Gość: strzala ---------> IP: *.aster.pl 18.06.07, 18:00 Chciałbym się dowiedzieć czy ruszanie z dwójki niesie za sobą jakiekolwiek negatywne skutki względem samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ivra Re: Ruszanie z dwójki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 18:02 Jest wieksza szansa, ze Ci silnik zgasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
blekitna_18 Re: Ruszanie z dwójki 18.06.07, 20:05 A na egzaminie mogę oblać przez to że rusze z 2? Jeżeli bym zapomniała zmienić na 1 ale udało by mi się ruszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
emusia Re: Ruszanie z dwójki 18.06.07, 20:45 ja ruszyłam z 2 i nie oblałam ale to może zależeć od egzaminatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Ruszanie z dwójki IP: *.aster.pl 18.06.07, 20:55 raczej za to nie oblewają a czasem sie zdarza ruszyć z dwójki lepiej jednak na egzaminie tego nie robić, na pewno ma to negatywny wpływ na samochód samochód Odpowiedz Link Zgłoś
instruktor15 Re: Ruszanie z dwójki 18.06.07, 20:48 > negatywne skutki względem samochodu? Tak! Są negatywne skutki. Szybsze zużycie sprzęgła. Nadmierne obciążenie układu korbowego etc. Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 Re: Ruszanie z dwójki 18.06.07, 22:10 Gość portalu: strzala ---------> napisał(a): > Chciałbym się dowiedzieć czy ruszanie z dwójki niesie za sobą jakiekolwiek > negatywne skutki względem samochodu? instruktor na jazdach dodatkowych mi powiedział, że uporczywe ruszanie z dwójki niewątpliwie świadczy o kunszcie obsługi sprzęgła, ale żebym na egzaminie się tym jednak nie chwalił ;) nie sądzę, żeby za to uwalili (jeśli Ci nie gaśnie), ale miłemu egzaminatorowi może się włączyć tryb upierdliwego dziada. choć, jakby się uparł, to mógłby to pewnie podciągnąć pod nieznajomość "sposobu używania mechanizmów sterowania pojazdem". natomiast ruszenie z dwójki może pomóc jeśli leży śnieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strzala ----> Re: Ruszanie z dwójki IP: *.aster.pl 19.06.07, 01:00 Prawo jazdy mam od grudnia, także nie o egzamin chodzi a o kwestię czysto mechaniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Ruszanie z dwójki IP: *.aster.pl 19.06.07, 09:14 Najlepiej dowiedz się w warsztacie u jakiegos mechanika, moze Ci wytłumaczy dokladnie. Rzeczywiśćie ruszanie z dwójki na śniegu slyszałam że jest przydatne ale gdyby normalnie tak mozna by było zawsze robić to pewnie samochody niebyłyby w ogóle wyposarzone w jedynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strzala ---> Re: Ruszanie z dwójki IP: *.aster.pl 19.06.07, 12:24 No wiesz... na dwójce auto ma sporo ograniczoną dynamikę. Bez jedynki niemożliwe byłoby ruszanie pod słynną górkę. Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 Re: Ruszanie z dwójki 19.06.07, 17:01 Gość portalu: strzala ----> napisał(a): > Prawo jazdy mam od grudnia, także nie o egzamin chodzi a o kwestię czysto > mechaniczną. nie jestem mechanikiem, ale biorąc na logikę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ruszanie z dwójki IP: *.gre.pl 21.06.07, 22:06 Zależy jakim samochodem i w jakich warunkach. DODGE VIPER ma w instrukcji sugestię, by w mieście ruszać z czwórki :P. Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 forum "eksploatacja samochodu" 21.06.07, 22:20 możesz jeszcze spytać na forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=534 tylko wklej tu linka :) Odpowiedz Link Zgłoś