Dodaj do ulubionych

problem z rondem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 21:00
mam takie pytanko mianowicie chodezi o ronda bo gdy instrukto kaze mi skrecic
na rondzie w lewo i potem za rondem znowu w lewo to moge jechac tylko z
skrajnego lewego pasa czy moge ze srodkowego?
Obserwuj wątek
    • kasiunia0310 Re: problem z rondem 23.05.07, 22:30
      wyobraz sobie ze jedziesz jedno kierunkowa o dwoch pasach ruchu... z ktorego
      pasa skrecasz w lewo? ze skrajnego i na rondzie jest tak samo... przynajmniej
      tak mi sie wydaje :) dokladnie niewiem... jestem poczatkujaca kursantka
      ;-)pozdrawiam
    • Gość: loser Re: problem z rondem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 12:05
      Domyślam się, że pytanie dotyczy większego ronda.
      Gdy dojeżdżamy do takiego ronda i mamy polecenie skręcenia w lewo to szukamy
      wzrokiem znaku pionowego (F-10), na którym są strzałki, które określają, który
      pas ruchu, dla kogo jest przeznaczony.
      Jeśli nie ma takiego, to szukamy znaku poziomego czyli strzałek kierunkowych na
      jezdni.
      Jeśli jest tylko jeden pas ruchu dla skręcających i zawracających to zajmujemy
      ten pas ruchu. Jeśli jest więcej to zgodnie z zasadą ruchu prawostronnego,
      skrajny prawy (dla skręcających w lewo).

Rondo opuszczamy zgodnie z tą zasadą.
      Wyjątek możemy zrobić jeśli skrajny prawy pas ruchu, byłby za rondem kończącym
      się (bo np jest tam przystanek).
      Ale na jazdach szkoleniowych lepiej zajmować ten, aby uczyć się później
      zmieniania pasa ruchu.

Większe rondo (3 pasy ruchu) z sygnalizacją świetlną można opuszczać w zasadzie
      z dowolnego pasa ruchu. O ile np pas wew (skrajny lewy) nie jest np przeznaczony
      tylko dla skręcających w lewo lub zawracających,
      Zajęcie dowolnego pasa ruchu nie jest wykroczeniem w ruchu drogowym ale na
      egzaminie może być uznane za błąd. Na egzaminie należy "trzymać się" prawej strony.

Ps. Nie możesz zmienić instruktora? Za każdym razem gdy nie będzie mu się
      chciało Tobie czegoś wytłumaczyć będziesz pytać się na forum?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka