Dodaj do ulubionych

Pytanie do pontus_euxinus!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 18:58
Chciałbym się zapytać czy zbyt szybka zmiana biegu na wyższy może mieć jakieś
negatywne skutki na samochód, bo spotkałem się z zarzutem zbyt szybkiego
przełączania biegu przy niepełnej prędkości do danego biegu np. przy 50 km/h
na czwórkę???????????????? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pontus_euxinus Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! 26.09.06, 21:36
      ma wplyw taki, ze nie powinno przeciazac sie silnika. jednak sprawa jest o tyle
      dyskusyjna, o ile jakim autem jedziemy, w jakich warunkach, jak
      mamy "zaladowany" samochod, w jakim terenie poruszamy sie.

zatem jesli jedziemy po plaskim, nie zamierzamy przyspieszac raptownie, to
      czemu nie mozna na 4, a nawet na 5? ale jesli podjezdzalibysmy pod gorke i np.
      zaladowani, to juz raczej 3.

Zastanawia mnie, SKAD u egzaminatorow - przynajmniej w Lodzi - bierze sie
      pomysl, by jechac Corsa C, 50 km/h na trzecim biegu?
      • Gość: Sitek Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! IP: *.chello.pl 26.09.06, 22:04
        ojejejej...na piatym biegu przy predkosci 50km/h, czy zaladowany czy nie, czy
        taki samochod czy owaki, to po to mamy skrzynie biegow, aby dostosowywac bieg do
        predkosci i obrotow silnika. Wiele zalezy od silnia, w zaleceniach producentow
        jest zawarta informacja, ze nie mozna uzywac zbyt wysokich przelozen przy
        niskich obrotach silnika. Prosze np. sprawdzic na swoim samochodzie. Prosze
        pojedzic na bardzo niskich obrotach z wlaczonym czesto wysokim biegiem i
        sprawdzic ile zacznie auto spalac paliwa. I jeszcze....sa wzniesienia pod ktore
        mozna tez a nawet trzeba podjechac np na drugim biegu.
        A tak nieco ironizujac...to moze w Lodzi sa na egzaminach tylko trzy biegowe
        Corsy :-)

W Warszawie podczas egzaminu, trzeba na dluzszych odcinkach wlaczac czwarty
        bieg, ale bardziej chodzi tu o sprawdzenie egzaminowanego czy potrafi ten bieg
        wlaczac i czy potrafi ewentualnie zredukowac z biegu czwartego np. na drugi.
        • pontus_euxinus Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! 26.09.06, 22:29
          Gość portalu: Sitek napisał(a):

> ojejejej...na piatym biegu przy predkosci 50km/h,

ja tam Corsa 1,2 jezcze czesto 5, po plaskim juz z predkoscia od 55 wzyż.
          jedzie, nie prostestuje. spala ja zawsze 7 po miescie.
          • Gość: Sitek Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! IP: *.chello.pl 26.09.06, 23:45
            To w takim razie jakie predkosci i obroty osiagasz na drugim biegu na trzecim
            czy na czwartym, skoro piaty bieg wrzucasz przy predkosci 55 km/h ? Ile gazu
            musisz wcisnac, aby z 55km/h rozpedzic sie do wyzszych predkosci. Co z
            wykorzystaniem momentu obrotowego ?
            • pontus_euxinus Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! 27.09.06, 08:37

> To w takim razie jakie predkosci

odpowiednie, by jezdzic bezpiecznie w ruchu miejskim.

> Ile gazu musisz wcisnac, aby z 55km/h rozpedzic sie do wyzszych predkosci.

tyle ile potrzeba.
    • Gość: Sitek Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! IP: *.chello.pl 27.09.06, 11:09
      Czyli do tzw. dechy, zeby to auto rozpedzic na piatym biegu z predkosci 55km/h
      do wyzszej. Ale może odpowiesz na pozostałem pytania, jakie obroty osiagasz i
      pradkości przy nizszych przelozeniach ?
      I pytanie podstawowe. Jestes instruktorem, a zatem, czy tak uczysz ?
      • kruwsko66 Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! 27.09.06, 11:35
        to jesdzcze zalezy od samochodu ja jadac 50km/h musze wlaczyc 4 bo samochud sie
        tego domaga a mam starego pasata 1.8 i pod gure tesz ciezko idzie
        • Gość: !!!!!!!!!! Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! IP: *.adsl.net.t-com.hr 27.09.06, 13:43
          kruwsko66 napisał:

> to jesdzcze zalezy od samochodu ja jadac 50km/h musze wlaczyc 4 bo samochud
          sie tego domaga a mam starego pasata 1.8 i pod gure tesz ciezko idzie

ano, jerzeli samochud tego wymaga i to w dodatku pod gure tesz, to oczywiscie
          mosisz wlanczac ten 5 biek, bo przeciesz marz starego pasata, a i kruwsko z
          ciebie niezle jak potstawowyh zasat ortograwii sie nie naoczylas!!!
      • pontus_euxinus Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! 27.09.06, 19:51

> Jestes instruktorem, a zatem, czy tak uczysz ?

ucze jazdy na kazdym biegu.
        A wyobraz sobie, ze wiele osob ktore douczam, w czasie kursu nie mialo
        stycznosci z 4, nie mowiac o 5 biegu. I pozniej widzi sie osoby rżnące silnik 3
        bieg, 5000 obrotow.

Corsa przy predkosci 60 km/h -
        - na 5 biegu ma 1700,
        - na 4 ok. 2000
        - na 3 ok. 2500
        max. moment obrotowy przy 4000 tys. obrotow, max moc przy 5500. cos jeszcze?
        • Gość: Sitek Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! IP: *.chello.pl 28.09.06, 05:44
          Nie przesadzaj z tym, ze tak wiele osob nie mialo stycznosci z 4 czy piatym
          biegiem. Nie oczerniaj swoich kolegow po fachu. Ok, uczysz jazdy na kazdym
          biegu, tylko zadalem konkretne pytanie, czy uczysz wrzucania piatego biegu przy
          predkosci 55km/h czyli wedlug Twojego stylu jazdy.
          Podales obroty przy niektorych biegach, Wiec jesli wrzucasz te biegi przy
          obrotach, ktore wymieniles nie wykorzystujesz max. momentu obrotowego.
          "Cos jeszcze?" Oczywiscie, mozesz cos jeszcze napisac.
          A tak na marginesie. Moze warto nie tylko douczac, ale samemu sie douczyc, np w
          szkole doskonalenia techniki jazdy. Korzystalem i polecam.
          • pontus_euxinus Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! 28.09.06, 09:43

> Nie przesadzaj z tym, ze tak wiele osob nie mialo stycznosci z 4 czy piatym
            > biegiem.

nie przesadzam. tak jest.

> Nie oczerniaj swoich kolegow po fachu.

nie oczerniam.
            Stwierdzam fakt, ktorego nie rozumiem. nie rozumiem dlaczego wielu
            egzaminatorow WYMAGA jazdy na 3 biegu w czasie egzaminu - sa osoby na tym forum
            ktore to potwierdza! a szkoly nauki jazdy ucza w taki sposob. Wierz mi, ze
            wiele osob "zdziwilo sie" ze w aucie jest 4 bieg. o czyms to swiadczy.

> ...czyli wedlug Twojego stylu jazdy.

kazdy instruktor narzuca w pewnien sposob swoj styl jazdy.

> Podales obroty przy niektorych biegach, Wiec jesli wrzucasz te biegi przy
            > obrotach, ktore wymieniles nie wykorzystujesz max. momentu obrotowego.

czy to oznacza ze mam jechac caly czas 4000 obr/min?
            wyjasnij prosze Forumowiczom, skoro posiadasz taka wiedze.

> Moze warto nie tylko douczac, ale samemu sie douczyc, np w szkole
            doskonalenia techniki jazdy. Korzystalem i polecam.

nie zaprzeczam i kiedys skorzystam. nie jestem "alfa i omega".
            od Ciebie moze tez czegos sie dowiem?

PS: to, ze podalem ze jezdze na 5 biegu przy predkosci ok. 55-60 km.h nie
            oznacza, ze ciegle tak jezdze. Owszem czasem czy to z lenistwa, czy tak po
            prostu, w pewnych warunkach nie przelaczasm biegu na wyzszy.
    • Gość: Do krówska Re: Pytanie do pontus_euxinus!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 15:22
      Ty lepiej idz do pierwszej klasy i tam się naucz poprawnie gramatycznie i
      ortograficznie pisac!!!!!!! Bleeee
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka