Dodaj do ulubionych

Ruszanie z dwójki

IP: *.aster.pl 18.06.07, 18:00
Chciałbym się dowiedzieć czy ruszanie z dwójki niesie za sobą jakiekolwiek
negatywne skutki względem samochodu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ivra Re: Ruszanie z dwójki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 18:02
      Jest wieksza szansa, ze Ci silnik zgasnie.
      • blekitna_18 Re: Ruszanie z dwójki 18.06.07, 20:05
        A na egzaminie mogę oblać przez to że rusze z 2? Jeżeli bym zapomniała zmienić na 1 ale udało by mi się ruszyć?
        • emusia Re: Ruszanie z dwójki 18.06.07, 20:45
          ja ruszyłam z 2 i nie oblałam ale to może zależeć od egzaminatora.
        • Gość: natalia Re: Ruszanie z dwójki IP: *.aster.pl 18.06.07, 20:55
          raczej za to nie oblewają a czasem sie zdarza ruszyć z dwójki lepiej jednak na
          egzaminie tego nie robić, na pewno ma to negatywny wpływ na samochód samochód
    • instruktor15 Re: Ruszanie z dwójki 18.06.07, 20:48
      > negatywne skutki względem samochodu?
      Tak! Są negatywne skutki. Szybsze zużycie sprzęgła. Nadmierne obciążenie układu
      korbowego etc.
    • watashi79 Re: Ruszanie z dwójki 18.06.07, 22:10
      Gość portalu: strzala ---------> napisał(a):

> Chciałbym się dowiedzieć czy ruszanie z dwójki niesie za sobą jakiekolwiek
      > negatywne skutki względem samochodu?

instruktor na jazdach dodatkowych mi powiedział, że uporczywe ruszanie z dwójki
      niewątpliwie świadczy o kunszcie obsługi sprzęgła, ale żebym na egzaminie się
      tym jednak nie chwalił ;)

nie sądzę, żeby za to uwalili (jeśli Ci nie gaśnie), ale miłemu egzaminatorowi
      może się włączyć tryb upierdliwego dziada. choć, jakby się uparł, to mógłby to
      pewnie podciągnąć pod nieznajomość "sposobu używania mechanizmów sterowania
      pojazdem".

natomiast ruszenie z dwójki może pomóc jeśli leży śnieg.
      • Gość: strzala ----> Re: Ruszanie z dwójki IP: *.aster.pl 19.06.07, 01:00
        Prawo jazdy mam od grudnia, także nie o egzamin chodzi a o kwestię czysto
        mechaniczną.
        • Gość: natalia Re: Ruszanie z dwójki IP: *.aster.pl 19.06.07, 09:14
          Najlepiej dowiedz się w warsztacie u jakiegos mechanika, moze Ci wytłumaczy
          dokladnie. Rzeczywiśćie ruszanie z dwójki na śniegu slyszałam że jest przydatne
          ale gdyby normalnie tak mozna by było zawsze robić to pewnie samochody
          niebyłyby w ogóle wyposarzone w jedynkę.
          • Gość: strzala ---> Re: Ruszanie z dwójki IP: *.aster.pl 19.06.07, 12:24
            No wiesz... na dwójce auto ma sporo ograniczoną dynamikę. Bez jedynki niemożliwe
            byłoby ruszanie pod słynną górkę.
        • watashi79 Re: Ruszanie z dwójki 19.06.07, 17:01
          Gość portalu: strzala ----> napisał(a):

> Prawo jazdy mam od grudnia, także nie o egzamin chodzi a o kwestię czysto
          > mechaniczną.

nie jestem mechanikiem, ale biorąc na logikę
          • Gość: Tomek Re: Ruszanie z dwójki IP: *.gre.pl 21.06.07, 22:06
            Zależy jakim samochodem i w jakich warunkach.

DODGE VIPER ma w instrukcji sugestię, by w mieście ruszać z czwórki :P.
          • watashi79 forum "eksploatacja samochodu" 21.06.07, 22:20
            możesz jeszcze spytać na forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=534
            tylko wklej tu linka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka