12.06.13, 17:03
Powodowany lokalnym patriotyzmem chciałbym zachęcić do lektury a także do oglądania. Znalazłem dzisiaj w sieci wspaniały album poświęcony najbardziej charakterystycznemu elementowi krajobrazu warmińskiego. Chodzi oczywiście o przydrożne kapliczki. Chyba w żadnym rejonie kraju nie zachowało się ich tyle. Są świadectwem tej najbardziej autentycznej pobożności. Tym co najbardziej wyróżnia te kapliczki jest ich niepowtarzalna architektura.
Przechodzę koło nich praktycznie codziennie, są dla mnie elementem krajobrazu, ale nadal widzę, zwłaszcza w zimie jak przechodnie zdejmują nakrycie głowy przechodząc koło kapliczki. Fakt, jest to coraz rzadszy widok, ale nadal dość często spotykany.
Przeglądając tekst tej książki natknąłem sie na naprawdę piękne zdjęcia. Często kapliczki stoją w szczerym polu. Warto wtedy zatrzymać się i po prostu zadumać się.

www.domwarminski.pl/images/dw/kapliczki_b/kapl_1-312.pdf
https://www.img.f4a.eu/images/837730123.jpg
Obserwuj wątek
    • mader1 Re: Kapliczki 12.06.13, 19:00
      Kapliczki na szczęście są jeszcze w "powszechnym użyciu" w wielu rejonach. W okolicach Garwolina w maju wciąż zbierają się tam kobiety, dziewczęta na codzienną modlitwę. Praskie (warszawskie) kapliczki można obejrzeć tu:
      www.twoja-praga.pl/praga/kapliczki
    • mader1 Re: Kapliczki 12.06.13, 19:04
      Praska madonna w całej krasie:

https://www.twoja-praga.pl/praga/kapliczki/1765.html
      • isma Re: Kapliczki 12.06.13, 21:58
        A takie u mnie w Bronowicach:
        kapliczkiprzydrozne.blogspot.com/2010/06/kapliczka-skrzynkowa-matki-bozej.html
        i ta - wotum za wyorany na polu skarb - uwieczniona na obrazie Gierymskiego:
        wikimapia.org/11826896/pl/Kapliczka-%C5%9Bw-Jakuba-z-1867-r
        i te dwie w najbliższym sąsiedztwie, w tym kolumna małżonków Szymona Słabego i Zofii Wieczorkówny, moja ulubiona:
        www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=8dbe5905-2879-4645-b4fd-4998d70e79a4
      • mader1 Jeszcze raz 12.06.13, 22:26
        tym razem w postaci linku do całej informacji o Praskiem Madonnie
        www.twoja-praga.pl/praga/kapliczki/1765.html
    • otryt Re: Kapliczki 13.06.13, 01:20
      Śliczne kapliczki w tym albumie. Na codzień właściwie nie widuję kapliczek. Latem, gdy wyjeżdżam na wieś, to je spotykam. I krzyże przydrożne. Cieszę się, że są.
    • luccio1 Re: Kapliczki 13.06.13, 21:11
      W Małopolsce wciąż są okolice, gdzie Wierni sami - bez księdza - odprawiają przy krzyżach, figurach albo kapliczkach przydrożnych Nabożeństwo Majowe i Czerwcowe (tak jest np. w okolicach Starego Sącza - w Dziedzictwie Świętej Kingi).
      • mader1 Re: Kapliczki 13.06.13, 22:45
        W okolicach Garwolina też się modlą. Rozmawiałam też z duszpasterzem młodzieży na Pradze. On razem młodzieżą stara się przywrócić też te modlitwy w Warszawie przy praskich kapliczkach smile Nie jest to łatwe

Ale... jest taka miejscowość Chrząszczówka, w gminie Kołbiel, czasem wracamy tamtędy ze wsi. Tam kapliczka- maleńki budyneczek- stoi na niewielkim ... rondzie. W okresie nabożeństw majowych i czerwcowych panie, które się modlą aż "wystają" trochę z tej kapliczki. Dookoła jeżdżą samochody, nie wiem, jak one siebie słyszą... To jest piękne i krzepiące smile
    • mama_kasia Re: Kapliczki 13.06.13, 22:16
      U nas jest dużo kapliczek i przy niektórych wciąż zbierają się ludzie na modlitwę.
      A ja już sobie planuję kapliczkę, którą postawię przy swoim domu, kiedyś.
      Ostatnio myślę o krzyżu drewnianym, po którym będzie się piął zielony bluszcz - takie
      drzewo życia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka