Gość: kola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 22:43 tak w skrocie napiszcie jakie sa po kolei czynnosci na gorce. Bede bardzo wdzieczny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ani Re: gorka IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 19.07.05, 01:34 Górka - zatrzymujesz się przed linią, zaciągasz ręczny, szukasz momentu ciągu i gdy juz go znajdziesz puszczasz ręczny ( możesz dodać lekko gazu) i jedziesz do przodu... Odpowiedz Link Zgłoś
moorva Re: gorka 19.07.05, 11:05 1. Lewą nogą naciskam pedał sprzęgła do oporu i wrzucam pierwszy bieg, popuszczam sprzęgło, prawą nogą naciskam pedał przyśpieszenia i jadę do przodu. 2. Gdy samochód jest na wzniesieniu, lewą nogą naciskam do oporu pedał sprzęgła, a prawą pedał hamulca. 3. Lewą nogę trzymam na pedale sprzęgła, zaciągam hamulec ręczny, a prawą ściągam z pedału hamulca. 4. Popuszczam sprzęgło. 5. Gdy czuję, że samochód chce jechać, prawą nogą naciskam lekko pedał przyśpieszenia i jednocześnie opuszczam hamulec ręczny i jadę do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: gorka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 18:26 Mi to instruktor wytłumaczył "tak na chłopski rozum" ;] : 1. wjeżdzasz na górkę 2. wciskasz sprzęgło, sekundkę potem hamulec 3. zaciągasz ręczny 4. puszczasz nogę z hamulca 5. popuszczasz sprzęgło tak, że czujesz takie "drżenie auta" jakby się tak delikatnie trzęsło :P <jak to ktoś napisał "czujesz że chce ruszyć"> 6. dodajesz gazu, ale bez przesady :) jak dasz za mało to Ci zgaśnie (uważaj!) 7. powoli spuszczasz ręczny i jedziemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: gorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:55 a ja dodam, że najlepiej miec zamknięte okna przy tym manewrze, niby banał, ale wtedy słychać, że samochód "chce ruszyć" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: gorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 23:05 można tez zamiast ręcznego użyc nożnego hamulca- mnie tak było łatwiej :) Odpowiedz Link Zgłoś