Dodaj do ulubionych

badanie łożyska

21.10.06, 21:56
Dziewczyny powiedzcie mi proszę czy badanie histopatologiczne łożyska robi
się wszytskim wcześniakom? Pytam bo nikt mnie nie uświadomił jeżeli zostało
ono zrobione a jest to dla mnie istotne bo dwa lata temy zmarł mój jeden
bliźniak i być może wyniki dałyby mi obraz całej sytuacji.
Pozdrawiam Edyta
Obserwuj wątek
    • doda2004 Re: badanie łożyska 21.10.06, 22:00
      chyb powinnaś takie badanie otrzymać jeżeli dziecko zmarło. ja pytałam w swoim
      szpitalu(jestem z nowego sącza)i powiedziano mi ze wykonuje się takie badanie
      TYLKO kiedy dziecko umrze, a informacja kiedy jest ono do odebrania powinna być
      na wypisie pacjętki.nie wiem jak jest w wiekszych miastach.
    • roksana.cz Re: badanie łożyska 22.10.06, 21:46
      według mnie powinnaś wynik takiego badania otrzymać przy wypisie (zawsze przy
      zgonie maleństwa [*] dołączają do wypisu histopata). Z reguły w każdej klinice
      przy porodzie patologicznym robią badanie hitopatologiczne. Ja mimo, że nie
      otrzymałam swojego przy wypisie, to wystąpiłam z pismem i właśnie tydzień temu
      przesłali mi wynik.
      • edyta7705 Re: badanie łożyska 22.10.06, 22:06
        roksana.cz ale ja nie dostałam żadnego wypisu!!! Tzna ja dostałam wypis dla
        siebie na temat porodu, Konradek dostał tylko książeczkę zdrowia z zaleceniami,
        a od Nikodemka dostaliśmy tylko przyczynę zgonu. Może to to było?
        • roksana.cz do Edyty7705 i Kamapyp 23.10.06, 08:35
          Dziewczyny, jak pewnie zauważyłyście poniżej Axamit przesłała wzór pisma, jaki i
          ja wysłałam do kliniki.
          Nie adresowałam go do kontkretnej osoby tylko do Instytutu czyli Akadamia
          Medyczna w Gdańsku, Instytut Położnictwa i Chorób Kobiecych - dotarło, odesłali.
          Najlepiej zrobić to za potwierdzeniem odbioru, takie jest moje zdanie, ma się
          wtedy pewność, że koperta trafiła tam gdzie miała trafić.
          Odnośnie przyczyn zgonu Nikodemka, to całkiem możliwe, że właśnie tam załączyli
          Twój wynik, jeśli jednak nie to wyślij to pisemko - muszą na nie odpowiedzieć.
      • kamapyp Re: badanie łożyska 22.10.06, 22:25
        Roksana!Chciałam też dostać swój wynik histopat. Wiem, że miałam robiony ale nie
        dostałam wyniku. Do kogo należy się zgłosić żeby taki otrzymać? Do jakiejś
        konkretnej osoby? Czy ogólnie na oddział? Byłabym Ci bardzo wdzięczna za
        informacje ponieważ do tej pory nie uzyskałam jednoznacznej odpowiedzi dlaczego
        urodziłam przed terminem, myślę że ten wynik mógłby mi coś na ten temat
        powiedzieć. Pozdr!
        • szalicja Re: badanie łożyska 22.10.06, 22:38
          Dziewczynki, a ja miałam na wypisie podany nr. tel w szpitalu (Karowa), pod
          który trzeba było zadzwonić po chyba 6 tyg. od porodu i umówić się na odbiór
          wyników.
          Każda mama wcześniaka miała tą inf. na wypisie niezależnie od tego, czy dziecko
          przeżyło czy nie.
          Ja swojego wyniku nie odebrałam, ale chyba powinnam to zrobić...Niby nie planuję
          już drugiej ciąży, ale nigdy nic nie wiadomo.
    • axamit1 wzór pisma 22.10.06, 23:42
      Dzięki uprzejmości Denissy9, mogę "podesłać" Ci wzór pisma, które nalezy
      skierować do szpitala-prośby o wydanie wyniku badania łożyska.

"Zwracam sie z prośba o wydanie kserokopii wyniku badania lozyska mojej ciazy
      przy porodzie corki/syna urodzonej/ego w dniu.....w tym szpitalu.Urodzila sie
      ona w ... tygodniu ciazy, stad domniemam, ze takie badanie zostalo wykonane, ale
      wyniku nie otrzymalam. Wynik tego badania jest mi niezbedny do leczenia."

Pozdrawiam
      Kasia
      • kamapyp Re: badanie łożyska 05.11.06, 23:05
        Właśnie dostałam odpowiedź ze szitala odnośnie badania łożyska. Napisali mi, że
        cyt."w trakcie zabiegu nie stwierdzono makroskopowo patologii łożyska, nie było
        więc wskazań do wykonania badania histopatologicznego" a podobno przy każdym
        porodzie przedwczesnym robią takie badanie (ja urodziła w 33t.c.). Nie wiem w
        końcu jak to jest, czy w szpitalu w którym ja rodziłam są inne zasady? Trudno
        teraz coś stwierdzić, wysyłając pismo do szpitala miałam tylko nadzieję że może
        czegoś więcej się dowiem na temat przyczyn mojego przedwczesnego porodu, ale
        niestety...
        • roksana.cz Re: badanie łożyska 07.11.06, 17:11
          a to mnie zadziwiłaś!! Mówię szczerze, przecież każdy poród przedwczesny jest
          patologiczny, a gdzie rodziłaś?? ja w Gdańsku i nie było problemów z wynikiem -
          Roksana
          • kamapyp Re: badanie łożyska 07.11.06, 23:08
            Ja też jestem zdziwiona, tym bardziej, że doskonale pamiętam jak w trakcie
            cesarki lekarz mówił, żeby łożysko zabrać na badanie histopatologiczne, a teraz
            mnie informują że nie było takiego badania. Nie wiem o co chodzi, ale chyba nic
            więcej nie moge zrobić, żeby dowiedzieć się o szczegóły, a rodziłam w szpitalu
            klinicznym we Wrocławiu.
    • zorrgula Re: badanie łożyska 07.11.06, 23:21
      Jestem trochę, a nawet baaardzo zdziwiona. Ja nic takiego nie słyszałam, o
      łożysku na badanie. Zuza urodziła się w 28/29tc z wagą 830g po dopełnianiu. Czy
      mogę prosić szpital o wyniki takich badań??? U mnie nie było można stwierdzić
      na jakiej podstawie wystąpiła hipotrofia i małowodzie.
      Będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
      Pozdrawiamy Zuzia(29tc830g)&Ania
      • kamapyp Re: badanie łożyska 07.11.06, 23:33
        Witaj Aniu i Zuziu! Możesz wysłać pismo (wzór znajdziesz powyżej) na oddział w
        którym rodziłaś, oni wyślą Ci odpowiedź. Może dzięki temu czegoś się dowiesz. Ja
        niestety dalej wiem tyle samo.
        Pozdrawiamy!
        Kamila i Madzia
      • busiana Re: badanie łożyska 08.11.06, 21:05
        Aniu, popytaj, ja w sumie zaniedbałam sprawę i nie interesowałam się tym
        później, ale w czasie cesarki słyszałam rozmowę lekarzy o tym, że łożysko
        koniecznie do badania - więc może u Ciebie tez badali? to przeciez ten sam
        szpital!
    • denissa9 Do edyty7705 08.11.06, 15:01
      Ponieważ ja kiedyś załozylam watek na temat badań hispat lozyska
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=28916884
      moę tylko odpowiedzieć tylko, co się dowiedzialam od znajomych lekarzy
      pracujacych w szpitalach.
      Zalecenia szpitali ( ale nie jst to usankcjonowanie prawnie, stad nie wszystkie
      szpitale musza sie do tego dostosowac, bo nawet gdyby nie zastosowalyby sie ,
      nie ponosza konsekwencji) jest robienie badan hispatologiczncyh lozysk wszytkim
      wczesniakom , wychodzac z zalozenie, ze kazdy przedwczesny porod jest
      patologia. O ile robia tak gdanskie wszystkie szpitale to np. kolezanka
      pracujaca w szpitalu powiatowym powiedziala mi, ze oni tego nie robia, bo jest
      problem z histopatologiem w tak malym szpitalem i szkoda im kasy na takie
      badanie.
      Na twoim miejscu postapilabym inaczej- wystap do szpitala o wydanie kserokopii
      dokumentacji medycznej z wszytkimi wynikami badan robionymi w szpitali. W
      pismie musisz zaznaczy, ze to doczyczy ciecie, jak i twoich dzieci, bo kazde
      dziecko, gdy urodzi sie zywe ma oodzeilna historie choroby ( tu: noworodka). W
      przypadku synka, ktory zmarl, powinnas dostac wyniki sekcji zwlok- czy ja
      zrobiono.
      Wiem, ze sa to bolesne sprawy, ale zrob to dla siebie i dla swoich dzieci,
      jeszcze teraz masz czas, ( ja moj hispat lozyska wyciagnela ze szpitala po 9
      latach, wczesniej tez otym nie wiedzialam)) zeby powyciagac te dokumenty, a byc
      moze rozne wazne rzeczy tam sa napisane o tobie i twoich dzieciach.
      Wazne! szpitla musi tobie wydac historie choroby. Gdyby odmowil, twierdzac, ze
      np.zaginely skutkuje to doniesiem do prokuratury.
      Koszt tych kserokopii to tylko koszt ksero, jakie pokryjesz ( szpital nie moze
      od ciebie zazadac jakiej kwoty wiekszej niz ustalona w rozporzadzeniu - nie
      pamietam czy jest to 20 czy 30 gr za strone kopii)
      Powodzenia.
    • nati1011 Re: badanie łożyska 08.11.06, 17:02
      Unia Lubelska Szczecin.

Siostra urodziła w marcu wcześniaka - po poważnych komplikacjach ciążowych. Nie
      dostała bad histopat. Gdy po 3 miesiącach zwróciliśmy się o to badanie, to
      lekarz stwierdził, że wprawdzie były wskazania i on jesst zddziwiony, ale nikt
      takiego badania nie wykonał. Był to efekt 3 dniowych poszukiwań osobistych,
      choć rozważamy jeszcze złożenie wniosku na piśmie. Kto wie jaka będzie
      odpowiedź.
      • witka55 Re: badanie łożyska 08.11.06, 17:33
        Nic dziwnego, niestety .Rodziłam z Szczecinie w szpitalu w zdrojach i niestety
        też nie wykonano badania łożyska sadsad PARTACZE!!!!
        ]
        • lusia88 Re: badanie łożyska 08.11.06, 21:28
          Witka55 ja również rodziłam w Szczecinie w zdrojach i właśnie ostatnio nosiłam
          sia z zamiarem udania sie do nich z prośbą o wydanie wyników badania
          histopatologicznego łożyska ale z tego co tu czytam to szkoda zachodu a może
          poprostu tylko tobie nie zrobili tego badania wiesz mam kawałek do szczecina bo
          aż 100km i nie chciałabym jechać na darmo jak myślisz warto? a mam jeszcze
          jedno pytanie jestes zadowolona z opieki w zdrojach chodzi mi o ginekologię i
          oczywiście o OIOM. Pozdrawiam. Lusia mama Jakubka (Hbd30)obecnie 31 miesięcy.
    • u_brzoska Re: badanie łożyska 08.11.06, 21:24
      Ja rodzilam w Bielsku i mialalm zrobione badanie histopatologiczne, gdy
      wychodzilam po porodzie ze szpitala to powiedzieli mi zebym za 1.5 mies zglosila
      sie po wyniki histop.
      Chociaz tego nie zawalili...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka