Gość: blondynka IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 19:13 zwalniam przed zakrętem - najpierw wciskam hamulec czy sprzęgło, czy mogę oba naraz, co by zręcznie zmienić bieg??? - pytam, bo mój instruktor też blondyn....:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tor Re: sprzęgło czy hamulec??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 20:32 Najpierw hamulec potem z trzymanym hamulcem wciskasz sprzęgło, redukujesz do niższego biegu i powoli zwalniasz sprzęgło kontynuując hamowanie.. W ten sposób wykorzystasz hamowanie silnikiem oraz hamulcem zasadniczym. W zakręcie jedziesz równo a wychodząc przyspieszasz do dopuszczalnej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blond Re: sprzęgło czy hamulec??? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.04, 07:05 dzięki za jasną i szybką odpowiedż! wypróbuję na najbliższej jezdzie... pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miga Re: sprzęgło czy hamulec??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:53 Mnie na kursie uczyli najpierw sprzęgło a póxniej hamulec. Tak się przyzwyczaiłam i tak było łatwiej ale gdy poszłam na doszkalanie trafił mi się instruktor, króry zapytał "a po co Pani tak w ogóle to sprzęgło?". Powiedziałam, że tak mnie uczyli. Dojeżdżaliśmy do zatłoczonego ronda i musiałam przychamować a on oczekując tego powiedział "a teraz Pani zrobi tak: najpierw nadepnie sam hamulec, płynnie ale powoli i sprzęgła jeszcze nie ruszać..." Przed nami zrobił się luz więc zdjęłam nogę z hamulca i pojechałam dalej zupełnie nie używając sprzęgła. I na pytanie "czy to sprzęgło było teraz po coś Pani potrzebne?" wiedziałam już, że nie... tylko chyba z tego "przyzwyczajenia"... Można więc nie używać sprzęgła gdy chcemy tylko lekko przychamować (uwaga! ale nie dociskając całego hamulca!), dla pewności, żeby nie zgasł warto więc tylko pod koniec wcisnąć sprzęgło. Więc tak jak napisano w komentarzu powyżej: najpierw hamulec a później sprzęgło, a jeśli hamujemy tylko ciut... można i bez sprzęgła. Szerokiej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQ Re: sprzęgło czy hamulec??? IP: 193.111.144.* 19.10.04, 15:52 sprzegla nie uzywamy aby dodatkowo hamowac silnikiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egal Re: sprzęgło czy hamulec??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 00:11 W czymś nazywanym 'redukcją biegu' (np. przy skręcie) przyjęte jest, ze najpierw zaczynasz hamowanie, a następnie zmieniasz bieg. Z tego wynika, że najpierw hamujesz, a dopiero potem wciskasz sprzęgło :) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: sprzęgło czy hamulec??? IP: 81.190.171.* 23.10.04, 16:31 Jak będziesz miała auto z obrotomierzem to możesz spróbować tak jak ja robię. Sprzęgło wciskasz dopiero gdy obroty spadną do ok 1000 w przeciwnym razie gdy najpier póścisz gaz (hamujesz silnikiem) wciskasz sprzęgło a auto jakby leci do przodu szybciej niż powinno, dlatego jeśli jedziesz szybko to najpierw hamulec, jak jedziesz wolno to sprzęgło. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś