Dodaj do ulubionych

Nalewka Św.Hildegardy - problem z alkoholem

13.08.12, 19:24
Witam,
Może ktoś będzie potrafił mi pomóc lub poradzić. Chciałam zacząć/zaczęłam kurację jedną z nalewek według receptury Św. Hildegardy. Nalewka ma 9% alkoholu, pije się (takie są zalecenia) 20ml przed i po każdym posiłku (6xdziennie).
Ja generalnie alkoholu nie pijam w ogóle, kiedyś pijałam za czasów młodości imprezowo, ale potem miałam problemy depresyjne i poczułam jak alkohol źle na mnie działa więc zupełnie odstawiłam (to już pare lat).
No, ale sądziłam, że taka nalewka to lekarstwo i napiłam się wedle zaleceń 20ml i poczułam się okropnie, nie pijana, ale słabo, zawroty głowy i niepokój psychiczny... Kolejną porcję wypiłam dopiero następnego dnia - jedną łyżeczkę od herbaty, ale efekt podobny...

Czy można mieć aż tak silną reakcję na alkohol? Czy coś to oznacza, czy coś jest nie tak z moim organizmem?

No a druga sprawa - nalewka ma oczyszczać wątrobę, a przecież alkohol chyba jej szkodzi... to jak to z tymi nalewkami jest? Dodam, że nalewka jest na czerwonym winie, zakupiona w sklepie, nie własnej roboty.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • turpin Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z datami 15.08.12, 09:09
      Zważ proszę, że św Hildegarda z Bingen żyła w XII wieku. Nie robiono wówczas nalewek, bo nie znano szerzej procesu destylacji alkoholu, który w Europie upowszechnił się dopiero na przełomie XV i XVI wieku.

Zatem już sama nazwa tej nalewki jest podejrzana.
      • laelia4 Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z datami 15.08.12, 10:00
        Ciekawe, jednak przepis na tę i inne zdrowotne nalewki podała w swojej książce sama Św.Hildegarda, twierdząc, że czerwone wino najlepiej konserwuje właściwości ziół i takie nalewki są najskuteczniejsze, jak to zatem wytłumaczysz?

Póki co nalewkę stosuje moja mama od tygodnia i twierdzi, że różnica jest ogromna, ustąpiły uderzenia gorąca na tle hormonalnym i samopoczucie znacznie lepsze.

Wyczytała, że nalewki należy pić łyk, sądzę więc, że producent trochę przesadził z tymi 20ml... zmierzyłam mój łyk i to max 8-10ml ;-)

Tyle pije teraz dwa razy dziennie rozcieńczone sokiem i jest ok :)

Chyba po prostu nie lubie smaku alkoholu, a gdy go nie czuje, nie ma też "sensacji" po wypiciu.
        • turpin Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z datami 15.08.12, 14:52
          Ach - zatem to nieporozumienie terminologiczne - dla mnie nalewka musi być na spirytusie albo przynajmniej na tęgiej gorzale. W tym sensie najwyraźniej różnimy się ze św. Hildegardą i jej epigonami, którzy znaczenie tego terminu rozciągają także na mieszaniny zawierającą ledwie wino.

Przepraszam za zamieszanie.
    • 6pandusia Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z alkoholem 26.08.12, 19:42
      Witam, polecam przepis na nalewkę świętej z przepisu Stefani Korżawskiej,:
      pęczek zielonej pietruszki + głóg owoce ( ja dałam 50g kupiony w ziołowym sklepie) zalałam czerwonym wytrawnym winem albo białym, jak kto woli,w ilości 4 sztuki, dodałam laskę wanilii oraz korę cynamonu, zostawiłam wszystko na 10 dni w słoju na słońcu, potem wlałam do garnka i zagotowalam tak 10 min, żeby pozbyc się alkoholu, przecedzilam i dodałam 0.5 l miodu jeszcze raz zagotowac, bo miód jest śluzotwórczy i przelac do butelek zakręcic, ja trzymam w lodówce i dolewam trochę do herbatek ziołowych z przepisów Pani Stefanii.
      Super lekarstwo nawet dla dzieci w takim wydaniu :)
      • laelia4 Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z alkoholem 27.08.12, 11:28
        Witam,

Bardzo dziękuję za poradę. Czy dobrze rozumiem, że gotowanie powoduje ulatnianie się alkoholu? Jeśli tak to oznacza, że i nalewkę Św.Hildegardy mogłabym po prostu dłużej pogotować by pozbyć się procentów. Zależy mi na tej właśnie nalewce ze względu na jej działanie na hormony. Porada zatem bardzo cenna - dziękuję :)
    • medycynaludowa Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z alkoholem 27.08.12, 11:33
      Myślę, że Pani reakcja na alkohol jest taka dlatego, że Pani psychicznie jest nastawiona negatywnie na alkohol. Jednak mogą być również inne przyczyny.
      Co do oczyszczania wątroby to nie znam lepszego sposobu, niż sok jabłkowy. Oczyszcza całą wątrobę, wszystkie kamienie wychodzą z wątroby. Bardzo skuteczny sposób. Jeżeli Pani jest zainteresowana, serdecznie zapraszam do kontaktu mailowego.
      Zapraszam również do zapoznania się ze stroną
      www.folkmedicine.eu
      Jest to strona Europejskiej Akademii Medycyny Ludowej gdzie została opracowana kompleksowa metoda uzdrawiania. Praktycznie każdą chorobę można wyleczyć za pomocą medycyny naturalnej. Sauna, zabiegi borowinowe, elektrostymulacja, bioenergoterapia, fitoterapia, apiterapia i wiele innych zabiegów medycyny ludowej.
      Zapraszam do kontaktu!
      Europejska Akademia Medycyny Ludowej
      Plac Dworcowy 2C
      58-160 Świebodzice
      www.folkmedicine.eu
      e-mail: forbidden.by@gmail.com
    • fgite50 Re: Nalewka Św.Hildegardy - problem z alkoholem 12.07.17, 21:11
      ja kupiłam już gotową nalewkę na sklep-hildegarda.pl/pl/c/Nalewki-Sw.-Hildegardy/21 i jest super :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka