17.06.05, 22:15
Czy są tu jacyś?
Obserwuj wątek
    • darcia73 Re: Luteranie 18.06.05, 06:13
      nie jestem luteranką, bo jestem bezwyznaniowa, ale czasami chodze na
      nabożenstwa do luteran wink
    • samboraga Re: Luteranie 18.06.05, 10:00
      pamiętam, że ktos kiedyś sie deklarował
      może bywa jeszcze na forumsmile
    • mabrulki Do Darcii 18.06.05, 11:57
      Darcia
      Z zainteresowanie przeczytałam w swoim czasie twoje posty nt protestantyzmu,wiem
      więc że uważasz się za protestantkę,nie identyfikujesz się z konkretnym
      wyznamiem.Piszesz jednak że chodzisz na nabożeństwa do różnych zborów.Mam
      pytanie: czy przystępujesz do komunii św.?
      • czarna_jagodka Re: Do Darcii 18.06.05, 13:01
        Mam
        > pytanie: czy przystępujesz do komunii św.?
        >

A protestanci to uznają w ogóle komunię świętą? Z tego co słyszałam to chyba
        nie, ale mozliwe że się mylę. Może ktoś mądry mnie oświeci w tej kwestii.
        • darcia73 Re: Do Darcii 18.06.05, 14:06
          Tak, przystępuje do Komunii (Wieczerzy Pańskiej) i nikt mi tego nie zabrania w
          zadnym zborze nie spotkalam się z odmową. Chyba, ze sama widzę, ze jest jakis
          grzech w moim zyciu, niewyjasniona przed Bogiem sprawa, wtedy się wstrzymuję -
          bo to byłoby niegodne. Bardzo poważnie to traktuję.
          Jestem nawrocona chrzescijanką, miałam świadomie chrzest w wieku dorosłym,
          zostalam ochrzchona Duchem Św, i jezeli sumienie mi pozwala, dlaczego mialabym
          tego nie robić? To jest moje rozumowanie, ale kazdy moze na to inaczej patrzec.
          bardzo lubię luteran w Białymstoku, to są fajni ludzie, pomimo, ze srednia
          wieku wysoka (dużo staruszków) i bardzo lubię z nimi się modlić i rozmawiać i
          pomagać, jesli mogę. Dawno nie bylam, bo Przemek nie pozwala normalnie
          uczestniczyć w nabozenstwie.
          • mabrulki Re: Do Darcii 18.06.05, 18:07
            Pytam jedynie z ciekawości,jak to mogą postrzegać inni.
            Przepraszam za te pytania,ale czy odpowiesz jeszcze na jedno?Mianowicie w zborze
            jakiego wyznania przyjęłaś Chrzest Św.?I co sie potem stało,odeszłaś?Dlaczego?
            Mam nadzieję że admonka nie wykasuje?
            Do jagódkitongue_outrzepraszam ale jaką religię wyznajesz?Bo nie jesteś chrześcijanką
            prawda? smile
            Pozdr.
            • darcia73 do Marbulki 18.06.05, 22:16
              Marbulko, ja się wcale nie gniewam, nie masz po co przepraszać wink i odpowiem
              na wszytkie Twoje pytania.

Przyjęłam chrzest w zborze baptystów, ale odeszłam, bo nie podobało mi się
              skostnienie, brak zainteresowania bracmi wierze, olewanie innych, pogoń za
              pieniądzem, zamerykanizowanie i powolne zapominanie o Bogu oraz wypominanie
              wspolnych spotkan z protestantami z koscioła zielonoswiatkowego. Pomimo, ze
              były jednostki szczerze kochające Boga, ogolny obraz zboru przywodził mnie do
              rozpaczy. Nie moglam tam być, nie mogłam tam nawet nic zrobic, bo nikt nie był
              tym zaiteresowany, a moją osobą - nie powiązaną z żadną "kliką zborową" tym
              bardziej. Aha - jeszcze pewien brat, ktory bardzo krzywdził innych braci ze
              zboru roznosił Wieczerzę Pańską ze światobliwą miną. Kiedyś zadzwoniłam do
              niego i powiedziałam, jak tak mozna traktowac innych, przecież to zgorszenie,
              niektorzy przez takie postępowanie nie tylko odeszli ze zboru ale i od Boga.
              Jezeli ktoś jest slabszy wierze, nie mozna go pogrążac, trzeba dac szansę i
              pomoc a nie roznosić plotki za plecami. Nic to nie dało. Dalej brat ten ma o
              sobie wysokie mniemanie jako o wspaniałym chrzesciajninie a ja bardzo jestem
              uczulona na krzywdę innych, nie mogę obok takich spraw przejsc obojętnie. Niby
              wiele spraw mnie nie dotyczyło, ale kto stanie w obronie słabszych, jezeli nie
              takie "wojownicze" jednostki jak ja?
              Jest to cecha charakterystyczna akurat tego zboru baptystów, bo są inne zbory.
              Zresztą kazdy zbor jest inny. Ale zraziłam się do przynaleznosci do
              jakiejkolwiek wspolnoty.
              moje rozwazania są tez tutaj, mam nadziję, ze nie obraża twoich uczuć
              religijnych, bo jestem czasami zbyt ostra w slowach:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=23396410
              • mabrulki Re: do Marbulki 19.06.05, 13:10
                przede wszystkim to zaszło jakies gigantyczne nieporozumienie,bo z postu jagódki
                wprost wieje niechęcią,a ja pytałam poważnie,a na koniec dałam przyjacielską
                "buźkę" żeby nie było wątpliwości.
                Strasznie mi przykro że się poczułaś jagódko urażona-sądziłam że na tym forum
                mogą bywać osoby wyznające różne religie i uznałam że widocznie ty jesteś osobą
                nie wyznającą wiary chrześcijańskiej.Wybacz ale trudno było coś innego
                wywnioskować z twojego postu.
                Natomiast już zauważyłam że na tym forum panuje miła atmosfera,taka ekumeniczna
                i do głowy by mi nie przyszło żeby zaczynać jakiekolwiek nieprzyjemne
                przepychanki i pyskówki sad(((
                Jagódko-raz jeszcze przepraszam,musisz być jednak trochę przewrażliwiona bo
                opacznie zupełnie zrozumiałaś moje słowa,to nie był atak lecz szczere pytanie.
                Naprawdę nie chcę psuć atmosfery tego forum.
                A o mnie i Kościele Ewangelickim jeszcze postaram się napisać teraz muszę lecieć!
                Pozdrawiam smile
                • czarna_jagodka Re: do Marbulki 19.06.05, 15:16
                  Czy z postu:
                  "A protestanci to uznają w ogóle komunię świętą? Z tego co słyszałam to chyba
                  nie, ale mozliwe że się mylę. Może ktoś mądry mnie oświeci w tej kwestii."
                  wieje nienawiścią??????
                  Co ma do tego bycie, albo nie bycie chrześciajniem? Czy Ty bedąc protestantką
                  wiesz wszystko o prawosławnych? Czy gdybyś czegoś nie wiedziała i zapytała o to
                  oznacząłoby to Twoją niechęć i automatyczne wykluczenie z grona chrześcijan????

To jest normalne pytanie. Wiele razy słyszałam, że protestanci nie uznają
                  komunii. Nie wiem na ile jest to prawdziwe i dlatego zapytałam.
                  Mój kolega jest w kościele protestanckim i NIGDY na ich nabożeństwach nie ma
                  komunii.
                  Podobnie przy okazji pogrzebu papieża pokazywano Brata Roger'a przystępującego
                  do komunii. Komentarz do tego był w stylu "Brat Roger jest co prawda
                  protestantem, ale już od kilku lat przystepuje do komunii".
                  • maadzik3 Re: do Marbulki 19.06.05, 20:07
                    Owszem jestem luteranka. Nie wiem czemu oryginalnie mial sluzyc watek, ale w
                    kwestii komunii, tak jest i jest sakramentem (podobnie jak chrzest)
                    przynajmniej w kosciele luteranskim. Przyznaje ze nie orientuje sie jak jest w
                    innych kosciolach. Czesc kosciolow protestanckich uznaje chleb i wino za
                    jedynie symbol ciala i krwi. luteranie wierza w obecnosc ciala i krwi ale w
                    chwili przyjmowania komunii przez osoby wierzace - brak przeistoczenia. Byl juz
                    kiedys wiekszy watek o tym, nie bede sie powtarzac.
                    Pozdrawiam
                    M.
    • samboraga Re: Do Mabrulki i Jagódki:) 18.06.05, 20:17
      Na forum rozmawiamy o zarówno o wychowaniu - jak w temacie - jak i o naszej
      wierze- zapraszam do zajrzenia do forumowego archiwum - może to bardziej
      przybliży wszystko o czym i jak tutaj rozmawiamysmile))
      (może to też rozwieje Twoje obawy Mabrulkosmile

NATOMIAST bardzo sobie cenimy atmosferę naszego forum i staramy się ją wspólnie
      pielęgnować, a co za tym idzie się nie ranićsad( tak aby, przy całej
      różnorodności jaką wnosimy, wzajemnie siebie wzbogacać i czerpać radość z
      rozmówsmile))
    • samboraga Re: Do Mabrulki:) i Jagódki:)-sprostowanie 19.06.05, 14:08
      >przede wszystkim to zaszło jakies gigantyczne nieporozumienie

właśnie, tez mi się tak wydawałosmile), że to nieporozumieniesad((((
      ale najlepiej bedzie jak wyjaśnicie to między sobąsmile i tylko dlatego napisałam
      do Was 'zbiorczo' w jednym poście

i nie byłam do końca precyzyjna więc dodam żeby już nie było wątpliwości:

Jagódkosmile, posty zawierające zwroty typu 'ty jesteś/twoja wypowiedź
      jest ...taka a taka' są zaczepkami personalnymi i kwalifikują się do usunięcia
      a w takim tonie jest właśnie utrzymany Twój post: >Sądząc po Twojej wrednej
      wypowiedzi to raczej Ty nie jesteś chrześcijanką.
      Dlatego proszę o większą delikatność w formułowaniu pytan i większą
      wsrzemięźliwość w formułowaniu sądów - a rozmawiać możemy o wszystkimsmile

Mabrulkosmile
      >sądziłam że na tym forum
      >mogą bywać osoby wyznające różne religie

Oczywiście, że na forum mogą być osoby wyznające różne religie, choć, z
      wiadomych względów, chrześciajnie są najliczniejsi. Ale też są osoby
      niewierzące, tak samo jak również uczestniczą w forum osoby nie posiadające
      dzieci.

pozdrawiam Wassmile)

• samboraga Re:Jagódko:( 19.06.05, 21:36
      Urok naszego forum leży w różnorodności jego uczestników, zarówno
      osobowościowejsmile, jak i wyznaniowejsmile)
      Gdybyśmy tak wszyscy wszystko wiedzieli forum nie byłoby potrzebnesad(( a tak -
      i dowiedzieć się jest od kogo i podyskutować jest z kimwink)

Ty –jako katoliczka nie wiedziałaś czy protestanci przyjmują komunię, Mabrulka -
      jako protestantka właśnie, była zaskoczona pytaniem które dla niej było
      oczywistością (wybacz, że tak łopatologicznie, ale żebyśmy sie dobrze
      zrozumiałysmile.
      Nic złego się nie stało, ale tez trudno obarczać winą drugą stronę o
      niezrozumienie intencji bo tego nikt nie ma wypisanego na monitorzewink)

po prostu ZDARZYŁO SIĘ, trudno, doszło do nieporozumieniasad(((((

Roztrząsać kto, co i dlaczego i jak zrozumiał nie ma dalszego sensu, tym
      bardziej że i Mabrulka wyjaśniła dlaczego zadała Ci pytanie o wyznanie. I w tym
      kontekście nie rozumiem Twojej ostatniej wypowiedzi:

>A dlaczego normlane pyatnie o jakiś element innego wyznania jest odbierany z
      >taką agresją?

(odpowiedź Mabrulki odbieram jako zaskoczenie a nie agresję o której piszesz –
      co autorka sama wyjaśnia w poście poniżej

Nie ma też mowy o ‘nienawiści’ o której piszesz w innej wypowiedzi:
      >Czy z postu:
      >"A protestanci to uznają w ogóle komunię świętą? Z tego co słyszałam to chyba
      >nie, ale mozliwe że się mylę. Może ktoś mądry mnie oświeci w tej kwestii."
      wieje nienawiścią??????

Mabrulka pisała o niechęci, a to jednak spora różnica, przynajmniej dla mnie...
      Z tego postu ‘nic nie wieje’wink) ale też nie ten jest przedmiotem sporu, więc
      może dlategocrying(

Z zaskoczeniem przeczytałam również:

>panienka odpowiada złośliwością

Jeszcze raz powtórzę, bo może nie napisałam wyraźnie w moich postach powyżejsad
      o atmosferę na forum dbamy SAMI żeby NAM było przyjemnie - z tego tez powodu
      nie jesteśmy dla siebie ‘panienkami’ itp.... – mam nadzieję że rozumiesz o co
      mi chodzi – jeśli nie daj znać, chętnie Ci wyjaśnięwink

PODSUMOWUJĄC - dyskusja zaczyna brnąć w ślepy zaułeksad(((((

PROPONUJĘ wrócić do problemu przyjmowania komunii (Wieczerzy Pańskiej) przez
      protestantów, jeżeli oczywiscie nadal Cię ten temat interesujesmile)

Na koniec mam prośbę – ZANIM napiszesz następny post przeczytaj kilka
      wcześniejszych wątków na forum, zwłaszcza ‘dyskusyjnych’ – myślę, że wówczas
      będzie nam się łatwiej zrozumieć co do klimatu naszych forumowach dyskusji.

pozdrawiam raz jeszczesmile
    • mabrulki Re: Luteranie 20.06.05, 08:21
      Ojej sad((((
      Jagódka,jeszcze raz wyjaśniam.
      Pytając cię o religię nie byłam złośliwa. Nie miałam złych intencji.
      Odpowiedziałaś że mój post jest wredny.I to te słowa wiały niechęcią,a nie
      twoje pytanie o komunię,w każdym razie ja nic takiego nie zauważyłam w twoim
      pytaniu.
      Poczułam się jakby mnie uderzono w twarz(ostre słowo "wredna").
      Jednak pomyślałam że tak ostra odpowiedź świadczy iż źle mnie zrozumiałaś i
      poczułaś się autentycznie urażona.
      I za to,za to że mogłaś się tak poczuć,przeprosiłam cię.
      I co czytam w odpowiedzi?
      "złośliwa panienka"...
      Drugie uderzenie w twarz,choć tym razem może z gorzkim uśmiechem (już daaaawno
      nik panienką mnie nie nazwał).
      Zamiarem wątku było dokładnie to co jest w tytule.Dalsze pytania do Darcii
      skieruję na prov aby nie wywoływać niepotrzebnych scysji,które nie są moim
      celem.
      Jeszcze na koniec małę wyjaśnienie że moja tożsamość wyznaniowa nie jest tak
      prosta póki co,ale jednak tak-jestem protestantką.
      Piszę to bo ktoś wyżej uznał mnie za zdeklarowaną protestantkę,a to nie do
      końca tak.
      • samboraga Re: Luteranie 20.06.05, 09:51
        > Piszę to bo ktoś wyżej uznał mnie za zdeklarowaną protestantkę,a to nie do
        > końca tak.

przepraszamsmile)
        to ja tak napisałam, z rozpęduwink

> Zamiarem wątku było dokładnie to co jest w tytule.Dalsze pytania do Darcii
        > skieruję na prov aby nie wywoływać niepotrzebnych scysji,które nie są moim
        > celem.

Mabrulko, nie uciekaj z forumsmile))) tzn. oprócz privów odezwij sie czasami i
        tutajsmile))
        jeśli czytałś wcześniejsze wątki to wiesz, że pojawiaja się takie dyskusje, nie
        ma nic niestosownego w Twoich pytaniach, więc o żadnym wszczynaniu przez Ciebie
        kłótni nie ma mowy
        bardzo mi przykro, że to całe zamieszanie zniechęciło Cię do udzielania sie na
        forumsad(

pozdraiwam i, mam nadzieje, do zobaczeniasmile))
    • mabrulki Re: Luteranie 20.06.05, 13:05
      dziękuję smile
    • mabrulki darcia73 22.06.05, 14:01
      Napisałam na priv.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka