zurawska.barbara 22.06.09, 17:47 dziewczyny, mam zagwostkę, chcę zamrozić szpinak na zimę, powiedzcie mi czy muszę go poddusić czy w ogóle juz zrobić z masłem i mąką, czy po prostu opłukać, wiecie jak się zabrać do tego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tumigutek5 Re: szpinak - jak mrozić 22.06.09, 19:06 Możesz opłukane liście, lub poddusic, z masłem i mąka nigdy nie mroziłam, bo to lubię na świeżo . Odpowiedz Link
akaef Re: szpinak - jak mrozić 23.06.09, 00:44 Ja płuczę dokładnie, zostawiam do wyschnięcia, siekam i zamrażam w woreczkach na surowo. Potam go zjadamy głównie w omletach Odpowiedz Link
gajmal Re: szpinak - jak mrozić 23.06.09, 12:01 ja mam propozycję szpinaku zrobionego tak, że nawet moja córka to uwielbia. Jest to danie obiadowe. 2 pęczki świeżych liści szpinaku dokładnie myjemy i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 5 minut, Odcedzamy i drobniutko kroimy. W międzyczasie gotujemy 150g kaszy jęczniej mazurkiej w osolonej wodzie, tyle czasu ile jest napisane na opakowaniu. Na patelni na smalcu smażymy trochę boczku (tak, żeby mieć skwarki, ale nie takie mocno spieczone, żeby nie były twarde), wrzucamy do tego najpierw odcedzoną kaszę, chwilę przesmażamy, później do tego dodajemy szpinak. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku i gotowe! Jest to naprawdę bardzo smaczne. Odpowiedz Link