Dodaj do ulubionych

Przepuklina

21.07.06, 15:19
Witajcie Mamy!
Czy ktoś ma doświadczenie z przepuklinka pępkową u maluszka? Jak się jej
pozbyłyście? Podobno sama znika w miarę wzmacniania się mięśni brzuszka. Czy
rzeczywiście?
Dzieki na odp!
Obserwuj wątek
    • ulap4 Re: Przepuklina 21.07.06, 16:01
      Witam!
      Moja córeczka miała przepuklinę pępkową i to bardzo dużą, nic z tym nie robiłam
      , nie zaklejałam itp., wchłonęła się sama po kilku miesiącach.
      Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
    • kawaro Re: Przepuklina 21.07.06, 19:37
      Lubek też miał przepuklinę pępkową. Pierwszy chirurg, do którego trafiliśmy nie
      kazał plastrować, tylko układać na brzuszku maluszka. Drugi, który widział tę
      przepuklinę (leżeliśmy wtedy w szpitalu) zaplasterkował i kazał to robić.
      3 lub 4 dni maluch miał plaster, skóra pod nim oparzona - odkleiliśmy (taka
      instrukcja) i następnego dnia będąc w szpiatlu na EPO , wstąpiłam na izbę
      przyjęć chirurgiczną, ażeby chirurg zaplasterkował przepuklinkę. Był to już
      inny chirurg (szpital Litewska - dr Warchoł), który kategorycznie zabronił
      plasterkowania i polecił, abym zapisała się do niego, do przychodni
      przyszpitalnej - miałam się powołać na niego, że mamy ustaloną wizytę (wiadomo
      jakie są problemy z zapisami). Byliśmy u niego kilka razy, zalecenia: jak
      najwięcej kłaść na brzuszku, w miarę rozwoju maluszka i jego nowych
      umiejętnosci ruchowych przepuklina miała zniknąć. I tak się stało. Mamy się
      tylko jeszcze pokazać jak maluch zacznie stawać/chodzić (ma teraz 8 m-cy).
      I takim sposobem bez plasterkowaniia ogromna góra wchłonęła się.
      U chłopców przepuklina jest mniej niebezpieczna, u dziewczynek, a właściwie już
      dorosłych kobiet potrafi wyjść przy ciąży.

Trochę się rozpisałam.

pozdr
      Kasia
      • mlagodna Re: Przepuklina 23.07.06, 23:44
        My mieliśmy ogromną przepuklinę, która utrudniała Grzesiowi wypróżnianie się.
        Nasz pediatra mówił że małe szanse na wchłonięcie się, chirurg kazał dużo kłaść
        na brzuszku a przy problemach z wypróżnianiem - chować ją i masować brzuszek.
        Posłuchałam mojej mamy - kupiłam papierowy plaster - zakleiłam cały brzuch -
        chowając fałd skóry do środka. Po paru tygodniach - plaster sam sie niszczył i
        odklejał więc go podcinałam - po całkowitym odcięciu plastra - ukazał się
        śliczny pępuszek schowany do środka. Pielęgnowaliśmy go kładąc go często na
        brzuszku smile) i przepuklina nie wróciła.
        Została nam jeszcze cholera pachwinowa... Musimy iść chyba na zabieg - odkładam
        jak moge...

pozdrowionka
        • tolka11 Re: Przepuklina 24.07.06, 11:42
          Pachwinowej nie warto odkładać. Im większe dziecko tym gorzej to znosi.U nas to
          zabieg jednego dnia [w normalnym szpitalu w ramach NFZ]. Rano na oddział
          wieczorem do domu. Laparoskopowo, więc nie ma śladu. Młody pierwszy zabieg miał
          na pół roku, drugi na rok [przepuklina była obustronna]. Zabieg + wybudzanie
          trwały 60 min.
          • moni_flis Re: Przepuklina 24.07.06, 12:36
            Nasz chirurg dzieciecy krytykowal plasterkowanie, twierdac, ze robi ono wiecej
            szkody niz pozytku! Wiekszosc przepuklin brzuszkowych samo sie wchlania, a
            cudowne uzdrowienie przypisuje sie noszonym plaster -co oczywiscie nie jest
            prawda! Wedlug specjalistow (chirurgow dzieciecyh nie pedatrow)
            najskuteczniejsze jest ukladanie dziecka na brzuszku!
    • mbkow Re: Przepuklina 24.07.06, 13:38
      synek tez ma przepukline pepkowa. ogladalo go 3 neonatologow i zaden nie kazal
      zaklejac, jedna pani doktor powiedziala, ze moge sprobowac. ale teraz jest
      fatalny czas na zaklejanie, caly czas goraco, wiec nie zakleilam. tak czy
      inaczej wszyscy powtarzaja, ze w miare wzmacnoania miesni zniknie. wierze im smile
    • mama_oliwki1 Re: Przepuklina 31.07.06, 08:17
      witaj moja Oliwcia miala przepukline pepkowa niebyla duza ale przy wysilku np
      gdy plakala to sie powiekszala wiec razem z chirurgiem doszlismy do wniosku ze
      dobrze by bylo ja zaklejac takimi specjalnymi plastrami, tak tez robilysmy i
      ladnie sie wszystko zagoilo. jezeli przepuklina jest dosc duza maluszek
      potrzebuje zabiegu ale mozna tego uniknac

pozdrawiamy Ewa i Oliwcia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka