Dodaj do ulubionych

co na kolki !!!! Błagam o pomoc

10.08.09, 22:19
Witam od dwoch dni syn 2,5 miesiaca mniewa kolki nie wiem co sie dzieje, debridat nie dziala. czy polecacie cos ?
Ja wyczytalam ze bobotic jest dobry i proszek troisty czy ktos o tym słyszał ??
Obserwuj wątek
    • kinder0610 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 10.08.09, 22:28
      Powiem szczerze u nas niestety nic nie pomagało. Dzieciątko męczyło się do 4
      miesiąca. Tak się darło wieczorami że nie wiedziałam co robićsad
      • mama_janka007 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 10.08.09, 22:36
        probowalam wyszukac pare linkow z tego forum, bo temat omawiany juz
        czesto i wiele tu znajdziesz przydatnych wskazowek- ale wyszukiwarka
        akurat nie dziala.
        wiec: oprocz standartow- cieple oklady np.nagrzane reczniki, cieple
        kapiele, kladzenie na brzuszku, ROWEREK!!! i masowanie brzuszka,
        ktore skutki moga miec mniej lub bardziej widoczne, nam pomogly
        krople SAB SIMPLEX. zadne herbatki koperkowe, zadne debrid. nie daly
        tych efektow co te krople.
        od momentu ich stosowania kolki w sumie minely. jezeli nie karmisz
        piersia wprowadz butelki antykolkowe. polecam "dr.browns" z czystym
        sumieniem.
        • mama_krasnalka Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 10.08.09, 22:43
          antykolkowe stosuje z aventu butelki od pocatku maly dostal debridat ale tez nie dziala sad a espumisan ??
          • martha_sz2 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 10.08.09, 22:47
            Mój mały miał kolki dwa dni, kupiliśmy INFACOL skład podobny jak ESPUMISAN. Cenowa ok.20 zł. Zadziałał niemal natychmiast. Polecam serdecznie + butelki antykolkowe Dr Browns.
            • mama_janka007 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 10.08.09, 22:50
              probowalismy tylko espumisan- bez efektow.
          • mama_janka007 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 10.08.09, 22:54
            wiesz, ja tym z aventu nie ufam... tak samo jak innym ktore nie maja
            takiego ustrojstwa w srodku jak dr.brownsa. tam widze, ze faktycznie
            cos zostalo zamontowane, jest dodatkowa rurka, dodatkowy zawor i
            widze, ze jest faktycznie jakis mechanizm. dlatego od poczatku
            wlasnie po nie siegnelam. mialam jeszcze jedna, taka wygieta jak
            banan z nie-wiem-jakiej-firmy i ona juz nie sprawdzila sie jak
            brownsy.
            • mama_krasnalka Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 10.08.09, 23:01
              acha wyczytalam jeszcze ze infacol dziala co myslicie o tym i jeszcze bobotic
              • mama_janka007 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 10.08.09, 23:05
                zapytaj wiec lekarza czy mozesz podac infacol i wyprobuj. sab
                simplex i tak jest w polsce (byl przynajmniej przed 6-cioma
                miesiacami jeszcze) nieosiagalny i trzeba go z niemiec zamawiac.
                • martha_sz2 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 10.08.09, 23:10
                  Słyszałam, że sab simplex ma w składzie to samo, co infacol. Nie trzeba
                  sprowadzać wypróbuj najpierw infacol. My mamy jeszcze butelki antykolkowe
                  szwedzkiej firmy MAM ale nie ma ich w Polsce.
                  • mama_janka007 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 10.08.09, 23:34
                    a pisalas wczesniej, ze infacol ma to samo co espumisansmile no a
                    espumisan dla nas niet...
                    tak jak napisalam, niech zapyta sie lekarza czy moze podac infacol,
                    jezeli ten nie zadziala, zawsze moze sobie sprowadzic sab simplex.
                    • martha_sz2 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 11.08.09, 00:03
                      Bo te wszystkie leki mają bardzo zbliżony skład (różne proporcje tych samych składników) tylko produkuje inna firma no i cena inna - tak powiedziała pani mgr w aptece wink a sab simplex jest w aptekach, znalazłam w necie. No ale masz racje, bez wiedzy lekarza lepiej nie ryzykować.
    • jak47 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 11.08.09, 00:04
      wszystkie krople o których piszecie zawierają ten sam simeticon
      tylko w innych stężeniach. Największe stężenie ma chyba sab simplex
      i dlatego najlepiej działa, a z Polskich bobotic. Musisz spróbować.
      Niestety bardzo często pomaga czas, przewód pokarmowy musi dojrzeć.
      A na jakim mleku jesteście?
      Sab simplex można kupic bez recepty w Niemczech, na allegro chyba
      też sprzedają.
    • artdesign84 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 11.08.09, 02:43
      sab simplex - u nas pomógł po ponad 2ch miesiącach poszukiwań. Kolki
      sie skończyły dzień po pierwszej dawce i już nigdy nie wróciły.
      • mama_krasnalka Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 11.08.09, 09:19
        dziekuje za dosc liczna odpowiedz, mąz kupil infacol, i małemu jak na razi epomogł (ODPUKAC W NIEMALOWANE STUK PUK)ale ja podaje w ten sposob ze daje mu co drugie karmienie pol miarki czyli tylko raz naciskam ten dozownik, mały szczesliwszy, wyciszyl sie :] kupki robi co drugie karmienie własnie no i jeszcze purka oby juz tak zostalo . Mamy 2,5 miesiaca i mysle podawac mu to prez miesiac, ale bede robic przerwy lub podawac nie co drugie a co trzecie karmienie, na razie przez ten tydzien bedzie zazywal to co drugie karmienie :]

a jak sie ma ten infacol w ogole do lekow kotre zazywaja nasze malenstwa? my jemy CEBION muliti, hemofer, witamine D, kwas foliowy
        • ewelajnawrocek Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 11.08.09, 09:26
          no i pamiętaj o rowerkowaniu malca, to naprawde pomaga..no i pisałas
          o przepuklince, u nas jak mąż odprowadzał to szły pryczki..Lekatka
          mowiła, ze gazy się w mogą w tejze przepuklince kumulowac i nie mają
          ujscia..
          • mama_krasnalka Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 11.08.09, 10:18
            tylko ze ja zuwazylam dzis ze jak mldy sie nie napina to ta przepuklina nie wyskakuje, wiec nie mam co odprowadzac poki co . no i rowerowanie i kladzenie na brzuchu obowiazkowe
            • 1980adrienna Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 11.08.09, 12:25
              hej
              u nas był ten sam problem, no i z przepukliną również
              pomógł sab simplex, zmiana mleka na bebilon pepti
              polecam też herbatkę plantex (1saszetka na 50 ml wody)
              oraz gripe water dajesz jedną łyżeszkę po posiłku
              czasami pomagam dziecku odporwadzić gaziki czopkiem glicerynowym
              (nigdy termometrem!!!) to tez jej sprawia ulgę.
              • mama_krasnalka Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 12.08.09, 12:05
                no u nas dziala, daje mu herbate rumiankowa a ten sab simpleks to nasz polski infacol tzn ten sam skladnik :]
                my jeszcze mamy stosujemy zagestnik do mleka bo małemu sie ulewa i stad moze sie dzieje jak dzieje z ta kolka ;[

a jak przpeuklina ? cos pomoglo czy .....
    • fryzzia Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 11.08.09, 14:35
      u nas nic nie pomagalo crying
      chyba probowalismy wszystkiego . a potem wszystko odstawilismy i... troche
      lepiej sie zrobilo. znalezlismy metode ... po kapieli do fotelika samochodowego
      ze smokiem i pod cieplym kocem bujanie i tak ok 1h . a jak zasnal to do lozka.
      czasem trwalo to dluzej niz godzine. po kilku tygodniach przestalo skutkowac i
      wtedypomagala hustawka a potem rece a teraz juz przeszlo . trwalo to chyba ze 2
      miesiace sad
    • asiula1987 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 12.08.09, 16:03
      kiedys bylam tak zdesperowana ze pojechalam na pogotowie tak sie synek darl,
      pani dr zapisala debridat ale powiedziala ze na rezultaty trzeba poczekac poza
      tym to jest lek glownie na usprawnienie pracy jelit czyli kupki ale kolki dzieki
      temu niby tez ma ograniczyc ulatwiajac odprowadzanie gazow,
      kiedy wyszlam od pani dr maly tak sie zaczal drzec ze sie sama przestraszylam,
      takie wyyyycie okropne jak u bitego psasad sama sie rozplakalam bo probowalam go
      uspokoic a on tak wyl...poszlam z powrotem i ona polecila przekladanie dziecka
      przez swoje ramie, tzn ze tak jak sie trzyma normalnie dziecko podnosisz wysoko
      tak zeby brzuchem lezalo na samym ramieniu, glowa ma zwicac na plecy a nozki na
      klatke piersiowa,
      moja mama znowu sugerowala przekladanieprzez kolano, prawie ta sama technika, i
      kiedys tak zrobilam kiedy juz nie wiedzialam co robic ale maly tylko zwymiotowal
      cale mleko, kolka preszla niedlugo, czy to dzieki tej metodzie? nie wiem ale
      przeszlo
      • asiula1987 Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 12.08.09, 16:05
        aha nie dodalam ze to oczywiscie ma byc bardzo delikatna czynnosc, nie nalezy
        przyciskac brzucha dziecka, tylko polozyc (na ramieniu np) i lekko kolysac w tyl
        i przod
    • mufik Re: co na kolki !!!! Błagam o pomoc 12.08.09, 17:22
      Też przez to przechodziliśmy - u młodego było naprawdę z kolkami nieciekawie.. Próbowaliśmy wszystkiego, łączenie z polecanym Sab simplexem. Herbatki zaogniały sytuację, jak i Grape water (niektórym bardzo pomaga). U nas zadziałał rewelacyjnie Debridat, synek brał go dosyć długo (chyba z 4 czy 5 miesięcy) z tym, że to taki lek, który nie działa od razu. Debridat zaczyna być skuteczny po ponad tygodniu do dwóch. U nas się to potwierdziło. Do tego czasu i potem bardzo dobrze sprawdzał się właśnie Infacol. Życzę Wam, aby bóle u malucha szybko bezpowrotnie mineły.
      • malgosia.3 skąd wziąć sam simplex 12.08.09, 18:52
        dziewczyny, czy któraś wie gdzie można kupić sab simplex? na allegro
        nie ma...?
        • mama_krasnalka Re: skąd wziąć sam simplex 12.08.09, 20:06
          sab simplex to, to samo co infacol takze zawiera simeticonum 40 mg/ml a jest o wiele tanszy !!!!
          • martha_sz2 Re: skąd wziąć sam simplex 12.08.09, 20:20
            sab simplex można dostać na ebay.pl ale skoro to jest to samo co infacol to najpierw jego wypróbuj
          • mufik Re: skąd wziąć sam simplex 12.08.09, 20:55
            Ale nie do końca tak. SS ma właśnie więcej substancji czynnej niż Infacol:
            Z ulotki:
            SS - 1 ml zawiesiny zawiera 69,19 mg simeticonu.
            Infacol czy Espumisan - 1 ml zawiera 40 mg simetikonu.
            Dlatego na niektóre dzieci właśnie działa tak zbawiennie SS.
            • mlagodna Re: skąd wziąć sam simplex 12.08.09, 23:43
              Więc nic prostrzego - odpowiednio większa dawka i wyjdzie na to samo... smile
              U mnie przy obydwojgu była masakra, z tym że młody miał ogromną przepuklinę do
              tego więc techniki były podobne.
              Natychmiast wszystko wiatrotwórcze rzeczy odstawiłam - w tym najgorszy - czyli
              wszystkie koperki!!!
              Najskuteczniejszy, poza infakolem i debridatem okazał się... masaż antykolkowy.
              Noszenie przewieszonych maluchów i masowanie ich ramieniem, przy każdym
              przewijaniu i wieczorem w newralgicznych godzinach masażem antykolkowym
              ogrooomnie pomogło i pozwoliło przetrwać do 6-go miesiąca ich życia smile [Masaż: 4
              razy mocniejsze pogłaskanie brzuszka, 4 kółeczka na brzuszku za wskazówkami
              zegara i na koniec przycięcie nóżek do brzuszka na 5-8 sekund. I tak w kółko
              kilka - kilkanaście razy]
              pozdrowionka i cierpliwości smile
              • malgosia.3 Re: skąd wziąć sam simplex 13.08.09, 12:22
                Dzięki Wielki ot nie pomyślałam, że można dac więcej tych kropel...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka