didolec2000 23.05.06, 23:33 A czemu budda byl taki gruby? Co? Lubił sobie podjeść? Hę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jamila Re: Na dobranoc pytania dziwne 23.05.06, 23:46 :))) O ile wiem (a buddyzm zajmowal mnie zawsze najbardziej;), Budda Gautama nie byl wcale gruby (co widac we wszystkich prawdziwie sakralnych przedstawieniach). Natomiast popularna - ludowa wizja azjatycka (zwlaszcza indochinska i chinska) przedstawia go jako grubasa, bo szczesliwy czlowiek to dla nich czlowiek pulchny. Bierze sie to podobno z doswiadczania glodu przez te nacje...Osobiscie nie znosze tych figurek grunaskow, bedacych glownym gadzetem eksportowym na Zachod. Wierz mi, ze zaden prawdziwie buddyjski wizerunek nie przedstawia Buddy jako otylego:) Odpowiedz Link
didolec2000 Re: Szczupły budda 24.05.06, 08:28 Moje uznanie Jamili. Myślałem, że to pytanie pozostanie martwym. Fakt przedwcześnie osądziłem i skazałem. Więc ten wizerunek(nie jedyny jak piszesz) to kwestia uwarunkowań kulturowych, sprawa wyobrażeń raczej i próby dopasowania jego domniemanego wyglądu do ówczesnie istniejącego kanonu szczęścia. Twoje wyjaśnienie jest w pełni sadysfakconujące.Żeczywiście sporo wiesz na ten temat. Pozdrawiam i dzięki Odpowiedz Link
sister_moon Re: Szczupły budda 25.05.06, 00:16 tez jestem pelna podziwu dla Twojej wiedzy w TCM, ja dopiero raczkuje :( Odpowiedz Link