ariana93 30.10.05, 16:29 JAK USTAWIACIE LUSTERKA NA PLACU .Piszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quille Re: LUSTERKA,LUSTERKA 30.10.05, 17:27 nisko, tak żeby widzieć tylne koło, ale dziś np przesadziłam - ustawiłam za bardzo nisko i robiąc kopertę nie widziałam pachołka... więc za bardzo nisko też być nie może Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja No właśnie, jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:39 Głupie to, wiem, ale na kursie cały czas jeździłam na puncie z ręcznie ustawianymi lusterkami i wiedziałam, że na placu muszę je ustawić jak najbardziej w dół i do siebie. Na egzaminie miałam punto z elektrycznie ustawianymi lusterkami, dałam je max w dół i do siebie i ledwo przejechałam łuk, bo nie widziałam linii :-( Czy mam teraz chodzić po ulicy z wiaderkiem farby i pędzlem i prosić właścieli punt z elektrycznie ustawianymi lusterkami, żeby dali mi spróbować je ustawić tak żebym zobaczyła namalowaną przez siebie linię? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kundziorek Re: No właśnie, jak? 30.10.05, 17:47 Wiem coś o tym. Ja też miałam na egzaminie problem z lusterkami i nie widziałam linii łuku:( One po prostu nie dają się ustawić tak nisko jak manualnie ustawiane, a jak za mocno pociśniesz od dołu to odskakują:/ Trzeba to robić z wyczuciem i nie ustawaiać za bardzo na oponę (musi być ją widać ale bez przesady), ja robiąc drugi raz łuk odsunęłam lusterko trochę od samochodu i było lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurek Re: No właśnie, jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 19:20 W piątek po raz pierwszy po baaaardzo długiej przerwie wylądowałam na polu manewrowym. Nowy instruktor i nowe ustalenia. Dawniej jechałam po łuku, obserwując tyczki. Dziś każą mi obniżyć lusterka na maksa. Czy naprawdę nikt już nie uczy "na słupki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: No właśnie, jak? IP: *.chello.pl 30.10.05, 19:30 ja ucze sie na Punto i lusterka ustawiam ręcznie i daje max w dół- ale następnym razem postaram się dać je wyżej i zobacze co z tego wyjdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: No właśnie, jak? 31.10.05, 03:49 Gość portalu: kinga napisał(a): > ............ustawiam ręcznie i daje max w dół.............. ______________________________________________________________________ Powiem Wam tak ! System NAUKI jest porąbany!!!!!!!!!!!!!!! Do egzaminuuuuuu macie się przygotować na jakichś wariackich 'zasadach'!!!! W realnej jeździe , w lusterku masz widzieć co jest za Tobą(i troszkę w bok). Czy realna osoba kierująca pojazdem mechanicznym, zwanym "samochód", przestawia lusterko do parkowania, a później do jazdy???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
quille Re: No właśnie, jak? 31.10.05, 10:53 zgadza się, tylko jest jeszcze jedno ale jak kiedyś będę jechać ulica i zobaczę miejsce np do kpperty, w którym na oko mieściłabym się samochodem na centymetry tak jak na egzaminie to sobie odpuszczę i pojadę gdzie indziej, gdzieś gdzie jest szerzej... ale racja, że parkowanie na egzaminie w prawdziwych warunkach, bez tyczek znikających z małych okienek (cały czas mnie nurtuje jak zaparkuje jak będę mieć samochód bez tego małego okienk :-/), bez obniżonych lusterek jest znacznie bardziej praktyczne to że ja się zmieszczę po kilkunastu godzinach pomiędzy tyczkami to jedno, a to czy zaparkuję na normalnym stanowsiku obok innych samochodów to drugie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuty Re: No właśnie, jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 23:01 >Czy realna osoba kierująca pojazdem mechanicznym, zwanym "samochód", >przestawia >lusterko do parkowania, a później do jazdy???????????? Tak - realna osoba ustawia lusterka tak aby zobaczyć to co da się zobaczyć. Może również wykorzystać do tych celów pomoc innej osoby (egzaminatora?) system kamer, czujników itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
ariana93 Re: LUSTERKA,LUSTERKA 31.10.05, 14:08 Dzieki wielkie że mnie oświeciliście.Mój instruktor powiedział żebym na placu ustawiała lusterka tak aby w rogu ów wspaniałego zwierciadła zobaczyć klamkę.Mało tego była to klamka znajdującą się przy drzwiach kierowcy.Nieporozumienie przecież przy takim ustawieniu lusterek nie można właściwie ocenić odległości pojazdu od lini zatrzymania.Nie wszyscy powinni zostawać instruktorami.Wiem komu zawdzięczać porażki na egzaminach.Jeszcze raz wielkie dzięki za wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linka Re: LUSTERKA,LUSTERKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 23:45 Czy ktoś wie czy na egzaminie podczas wykonywania manewrów można zmienić ustwienie lusterek jeżeli źle się widzi np. linię? Zastanawiam się czy traktowane jest to jako nieumiejętność przygotowania samochodu do jazdy czy też jest dopuszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: LUSTERKA,LUSTERKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 00:39 Gość portalu: linka napisał(a): Czy ktoś wie czy na egzaminie podczas wykonywania manewrów można zmienić ustwienie lusterek jeżeli źle się widzi np. linię? Też bym to chciała wiedzieć. Mi egzaminator kazał przygotować samochód, po czym miałam ustawić go w rękawie. Jak już do niego wjechałam zauważyłam, że nie widzę lini ale nie odważyłam się ruszyć lusterek, bo przecież mogłam usłyszeć, że samochód miał już być przygotowany. Rękaw jakoś przejechałam (za drugim podejściem), ale przy parkowaniu skośnym nie widząc linii ograniczającej ustawiłam się tak, że przednie koło miałam na niej i jak tylko ruszyłam miałam oblaną przez to pierwszą próbę (drugą zawaliłam pchając się na tyczkę...). To jak to jest? Można zmienić ustawienie lusterek? (Tym razem zapytam o to przy "Czy są jakieś pytania", ale może ktoś z Was wie?). Odpowiedz Link Zgłoś
busio71 Re: LUSTERKA,LUSTERKA 07.11.05, 17:11 A jak źle fotel ustawisz to już też go nie zmienisz? Czy podczas normalnej jazdy ustawiasz lusterka tylko w garażu bo później nie wolno... Mam wszystkie kategorie prawka i nigdy nie miałem takiego dylematu - jeżdżąc na kursie można przecież wypracować sobie odpowiednie pozycje lusterek - żołnierz na szkoleniu uczy się trzymać karabin a nie podczas akcji! Pozdrawiam busio Odpowiedz Link Zgłoś
kundziorek Re: LUSTERKA,LUSTERKA 07.11.05, 23:09 Nie do końca to prawda bo lusterka elektryczne różnią się od tych ustawianych ręcznie, więc nie nauczysz się tego podczas kursu. Za to możesz się mocno zdziwić, tak jak ja podczas egzaminu:( Ja poprawiłam sobie lusterko robiąc łuk po raz drugi (za pierwszym razem nie widziałam linii), ale wolałam nie patrzeć jaką minę ma egzaminator. Podejrzewam że jakby był chamski to by się dowalił (np. mógłby mi w kartę wpisać, że nieprawidłowo przygotowałam samochód do jazdy). Nie wiem czy za to można oblać. Teoretycznie można za wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
w357 POMYŚLCIE 07.11.05, 23:14 Ta dyskusja nie ma sensu!!!!!!!!!!!!!! Przed rozpoczęciem jazdy,wędkowania,strzelania,pierdzenia itd. Masz przygotować "sprzęt" do użytku. Niby lewe lusterko jesteś wstanie 'przechylić' w czasie jazdy wystawiając rękę za okno(chyba,że jest elektrycznie sterowane)........ Eeeee tam. Zastanówcie się ? Może łatwiej jeżdzić TAXI'ówką :-) Odpowiedz Link Zgłoś