeszcze
        poziom wod jest ok i nie ma zakazenia.
        Czy wchodzi w gre zabieg uzupelniania wod plodowych (to sie chyba nazywa -
        amnioinfuzja), ale nie wiem czy to sie stosuje przy peknietych pecherzach
        plodowych.
        A swoja droga to lekarze to juz formuluja opinie jak prawnicy. Wszyscy sa
        ubezpieczenie i chyba przerazliwie sie boja jakichkolwiek procesow, dlatego
        wola mowic dookola.
        • farelka1 Re: 31 tc 30.03.05, 20:18
          u mnie było podobnie jak u Twojej żony , wody odeszły mi w szpitalu w łóżku w
          niewielkiej ilości tylko jakiś mało rozgarnięty lekarz na nocnym dyżurze kazał
          mi wstać i iść do zabiegowego na badanie
          byłam w takim szoku że go posłuchałam
          gdy siadałam na fotelu pęcherz pękł dokumentnie i straciłąm wszystkie wody...
          były czyste... a mogłam jeszcze tak jak Twoja żona poleżeć dając większe
          szanse synkowi.... w 30 min po odejściu wód zaczęły się skurcze i w 30 tyg
          ciąży urodził się Piotruś... ważył 1600... teraz ma 4,5 mca i jest cudnym
          zdrowym bobaskiem

Ela
          • tabaluga0 Re: 31 tc 30.03.05, 20:32
            No to faktycznie malo rozganiety ten doktorek, mnie to nawet nie badali jak
            golym okiem zobaczyli co tam sie dzieje. O siadaniu nie bylo mowy a co dopiero
            o chodzeniu.
            • mlagodna Re: 31 tc 31.03.05, 01:07
              A mnie ze szpitala wypisali 2 razy przy odklejającym się łożysku i powiedzieli
              że moge wracać do pracy bo to z szyjki... Tydzień później zaczęły się skurcze,
              wytrzymaliśmy jeszcze kilka dni, dopóki CRP nie wzrosło do 39 i łożysko nie
              odkleiło się... noi Grześ przyszedł sobie nagle w 27/8 Hbd z wagą 990g. Teraz
              jest naszym kochanym jeżykiem. Ma 4,5 m-ca i waży 3900g smile)
              pozdro. Nie martw się lekarzami bo oni nigdy nie mówią wszystkiego, a już na
              pewno nie to co ty chcesz wiedzieć tongue_outP
    • damimax Re: 31 tc 31.03.05, 07:13
      Oczywiście dobrze bedzie jeśli uda sie utrzymać ciążę jak najdłużej ale 31 tyg.
      to i tak już dobry wynik jak na wcześniaka - mój synek wazył 1600 g., mierzył
      46,5 cm, spędził w szpitalu 3,5 tyg, bez większych wcześniaczych problemów.
      Dziś jest zdrowym, normalnie rozwijającym się 2 latkiem a my juz prawie
      zapomnieliśmy o jego falstarciesmile))
      • hanti Re: 31 tc 31.03.05, 08:10
        A ja podchodzę sceptycznie do pzetrzymywania ciąży po odejściu wód. A t dlatego
        że oba moje bąble przyszły na świat przed terminem właśnie po odejściu wód.
        Tylko że Kubę ambitny lekarz (pomimo że był to 35 tc) chciał jeszcze przetrzymać
        w brzuniu. Rezultat-zakarzenie wewnątrz maciuczne, wrodzone zapalenie płuc,
        zaraz potem zapalenie oskrzeli i ucha. Kuba w ciągu pierwszego miesiąca życia
        dostał więcej antybiotyków niż ja przez całe życie.
        Karolki, nauczona doświadczeniem nie pozwoliłam przetrzymać, urodziłam ją 8
        godzin po odejściu wód i w szpitalu spędziłyśmy 3 tygodnie, bez żadnych infekcji
        smile)) Pewnie że miała problemy związane z głębokim wcześniactwem, ale jej życie
        nie było zagrożone ( w przeciwieństwie do Kuby któremu dawano małe szanse na
        przeżycie).
        Pozdrownienia dla przyszłej mamusi i Twojego synka smile))
        • mptak23 Re: 31 tc 31.03.05, 09:43
          Ja sadze, ze za wszelka cene nie beda jej kazali trzymac ciazy.
          Na razie leukocyty i CRP sa w normie, wiec nie ma zakazenia. Jak nie daj Boze
          skocza do gory i antybiotyki nie pomoga to zapewne rozwiaza.
          Dzisiaj ma byc powtornie wazony na USG, ciekawe ile mu sie przytylo od
          ostatniego razu?
    • mamaigora1 waga na USG 31.03.05, 09:52
      Nie ufaj bezgranicznie tym danym o ciężarze z USG, z reguły sa zawyżone...
      • hanti Re: waga na USG 31.03.05, 10:21
        mamaigora1 napisała:

> Nie ufaj bezgranicznie tym danym o ciężarze z USG, z reguły sa zawyżone...

u nas były zaniżone smile))) Karolka miała ważyć 1500 g a ważyła 1700 g. Także być
        może dzidziuś będzie większy big_grin
        • mamaigora1 Re: waga na USG 31.03.05, 10:23
          W takim razie działa w dwie strony, ja dotychczas spotkałam sie tylko z
          zawyzonymi smile))
          Igor miał miec 1000g a miał 850g

Oczywiście mptakowi zyczę zanizonej!!!
    • monia23 Re: 31 tc 31.03.05, 22:47
      Również byłabym sceptyczna co do przedłużania na siłę ciąży. U mnie tak było,
      CRP wogóle miałam minusowe, leukocyty nie były aż tak drastyczne, podwyższone
      jak to w ciąży. A zresztą jeśli wody się tylko sączą to trudno stwierdzić jakie
      naprawdę są. Nie chcę straszyć ale lepiej mieć się na baczności. U mnie niby
      nic się aż takiego nie działo, nawet gorączki nie miałam, no nic. A w dzień
      cesarki tętno 120, leukocyty 30 tysięcy..i okazało się że wody były już
      zielone, mocne zakarzenie . Po paru miesiącach dowiedziałam się od lekarza
      neurologa , że gdyby ginekolodzy nawet o te parę dni wcześniej zrobili cesarkę,
      to synek może nie miałby wylewów dokomorowych mózgu, albo nie byłyby one tak
      drastyczne w skutkach (teraz ma zastawkę ze względu na wodogłowie
      pokrwotoczne). A wszystko przez to zakarzenie którego wcześniej jakoś nie było
      niby objawów. Ciekawe...Pozdrawiam i dużo zdrówka dla żonki i Dzidziusia!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka