Gość: bambam IP: *.chello.pl 02.01.08, 09:09 po wyjeździe z ośrodka i skręceniu w prawo gdzie się zatrzymać: przed torami czy za? Słyszałam juz dwie różne opinie od instruktorów. ZA torami są trójkąty z linią zatrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: tramwaje na Odlewniczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 10:56 Lepiej przed torami , jeśli nie masz pewności ,że szybko wyjedziesz na główną(widzisz np. że jest spory ruch na głównej) , albo przynajmniej dobrze się upewnij czy nie jedzie jakiś tramwaj zanim przekroczysz tory. Ja tak właśnie robiłam na egzaminie i na kursie.Tam jest trochę przekichana sytuacja , miedzy torami a miejscem zatrzymania jest mało miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoRD Re: tramwaje na Odlewniczej IP: 80.48.90.* 02.01.08, 18:49 ....Faktycznie....Różni ludzie mają różne teori, ale PoRD jest jeden! Przed owymi torami tramwajowymi jest znak "Uwaga Tramwaj-Torowisko"! Znak ten nie zobowiązuje do zatrzymania , a jedynie uprzedza o możliwości natknięcia się na Tramwaj. Co trzeba zrobić wedle Przepisów ? Zwolnić i upewnić się czy droga jest wolna ? Jeżeli NIE, to wtedy zatrzymać i przepuścić tramwaj, ewentualnie nie wjeżdżać na torowisko jeżeli nie ma możliwości kontynuowania jazdy. Faktem jest, że jest to dość trudne jeżeli nie zna się terenu.... Tramwaje jeżdżą tam dość żadko. Zwalniając w odpowiedniej odległości widać czy nadjeżdża Tramwaj lub stoij na przystanku (dość długo-jadący w lewo). Jeżeli Tramwaj stoi na przystanku, to Motorniczy nie może ruszyć jeżeli skrzyżowanie jest zajęte. Tak więc przepis o torowisku działa jak obosieczny Miecz. Jeden drugiemu nie może przeszkadzać , ani wymuszać pierwszeństwa. Niezdecydowanym proponuje pojechać tam nieco wcześniej i poobserwować zachowanie innych kierowców, a później przeanalizować co Wy w tym momencie powinniście/możecie zrobić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odwołujący się Re: tramwaje na Odlewniczej IP: 212.76.37.* 04.01.08, 23:27 PoRD więcej namieszałeś niż pomogłeś. Wydaje mi się że egzamin jeszcze przed tobą albo fartownie zdałeś. Podobna sytacja byla omawiana na tym forum więc kto chce ten znajdzie w archiwum. Odpowiedz Link Zgłoś