kicius_85 14.07.08, 12:18 Mam pytanie do mam takich skrajnych wcześniaczków, ile leżaly po respiratorem?kiedy zaczęsto je karmic sondą? kiedy butelką? kiedy wziełyscie je pierwszy raz na ręce?? Kiedy zaczęto je ubierac?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariagajor Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 13:36 Mój synek 26 tydz waga 950g,pod respiratorem był 2 tygodnie,zależny od tlenu 52 doby,bezdechy jeszcze w domu,minęły po 2 miesiącach od wyjścia ze szpitala,karmiony był sondą od 7 doby życia,butelką dopiero przy wadze 1740g,bo spadała mu saturacja,pierwszy raz mogłam go wziąc na ręce jak miał 1,5 miesiąca,ale tylko na moment przebrania pościeli w inkubatorze,tak naprawdę 1 raz na tyle ile chciałam wzięłam go 2 tygodnie później,ubrany był praktycznie od początku,miałam na tyle cudne położne,że mogłam nosic mu ciuszki z domu,niewiem co jeszcze chciałabys wiedziec,pytaj chętnie odpowiem Odpowiedz Link
pa_yo Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 14:30 Igor 26tc. pod respiratorem - 33 dni pierwsze jedzenie sondą - 16 doba życia butelka - 5-6 tydzień zycia na ręce - ale dosłownie na jakies 5 minut opatulonego w kocyki i cuda niewida w jakimś 4 tygodniu zycia A siostrzyczki ubierały Igora chyba juz w 2 tygodniu zycia Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 14:48 Moja Julenka wczoraj skonczyła miesiac niestety wciaz pod respiratorem bo ma skoki saturacji( tak strasznie sie boje.. niedawno zaczeli ja karmic sondą ale raz organizm przyjmuje to mleko a raz nie .. tak mi ciezko i smutno ja wierze ze bedzie dobrze..tyle ze gorsze wiadomosci o stanie jej zdrowia mnie dobijaja Odpowiedz Link
mariagajor Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 15:20 Kochana u nas też nie było kolorowostale były złe wiadomości,wirusy,choroby spadki saturacji i różne podejrzenia łącznie ze ślepotą,ale pomału,naprawdę pomału dochodziliśmy do zdrówka,obecnie Filip ma 17 miesięcy (14 korygowane)i jak sobie przypomnę co przeszliśmy to jeszcze mnie ciarki przechodzą,myślę,że najcięższa walka juz za Wami>powiedz ile mała waży? Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 15:43 Jak się urodziła ważyła 610gr wczoraj ważyła 880gr waga powoli rosnie tylko ze coś te jelitka słabo rozwiniete i nie chcą za duzo mleczka przyjmowac Odpowiedz Link
justa-1234 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 16:19 czesc, moj Kacper urodzil sie w 24 tygodniu. BYl okolo 3 tygodni na respiratorze, potem dluuugo na cpcpie potem na maseczce do konca pobutu w szpitalu w ktorym byl 125 dni. Jedzenie stipniowo zaczeto podawac w drugim tygodniu zycia, butelka to dopiero pod koniec, piersia go karmilam. pozdrawiam i zycze szybkiego wyjscia Odpowiedz Link
mariagajor Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 16:35 Malutka pewnie przeszła martwicze zapalenie jelit i teraz jej jelitka muszą się nauczyc pracowac,zobaczysz będzie dobrze,a w jakim Szpitalu jest?W jakim mieście? Odpowiedz Link
judyta789 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 18:54 Witaj! moja Nikola urodziła sie w 26tygodniu z waga 700g, pod respiratorem 56dni, sonda karmiona od 45 dnia zycia ale przestali bo miała brunatno-zielone zalegania. Po zastosowaniu wleki od 66 dni znowu karmienie sonda, pozniej smoczek. Do domu wypisana po 102 dniach. Teraz ma 4 miesiace i tydzien (korygowany miesiac). Trzymam kciuki za twoj skarb Odpowiedz Link
traganek Mariagajor 14.07.08, 20:16 mariagajor napisała: > Malutka pewnie przeszła martwicze zapalenie jelit i teraz jej jelitka muszą się > nauczyc pracowac Pierwsze słyszę, żeby martwicze zapalenie jelit przechodziło się od tak. Jest to bardzo ciężki schorzenie przewodu pokarmowego. Bardzo niebezpieczne, z czego pewnie sobie nie zdajesz sprawy pisząc to w tym wątku. Jeśli byłby NEC to lekarze poinformowaliby na pewno mamę dziecka. - Nasze zdjęcia Odpowiedz Link
mamaroksanki84 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 18:37 Hej moja Roksanka urodzila sie w 24 tyg z waga 1090 i byla 47 dni pod respiratorem pozniej 7 dni cepap i 30 dni tlenoterapia.Sonda byla karmiona od drugiego tygodnia a butelka po ok 60 dniach.Na raczki dostalam ja kiedy zeszla z respiratora czyli ok po 47 dobach a ubierana byla jak wyszla z inkubatorka po 55 dobach.Zadawałam dokladnie taie same pytania jak ty.Ale teraz jest ok mala mimo dysplazji narazie nie choruje na plucka i oskrzela wiec mam nadzieje ze bedzie ok.Trzymaj sie Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 19:50 nic mi nie wiadomo o martwiczym zapaleniu jelit...musze zapytac.. mala lezy w Krakowie w Prokocimiu Odpowiedz Link
mariagajor Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 19:55 A co ogólnie mówią lekarze o malutkiej? Odpowiedz Link
traganek Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 14.07.08, 20:26 Moje bliźniaki (teraz dwuletnie) są z 26 tc. Zosia 770 gram i 35 cm, Antoś 950 gram i 40 cm. Pod respiratorem ok tygodnia. Potem długo tlenozależni. Antoś po 2,5 mca wyszedł do domu. Zosia spędziła w szpitalu 10 mcy głównie z powodu silnej dysplazji oskrzelowo- płucnej i refluksu żołądkowo- przełykowego. U tak małych wcześniaków najczęstsze schorzenia to: -dysplazja oskrzelowo- płucna: rozpoznaje się ją mniej więcej w 2-3 mcu życia po zdjęciu rentgenowskim. Długi pobyt pod respiratorem, tlenozależność wskazjują na dysplazję. Ma ją prawie każdy wczesny wcześniak. Mój synek przez długi czas w domu miał robione inhalacje ze sterydów ale teraz moje bliźniaki (już od roku) nie miały żadnej infekcji dolnych dróg oddechowych więc da się z tym żyć; - retinopatia wcześniacza- bardzo częsta choroba oczu, niestety wczesne wcześniaki są bardzo narażone. Jest 5 stopni. Powyżej drugiego stopnia robi się laseroterapię. Moje dzieci przeszły ją dwukrotnie. Dzięki czemu teraz dobrze widzą. Córeczka ma wadę w jednym oku; -martwicze zapalenie jelit- schorzenie niedojrzałego przewodu pokarmowego wymahające interwencji chirurgicznej - wylewy do centralnego układu nerwowego - problemy z napięciem mięśniowym i asymetrią. Trzymam kciuki, żeby malutka jak najdzielnej zniosła pobyt w szpitalu i szybko wyszła do domu. Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 15.07.08, 08:37 Ja narazie to stan ciężki ale stabilny. Od poczatku stwierdzili u niej jakąś infekcje dokładnie nie wiem ale zaraziła się pewnie odemnie, dostawała silny antybiotyk przez to miala problemy z sikaniem i musieli operacyjnie załozyc jej dialize.. Organizm nie przyjał tego antybiotyku zmienili na inny który na szczescie sie przyjał, infekcja wygoniona. Dialize sciagneli po kilku dniach bo slicznie zaczeła sikac. Potem przeszła zabieg zamkniecia przewodu Botalla. Zaczęli ją niedawno karmić poprzez sonde ale raz przyjmuje mleczko a raz nie do tego ostatnio ma skoki saturacji.. Strasznie sie martwie ale wiem ze lekarze robia co moga i ze wiele zalezy od jej wytrzymałosci.. Jest dzielna dziewczynką tyle juz wytrzymała wiec mamy nadzieje ze wytrzyma jeszcze troche..modlimy sie o to codziennie Odpowiedz Link
symilek Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 15.07.08, 12:25 Hej! Ja również miałam bliźnięta. Olga i Kamilka przyszły na świat 14. 04.08, ale została z nami tylko Kamilka. Urodziły się z wagą 700 g w 26 tyg.ciąży.Na respiratorze była 11 dni, potem przed zamknięciem PDA 3 dni, po operacji 5 dni, no i po laserach 1 dzień . W sumie 20 dni.Przeszła mnóstwo jak każdy skrajny wcześniaczek. Od samego początku mogłam dotykać jej w inkubatorze, ale na ręce wzięłam jak miała skończone 2 miesiące i przeszła wtedy do łóżeczka.Nie kangurowałyśmy się....???? Tolerowała moje mleczko i dostawała je sondą około 2 tygodni po urodzeniu (nie miała NEC).Po 88 dobach spędzonych w szpitalu jesteśmy w domciu. Przed wyjściem byłam z nią na oddziale prawie 2 tygonie, aby nauczyć ją karmienia butelką.Dodam,że leżała w dwóch szpitalach. Najpierw miałam do niej 150km!!!!, a potem tylko 70km. Udało się i od 11 lipca mam ją w domciu. Ładnie zjada i rośnie. Przy wypisie miała 1780g.Życzę ci powodzenia, dużo cierpliwości i wytrwałośći. Odpowiedz Link
mariagajor Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 15.07.08, 14:00 Kochana u nas było bardzo podobnie tyle,że bez dializ,ale reszta praktycznie taka sama,spadki saturacji synuś miał długo sondę z tego powodu również dłużej,ale wszystko skończyło się dobrze więc u Ciebie też tak będzie,wierze w to.Pisz co u malutkiej Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 16.07.08, 08:54 Wczoraj bylismy u Julci. Widac ze jest juz wieksza niz była, jezdzimy tam co 2-3 dni (mamy jakies 120km) i za kazdym razem dostrzegamy ze troszke jej przybyło co nas cieszy. Stan cieżki, ale stabilny. Lekarz nam powiedział ze te skoki saturacji to przez to ze juz troche pod tym respiratorem lezy..teraz to sie modle zeby mogli niedługo ją od niego odłaczyc.. dostaje częstsze dawki mleczka jak to nam lekarz wytłumaczył im wiecej organizm go przyjmie tym lepiej dla niej.. Malutka reaguje na ruchy, swiatło bo od razu staje sie bardzo ruchliwa. Robi takie fajne szpagaty mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.. Odpowiedz Link
agatkach Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 16.07.08, 11:59 Trzymam mocno kciuki za dzielną dziewczynkę ( dziewczynki są podobno silniejsze) Śledzę ten watek od początku i jestem z wami Musisz wierzyć że za dwa- trzy miesiące będziecie razem w domku a my z resztą mam wczęśnaczków przeczytamy nowy wątek Julcia wraca do domu Pozdrawiam i mocno wierzę że tak będzie Agata Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 16.07.08, 13:10 Pierwszy miesiac Julci minął nam bardzo szybko i mam nadzieje ze ten czas który spedzi w szpitalu zeby wyzdrowiec minie tak samo szybko.. Nie moge sie doczekac kiedy bede mogła ją przytulic.. Odpowiedz Link
traganek Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 16.07.08, 13:54 A jak te "szpagaty" wyglądają? najprawdopodobniej oznaczają problemy z napięciem mięśnowym. Czy mała jest już rehabilitowana?Zacznij już się rozpytywać o rehabilitację w Waszym mieście- gdzie jest i jaką metodą ćwiczą. Niestety po wypisie na rehabilitację czasami się długo czeka. A im dziecko mniejsze tym większe są efekty ćwiczeń. Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 16.07.08, 17:51 Ym o tym to nie miałam pojęcia myslalam ze poprostu malutka lubi ruszac sobie nózkami..musze zapytac lekarza...a jak to wyglada ja odbierałam to tak ze np jak ziewala to tak jakby sie naciągała podnosi nózki a czasem tak rozkłada szeroko prawie jak szpagat..myslisz ze to to o czym piszesz? Wczoraj rozmawiałam z rehabilitantką tam w szpitalu która przychodzi do maluszków i jej pomaga powiedziała ze kazdym dzieciatkiem trzeba sie zajmowac a co do Julki trzeba jeszcze troszke poczekac zeby podrosła..widziałam jak takie troszke wieksze dziecko dotykała tak jakby masowała i uciskała niektóre miejsca czy na tym polega rehabilitacja?? bo ja jeszcze nie wiem ale dzieki za rade rozejrze sie za rehabilitantami w miescie u mnie Odpowiedz Link
traganek Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 16.07.08, 21:42 Specjalistą od rehabilitacji nie jestem, ale wygląda to na obniżone napięcie mięśniowe. Masowanie i uciskanie to też rehabilitacja. Kiedy będziesz rozglądać się za rehabilitacją zorientuj się gdzie ćwiczą metodą bobath (łagodniejsza) i vojtą (dla niektórych "brutalna" ale ja bardzo ją polecam bo szybciej są widoczne efekty). Jeżeli stać Cię na rehabilitację prywatną (przy metodzie vojty jest to jakieś 50-70 zł tygodniowo) to możesz znaleźć rehabilitanta na stronach: www.ndt-bobath.pl/index.php?pID=find vojta.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=11&Itemid=10 Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 16.07.08, 22:24 Ogromnie Ci dziekuje za te namiary!! znalazłam dwóch terapeutów w moim miescie bede sie kontaktowac z nimi. wczesniej tez sie dowiadywałam mojej kolezanki dziecko było rehabilitowane metoda vojty takze wiedziałam ze u nas w miescie jest cos takiego. Co do tych dwóch rehabilitacji z tego co czytałam na internecie to chyba ta metoda vojty jest lepsza. Czy one sie róznia? i dlaczego dla niektórych vojta jest brutalna? Odpowiedz Link
barmagos Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 16.07.08, 14:13 Witam serdecznie Moja Julka z 26 tg. z waga 840g, leżała 14 dni pod respiratorem, potem był C-pap(n?)-juz nie pamiętam ile czasu, dom łóżeczka otwartego jak miała 2100, na ręce wzięłam bardfzo szybko, jeszce miała respirator- jak pielegniarki myły inkubator to dały mi ja do potrzymania, a potem to juz nie dawałam za wygrana i dopominałam sie przy każdej okazji o branie na rece- kangurowanie scislej- do domu wyszła po 2, 5 mca pobytu w szpitalu. Pozdrawiam i życzę zdrowia i wytrwałosci, cirpliwości i duuuzo siły Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 20.07.08, 10:16 Witam Wczoraj byliśmy u Juleńki waży już 980gr czyli prawie kg widać jak przybrała na wadze na buzi takie pućki fajne ma Niestety raz trawi to mleczko raz nie i 4 dni temu wystapiły małe problemy bo cos przestała sikac, podali jej srodki moczopedne i wszystko wróciło do normy ale ze wzgledu ze ma jeszcze ten antybiotyk przeciwbakteryjny(wycofuja go powoli poprzez zmiejszanie dawki) musieli podac jeszcze jeden antybiotyk ale nie bardzo zrozumiałam na co dzis sie dopytam i dlatego na razie odstawili mleczko robili jej przeswietlenie płucek i sa jeszcze słabo rozwiniete zeby mogli ja odłaczyc od respiratora podawanie 30% tlenu to duzo?? Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 20.07.08, 12:35 Te drugi antybiotyk to na jelitka zeby sie wzmocniły bo sa słabo rozwiniete eh biedna ta nasza kochana córenka mam nadzieje ze to wszystko wytrzyma Odpowiedz Link
marzena280476 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 20.07.08, 18:44 Dziewczynki,to siłaczki.Wierzę że się malutkiej uda. Odpowiedz Link
traganek Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 20.07.08, 21:16 30 % tlenu to nie dużo. W powietrzu jest 21 %, czyli to tylko 9% więcej. Moje dzieci po urodzeniu też tak miały. Ale w czwartym miesiącu życia Zosia ciężko zachorowała i podłączyli ją aż na 90%. Trzymam kciuki, żeby procenty malały Odpowiedz Link
symilek Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 21.07.08, 14:18 Na razie na zapas się nie martw.Moja Kamilcia była naprawdę krótko pod respiratorem, bo 20dn, ale co z tego,i tak przeszła sporo....Każde dzieciątko przedwcześnie urodzone ma (niestety, inne, indywidualne) dolegliwości.Kamilka miała wylewy najpierw II potem III/IV stopnia, zamykany PDA(23 doba), RDS(niewydolność oddechowa) I ,ROP III A (lasery jak miała 2 miesiące), sepsę (gronkowiec), dysplazję(BPD). Jedyne co nas ominęło to martwicze zapalenie jelit (NEC), a i tak nie wiem co przyniesie kolejny dzień...... Mama Kingi(3,5)40Hbd, Kamilki (3 m-ce) 26Hbd i Olgi-26 Hbd już w niebie Odpowiedz Link
jola23061978 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 21.07.08, 11:59 Moja Oliwia (26 hbd 910 gram, siostra KAsia aniołek 990 g) leżała baardzo długo pod respiratorem bo ok. 3 m-ce, potem maska tlenowa, nawet do domu braliśmy butle z tlenem i monitor oddechu w razie czego bo miała spadki saturacji straszne ale rzadko go używaliśmy. Z tego została nam dysplazja oskrzelowo-płucna ale łagodna postać bez konieczności inhalacji itp. Tlen (bardzo duże stężenie) niestety częściowo przyczynił się do zniszczenia siatkówki. Mimo laseroterapii Oliwia ma retinopatie V stopnia (widzi tylko światło)-jeździmy do Greifswald na witrektomie (cień nadzieji na baaardzo orientacyjne widzenie) Przewód Bottala operowany jak miała mc Mleczko sondą dostawała jak miała ok. 2 tygodnie - oj cięzko szło co dochodziłyśmy do paru ml to wracałyśmyśmy znowu domniejszych ilości bo zalegania itp NA rece dostałam ją jak miała ok. 2 m-ce (wtedy też pierwsze ubranka) od sympatycznej pielegniarki co uważała że Oliwia szybciej dojdzie do siebie. Inne pielegniarki nie dawały mi jej bo twierdziły że to szok dla dziecka (?). Może też z lenistwa lub braku czasu bo musiałyby się pofatygować przełożyć te kroplówki, tlen, dać krzesło, pomóc wziąć na ręce, obserwować co tam u nas. U nas niestety było dużo innych dolegliwości:straszna żółtaczka (bilirubina nawet 28 - do dziś inni lekarze zdziwienie dlaczego Oliwii nie zrobiono transfuzji krwi), Wylewy III/IV stopnia z tego powstało wewn. wodogłowie pokrwotoczne (wstawiono zastawkę jak miała 7 m-cy), sepsa z racji zarażenia gronkowcem (2 x ), padaczka (prawdopodobnie zespół Westa jak Oliwia miała pół roku). Wiele rzeczy się zmienia - słuch wychodził kiepsko a po pół roku idealnie, długo nie umiała oddychać a jednak po wyjściu do domu poradziła sobie, jadła mało i długo a teraz całkiem całkiem. Dużo czasu, cierpliwości, wsparcia bliskich, łez, radości ale z czasem jest coraz lepiej. pozdr Jola fotoforum.gazeta.pl/5,2,jola23061978.html jolaswierk@op.pl gg 7364737 tel 71 799 14 87 602 32 90 30 Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 23.07.08, 19:09 My po wizycie u Julenki wazy juz 1110gr. Podali jej mleczko inaczej nie poprzez sonde bo miała problemy z jelitkami, a poprzez kroplówke i jak na razie ładnie je trawi. Soki saturacji jak na razie ustały i mam nadzieje ze z dnia na dzien bedzie lepiej z oddychaniem. Pani dr powiedziała ze ma troszenke za duzy przyrost główki dzisiaj i maja jej zrobic badania czy nie dzieje sie tam cos niepokojacego mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze!!! dzis pierwszy raz trzymałam moja córeczke za rączke niesamowite przezycie i jaka ona juz duza w porównaniu z tym co było kilka tyg temu!!! Ja wierze bo trzeba wierzyc bo wiara czyni cuda!!! Odpowiedz Link
judyta789 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 23.07.08, 19:38 Kochana ciesze sie ze mogłas potrzymac mała za ręke, pamietam jak ja to przezywałam, od razu sie popłakałam. A i widze ze szybko przybiera na wadze, oby tak dalej. A co do głowki to nie martw sie wszystko bedzie dobrze. ucałowania od nas, dla dzielnej Julenki Moja Nikol fotoforum.gazeta.pl/u/judyta789.html Odpowiedz Link
goskagb Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 24.07.08, 08:23 Super ze przybiera na wadze, a trzymanie za rączkę to naprawdę rewelacyjne uczucie potrzebne zarówno mamie jaki dzidziusiowi bo jednemu i drugiemu dodaje siły . Trzymamy cały czas Kciuki za Malutką. Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 24.07.08, 12:45 Usg główki na szczescie nie wykryło żadnych zmian!!!jak ja sie ciesze..moja malenka kruszynka jest taka dzielna!!Jej siostrzyczka w niebie nad nią czuwa! Dorotko dzięki za pomysł z tym aniołkiem wczoraj zawieźlismy malutkiej i postawilismy kolo inkubatorka. Odpowiedz Link
symilek Re: Wcześniaki 25/26 ile pod respiratorem?i inne. 24.07.08, 17:50 Bardzo budujące, że na usg ok.. Pozdrowionka od mamy Kamilki (700g) Odpowiedz Link