darcia73 Re: Luteranie 18.06.05, 06:13 nie jestem luteranką, bo jestem bezwyznaniowa, ale czasami chodze na nabożenstwa do luteran Odpowiedz Link
samboraga Re: Luteranie 18.06.05, 10:00 pamiętam, że ktos kiedyś sie deklarował może bywa jeszcze na forum Odpowiedz Link
mabrulki Do Darcii 18.06.05, 11:57 Darcia Z zainteresowanie przeczytałam w swoim czasie twoje posty nt protestantyzmu,wiem więc że uważasz się za protestantkę,nie identyfikujesz się z konkretnym wyznamiem.Piszesz jednak że chodzisz na nabożeństwa do różnych zborów.Mam pytanie: czy przystępujesz do komunii św.? Odpowiedz Link
czarna_jagodka Re: Do Darcii 18.06.05, 13:01 Mam > pytanie: czy przystępujesz do komunii św.? > A protestanci to uznają w ogóle komunię świętą? Z tego co słyszałam to chyba nie, ale mozliwe że się mylę. Może ktoś mądry mnie oświeci w tej kwestii. Odpowiedz Link
darcia73 Re: Do Darcii 18.06.05, 14:06 Tak, przystępuje do Komunii (Wieczerzy Pańskiej) i nikt mi tego nie zabrania w zadnym zborze nie spotkalam się z odmową. Chyba, ze sama widzę, ze jest jakis grzech w moim zyciu, niewyjasniona przed Bogiem sprawa, wtedy się wstrzymuję - bo to byłoby niegodne. Bardzo poważnie to traktuję. Jestem nawrocona chrzescijanką, miałam świadomie chrzest w wieku dorosłym, zostalam ochrzchona Duchem Św, i jezeli sumienie mi pozwala, dlaczego mialabym tego nie robić? To jest moje rozumowanie, ale kazdy moze na to inaczej patrzec. bardzo lubię luteran w Białymstoku, to są fajni ludzie, pomimo, ze srednia wieku wysoka (dużo staruszków) i bardzo lubię z nimi się modlić i rozmawiać i pomagać, jesli mogę. Dawno nie bylam, bo Przemek nie pozwala normalnie uczestniczyć w nabozenstwie. Odpowiedz Link
mabrulki Re: Do Darcii 18.06.05, 18:07 Pytam jedynie z ciekawości,jak to mogą postrzegać inni. Przepraszam za te pytania,ale czy odpowiesz jeszcze na jedno?Mianowicie w zborze jakiego wyznania przyjęłaś Chrzest Św.?I co sie potem stało,odeszłaś?Dlaczego? Mam nadzieję że admonka nie wykasuje? Do jagódkirzepraszam ale jaką religię wyznajesz?Bo nie jesteś chrześcijanką prawda? Pozdr. Odpowiedz Link
darcia73 do Marbulki 18.06.05, 22:16 Marbulko, ja się wcale nie gniewam, nie masz po co przepraszać i odpowiem na wszytkie Twoje pytania. Przyjęłam chrzest w zborze baptystów, ale odeszłam, bo nie podobało mi się skostnienie, brak zainteresowania bracmi wierze, olewanie innych, pogoń za pieniądzem, zamerykanizowanie i powolne zapominanie o Bogu oraz wypominanie wspolnych spotkan z protestantami z koscioła zielonoswiatkowego. Pomimo, ze były jednostki szczerze kochające Boga, ogolny obraz zboru przywodził mnie do rozpaczy. Nie moglam tam być, nie mogłam tam nawet nic zrobic, bo nikt nie był tym zaiteresowany, a moją osobą - nie powiązaną z żadną "kliką zborową" tym bardziej. Aha - jeszcze pewien brat, ktory bardzo krzywdził innych braci ze zboru roznosił Wieczerzę Pańską ze światobliwą miną. Kiedyś zadzwoniłam do niego i powiedziałam, jak tak mozna traktowac innych, przecież to zgorszenie, niektorzy przez takie postępowanie nie tylko odeszli ze zboru ale i od Boga. Jezeli ktoś jest slabszy wierze, nie mozna go pogrążac, trzeba dac szansę i pomoc a nie roznosić plotki za plecami. Nic to nie dało. Dalej brat ten ma o sobie wysokie mniemanie jako o wspaniałym chrzesciajninie a ja bardzo jestem uczulona na krzywdę innych, nie mogę obok takich spraw przejsc obojętnie. Niby wiele spraw mnie nie dotyczyło, ale kto stanie w obronie słabszych, jezeli nie takie "wojownicze" jednostki jak ja? Jest to cecha charakterystyczna akurat tego zboru baptystów, bo są inne zbory. Zresztą kazdy zbor jest inny. Ale zraziłam się do przynaleznosci do jakiejkolwiek wspolnoty. moje rozwazania są tez tutaj, mam nadziję, ze nie obraża twoich uczuć religijnych, bo jestem czasami zbyt ostra w slowach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=23396410 Odpowiedz Link
mabrulki Re: do Marbulki 19.06.05, 13:10 przede wszystkim to zaszło jakies gigantyczne nieporozumienie,bo z postu jagódki wprost wieje niechęcią,a ja pytałam poważnie,a na koniec dałam przyjacielską "buźkę" żeby nie było wątpliwości. Strasznie mi przykro że się poczułaś jagódko urażona-sądziłam że na tym forum mogą bywać osoby wyznające różne religie i uznałam że widocznie ty jesteś osobą nie wyznającą wiary chrześcijańskiej.Wybacz ale trudno było coś innego wywnioskować z twojego postu. Natomiast już zauważyłam że na tym forum panuje miła atmosfera,taka ekumeniczna i do głowy by mi nie przyszło żeby zaczynać jakiekolwiek nieprzyjemne przepychanki i pyskówki ((( Jagódko-raz jeszcze przepraszam,musisz być jednak trochę przewrażliwiona bo opacznie zupełnie zrozumiałaś moje słowa,to nie był atak lecz szczere pytanie. Naprawdę nie chcę psuć atmosfery tego forum. A o mnie i Kościele Ewangelickim jeszcze postaram się napisać teraz muszę lecieć! Pozdrawiam Odpowiedz Link
czarna_jagodka Re: do Marbulki 19.06.05, 15:16 Czy z postu: "A protestanci to uznają w ogóle komunię świętą? Z tego co słyszałam to chyba nie, ale mozliwe że się mylę. Może ktoś mądry mnie oświeci w tej kwestii." wieje nienawiścią?????? Co ma do tego bycie, albo nie bycie chrześciajniem? Czy Ty bedąc protestantką wiesz wszystko o prawosławnych? Czy gdybyś czegoś nie wiedziała i zapytała o to oznacząłoby to Twoją niechęć i automatyczne wykluczenie z grona chrześcijan???? To jest normalne pytanie. Wiele razy słyszałam, że protestanci nie uznają komunii. Nie wiem na ile jest to prawdziwe i dlatego zapytałam. Mój kolega jest w kościele protestanckim i NIGDY na ich nabożeństwach nie ma komunii. Podobnie przy okazji pogrzebu papieża pokazywano Brata Roger'a przystępującego do komunii. Komentarz do tego był w stylu "Brat Roger jest co prawda protestantem, ale już od kilku lat przystepuje do komunii". Odpowiedz Link
maadzik3 Re: do Marbulki 19.06.05, 20:07 Owszem jestem luteranka. Nie wiem czemu oryginalnie mial sluzyc watek, ale w kwestii komunii, tak jest i jest sakramentem (podobnie jak chrzest) przynajmniej w kosciele luteranskim. Przyznaje ze nie orientuje sie jak jest w innych kosciolach. Czesc kosciolow protestanckich uznaje chleb i wino za jedynie symbol ciala i krwi. luteranie wierza w obecnosc ciala i krwi ale w chwili przyjmowania komunii przez osoby wierzace - brak przeistoczenia. Byl juz kiedys wiekszy watek o tym, nie bede sie powtarzac. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link
samboraga Re: Do Mabrulki i Jagódki:) 18.06.05, 20:17 Na forum rozmawiamy o zarówno o wychowaniu - jak w temacie - jak i o naszej wierze- zapraszam do zajrzenia do forumowego archiwum - może to bardziej przybliży wszystko o czym i jak tutaj rozmawiamy)) (może to też rozwieje Twoje obawy Mabrulko NATOMIAST bardzo sobie cenimy atmosferę naszego forum i staramy się ją wspólnie pielęgnować, a co za tym idzie się nie ranić( tak aby, przy całej różnorodności jaką wnosimy, wzajemnie siebie wzbogacać i czerpać radość z rozmów)) Odpowiedz Link
samboraga Re: Do Mabrulki:) i Jagódki:)-sprostowanie 19.06.05, 14:08 >przede wszystkim to zaszło jakies gigantyczne nieporozumienie właśnie, tez mi się tak wydawało), że to nieporozumienie(((( ale najlepiej bedzie jak wyjaśnicie to między sobą i tylko dlatego napisałam do Was 'zbiorczo' w jednym poście i nie byłam do końca precyzyjna więc dodam żeby już nie było wątpliwości: Jagódko, posty zawierające zwroty typu 'ty jesteś/twoja wypowiedź jest ...taka a taka' są zaczepkami personalnymi i kwalifikują się do usunięcia a w takim tonie jest właśnie utrzymany Twój post: >Sądząc po Twojej wrednej wypowiedzi to raczej Ty nie jesteś chrześcijanką. Dlatego proszę o większą delikatność w formułowaniu pytan i większą wsrzemięźliwość w formułowaniu sądów - a rozmawiać możemy o wszystkim Mabrulko >sądziłam że na tym forum >mogą bywać osoby wyznające różne religie Oczywiście, że na forum mogą być osoby wyznające różne religie, choć, z wiadomych względów, chrześciajnie są najliczniejsi. Ale też są osoby niewierzące, tak samo jak również uczestniczą w forum osoby nie posiadające dzieci. pozdrawiam Was) Odpowiedz Link
samboraga Re:Jagódko:( 19.06.05, 21:36 Urok naszego forum leży w różnorodności jego uczestników, zarówno osobowościowej, jak i wyznaniowej) Gdybyśmy tak wszyscy wszystko wiedzieli forum nie byłoby potrzebne(( a tak - i dowiedzieć się jest od kogo i podyskutować jest z kim) Ty –jako katoliczka nie wiedziałaś czy protestanci przyjmują komunię, Mabrulka - jako protestantka właśnie, była zaskoczona pytaniem które dla niej było oczywistością (wybacz, że tak łopatologicznie, ale żebyśmy sie dobrze zrozumiały. Nic złego się nie stało, ale tez trudno obarczać winą drugą stronę o niezrozumienie intencji bo tego nikt nie ma wypisanego na monitorze) po prostu ZDARZYŁO SIĘ, trudno, doszło do nieporozumienia((((( Roztrząsać kto, co i dlaczego i jak zrozumiał nie ma dalszego sensu, tym bardziej że i Mabrulka wyjaśniła dlaczego zadała Ci pytanie o wyznanie. I w tym kontekście nie rozumiem Twojej ostatniej wypowiedzi: >A dlaczego normlane pyatnie o jakiś element innego wyznania jest odbierany z >taką agresją? (odpowiedź Mabrulki odbieram jako zaskoczenie a nie agresję o której piszesz – co autorka sama wyjaśnia w poście poniżej Nie ma też mowy o ‘nienawiści’ o której piszesz w innej wypowiedzi: >Czy z postu: >"A protestanci to uznają w ogóle komunię świętą? Z tego co słyszałam to chyba >nie, ale mozliwe że się mylę. Może ktoś mądry mnie oświeci w tej kwestii." wieje nienawiścią?????? Mabrulka pisała o niechęci, a to jednak spora różnica, przynajmniej dla mnie... Z tego postu ‘nic nie wieje’) ale też nie ten jest przedmiotem sporu, więc może dlatego( Z zaskoczeniem przeczytałam również: >panienka odpowiada złośliwością Jeszcze raz powtórzę, bo może nie napisałam wyraźnie w moich postach powyżej – o atmosferę na forum dbamy SAMI żeby NAM było przyjemnie - z tego tez powodu nie jesteśmy dla siebie ‘panienkami’ itp.... – mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi – jeśli nie daj znać, chętnie Ci wyjaśnię PODSUMOWUJĄC - dyskusja zaczyna brnąć w ślepy zaułek((((( PROPONUJĘ wrócić do problemu przyjmowania komunii (Wieczerzy Pańskiej) przez protestantów, jeżeli oczywiscie nadal Cię ten temat interesuje) Na koniec mam prośbę – ZANIM napiszesz następny post przeczytaj kilka wcześniejszych wątków na forum, zwłaszcza ‘dyskusyjnych’ – myślę, że wówczas będzie nam się łatwiej zrozumieć co do klimatu naszych forumowach dyskusji. pozdrawiam raz jeszcze Odpowiedz Link
mabrulki Re: Luteranie 20.06.05, 08:21 Ojej (((( Jagódka,jeszcze raz wyjaśniam. Pytając cię o religię nie byłam złośliwa. Nie miałam złych intencji. Odpowiedziałaś że mój post jest wredny.I to te słowa wiały niechęcią,a nie twoje pytanie o komunię,w każdym razie ja nic takiego nie zauważyłam w twoim pytaniu. Poczułam się jakby mnie uderzono w twarz(ostre słowo "wredna"). Jednak pomyślałam że tak ostra odpowiedź świadczy iż źle mnie zrozumiałaś i poczułaś się autentycznie urażona. I za to,za to że mogłaś się tak poczuć,przeprosiłam cię. I co czytam w odpowiedzi? "złośliwa panienka"... Drugie uderzenie w twarz,choć tym razem może z gorzkim uśmiechem (już daaaawno nik panienką mnie nie nazwał). *** Zamiarem wątku było dokładnie to co jest w tytule.Dalsze pytania do Darcii skieruję na prov aby nie wywoływać niepotrzebnych scysji,które nie są moim celem. Jeszcze na koniec małę wyjaśnienie że moja tożsamość wyznaniowa nie jest tak prosta póki co,ale jednak tak-jestem protestantką. Piszę to bo ktoś wyżej uznał mnie za zdeklarowaną protestantkę,a to nie do końca tak. Odpowiedz Link
samboraga Re: Luteranie 20.06.05, 09:51 > Piszę to bo ktoś wyżej uznał mnie za zdeklarowaną protestantkę,a to nie do > końca tak. przepraszam) to ja tak napisałam, z rozpędu > Zamiarem wątku było dokładnie to co jest w tytule.Dalsze pytania do Darcii > skieruję na prov aby nie wywoływać niepotrzebnych scysji,które nie są moim > celem. Mabrulko, nie uciekaj z forum))) tzn. oprócz privów odezwij sie czasami i tutaj)) jeśli czytałś wcześniejsze wątki to wiesz, że pojawiaja się takie dyskusje, nie ma nic niestosownego w Twoich pytaniach, więc o żadnym wszczynaniu przez Ciebie kłótni nie ma mowy bardzo mi przykro, że to całe zamieszanie zniechęciło Cię do udzielania sie na forum( pozdraiwam i, mam nadzieje, do zobaczenia)) Odpowiedz Link